Šport > Košarka
71 ogledov

Zmaji zapravili zmago v Atenah

Union Olimpija - Efes Pilsen Žurnal24 main
Union Olimpija je bila tik pred zgodovinsko zmago v gosteh proti Panathinaikosu, toda Grki so se izvlekli v podaljšek in nato s trojkami razbili zmaje ter na koncu slavili s 95:88.

Košarkarji Uniona Olimpije so sicer po novi dramatični tekmi in podaljšku izgubili tekmo za prvo mesto v predtekmovalni skupini D proti Panathinaikosu, a so se zaradi ugodnih izidov na preostalih dveh tekmah prvič po šestih letih uvrstili v drugi krog Evrolige. Z izkupičkom 5-3 bodo poskušali v zadnjih dveh krogih predtekmovanja proti CSKA Moskvi in Valencii iztržiti čim ugodnejše izhodišče za tekmovanje v Top 16, ki bo potekalo od 19. januarja do 3. marca.

Ker so Ljubljančani že pred tekmo vedeli za dobro novico in napredovanje, so igralci odigrali sproščeno partijo, trener Jure Zdovc pa si je lahko med drugim v prvi četrtini privoščil malce eksperimentiranja s postavo in v igro poslal igralce, ki doslej v Evroligi niso veliko igrali. Tako so bili v določenem trenutku skupaj na parketu Klemen Lorbek, Dino Murič, Sasu Salin in Giorgi Šermadini.

Rezervisti so si do začetka druge četrtine priigrali že devet točk zaostanka (26:17), ki pa ga je štartna peterka Jureta Zdovca – Vlatko Ilievski, Sašo Ožbolt, Kenny Gregory, Kevinn Pinkney in Damir Markota – hitro izničila (28:26) ter odšla na odmor z zmernim zaostankom štirih točk.

V drugem polčasu je Union Olimpija znova dokazala, da njeni dobri rezultati v tej sezoni niso slučaj in da se lahko tudi pred več tisoč gledalci v Atenah enakovredno kosa z velikim Panathinaikosom. Že na začetku je prevzela pobudo (39:41) in nato vse do konca rednega dela narekovala ritem igre in rezultat.

Na začetku zadnjih desetih minut so Ljubljančani prvič povedli z devetimi točkami naskoka (50:59), le točko prednosti manj pa so imeli dve minuti in pol pred koncem tekme. Panathinaikos je krenil na vse ali nič in zaostanek v zgolj minuti znižal na 66:68, vendar se do izenačenja ali vodstva ni uspel prebiti vse do dobesedno zadnje sekunde.

V Stožice zdaj prihaja CSKA
V naslednjem kolu v sredo, 15. decembra, bodo Ljubljančani v Stožicah gostili CSKA Moskvo, kjer igra slovenski reprezentant Matjaž Smodiš.

Še devet sekund pred koncem je imela Union Olimpija štiri točke prednosti (79:75), toda Dimitris Diamantidis je dokončno postal krvnik zmajev. V zadnji minuti je ta igralec dosegel kar enajst točk, vključno z dvema prostima metoma šest sekund pred koncem ter košem za izenačenje 0,3 sekunde pred koncem.

V podaljšku je bil Panathinaikos prepričljivo boljši. Union Olimpija je sicer povedla z 82:79, nato pa so Grki naredili delni izid 11:0 in se tako oddolžili Ljubljančanom za boleč poraz v Stožicah.

"Izgubili smo dobljeno tekmo. Od začetka do konca smo bili pravi. Devetintrideset minut smo igrali pametno in čvrsto, nato pa v zadnji minuti zapravili vse z lastnimi napakami in nervozo. Bilo je tudi nekaj nesporazumov v komunikaciji pri zadnjih obrambah in napadih ter pri delanju osebnih napak. Čestitam igralcem za prikazano," je po koncu srečanja dejal trener Olimpije Jure Zdovc in se nato dotaknil tudi preboja v Top 16: "Top 16 je izjemen dosežek, saj vemo, kje je bil klub še pred kratkim. To se je poznalo tudi danes, ker smo bili sproščeni. Na domačih tekmah je bil pritisk izjemen, saj smo si vsi tako močno želeli tega darila za trdo delo. Čaka pa nas še veliko in sedaj je čas, da še dvignemo nivo igre."

Skupina D:


CSKA Moskva : Valencia 73:63 (20:12, 14:18, 14:19, 25:14)
Gordon 15, Holden 14, Smodiš 11 (27 min); Savanović in Claver po 15

AJ Milano : Efes Pilsen 84:70 (20:18, 17:15, 26:19, 21:18)
Hawkins 24, Finley in Mancinelli po 12; Nachbar 20 (26 min), Tunceri 13

Panathinaikos : Union Olimpija 95:88 (23:17, 14:16, 13:21, 29:25) - po podaljšku
Fotsis 17, Diamantidis 16, Nicholas 15; Gregory 19, Ilievski 16

Lestvica: 1. Panathinaikos 12 točk (-1), 2. Union Olimpija 12 (-1), 3. Armani 12, 4. Efes 12, Valencia 11, CSKA 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.