Šport > Košarka
22 ogledov

Zmaji zmrznili v Kijevu: drugi poraz priprl vrata

Omić Union Olimpija Široki liga ABA SPS/ABAphoto
Zdesetkana Union Olimpija je na gostovanju pri evroligašu Budivelniku doživela drugi poraz v drugem delu Evropskega pokala (76:88). Naslednja tekma z Banvitom že odločilna.

Ustaviti litovskega reprezentanta Darjuša Lavrinoviča je bila glavna naloga Uniona Olimpije na gostovanju pri donedavnemu evroligašu Budivelniku, nekdanjemu prvaku ranjke Sovjetske zveze. A se je tekma začela po notah Alena Omića, ki je v prvih dveh minutah prav v dvobojih z Lavrinovičem dosegel šest točk in povedel zmaje v zgodnje vodstvo (8:4).

Omić je po šestih minutah igre dosegel že devet od takratnih 13 točk zeleno-belih, medtem ko je Lavrinoviča v nekakšnem internem dvoboju zadržal pri štirih, izvrstni Litovec pa je tudi hitro zapustil parket. S prvo trojko Deividasa Gailiusa od table so Ljubljančani dve minuti pred koncem izenačili najvišjo prednost (18:14).

Prebujenje domačih

Toda to je bila četrtina Omića, ki je po izvrstnem prodoru pod košem poleg novih dveh točk (svoje devete in desete) izsilil še osebno napako, prosti met pa tudi uspešno izkoristil (21:16). Nova najvišja prednost pa se je po nekaj na hitro zapravljenih napadih hitro stalila in se pred koncem četrtine celo spremenila v zaostanek.

Ta se je po eni minuti druge četrtine povišal že na rekordnih šest točk (23:29), ko je svojo deveto točko s košem in še uspešnim prostim metom dosegel Lavrinovič. Delni izid je po dveh prostih metih Janisa Strelnieksa narasel že na 17:2 za domače in Ukrajinci so prvič vodili z dvomestnim številom točk (33:23).

Okroglih 50 že dolgo pred polčasom

S prvo trojko je pred tekmo vprašljivi Sasu Salin le potegnil zmaje iz "črne luknje" in za trenutek ustavil nalet domačih. Ti so pet minut pred polčasom vseeno vodili z novim najvišjim naskokom +13 (39:26) in povsem nadzirali potek na parketu. Čeprav je Omić dosegel že svojo 12. točko, ga je Lavrinovič v nadaljevanju nadigral in se ob 16 koših in petih skokih znova usedel na klop.

Porozna obramba zeleno-belih je že dve minuti in pol pred polčasom dobila okroglih 50 točk za 50:37. Takrat so uspeli ustaviti nekaj napadov domačih in s petimi točkami Salina znižali (44:52). Tudi drugi polčas se ni začel nič bolje in Budivelnik je že po nekaj napadih prišel do najvišje prednosti (61:44).

Upanje umrlo zadnje

Salin, 50-odstoten izza črte (4/8), je s svojo 16. točko sicer znižal (56:68), a je bilo jasno, da domači igrajo ravno toliko, kolikor je potrebno. Za nameček so polnili koš Ljubljančanov s hitrimi protinapadi, ki so razliko držali pri dvomestnem številu točk. Razlika je pod deset prvič padla v enem zadnjih napadov tretje četrtine, ko je Omić dosegel koš pod osebno napako (63:70).

Trojka Gailiusa in prodor Joksimovića sta zaostanek v zadnji četrtini znižala na vsega pet točk (68:73). A sta odlični Michailis Anisimov in Ricky Minard dobrih šest minut pred koncem spet oddaljila "konstruktorje", ki so kmalu neulovljivo povedli in tekmo odločili že pet minut pred koncem (83:70).

Drugi poraz Ljubljančanov v nadaljevanju tekmovanja po uvodnem neuspehu s Hapoelom pomeni, da bo morda odločilna že naslednja tekma, ko v Stožice prihaja prvi favorit skupine Banvit Bandirma.

Evropski pokal, skupina M, 2. krog:

Budivelnik Kijev : Union Olimpija 88:76 (24:23, 28:21, 21:19, 15:13)
Lavrinovič 23 točk in 8 skokov, Ahearn 20 in 5 podaj, Anisimov 15 in 5 sk.; Omić 21 in 6 sk., Gailius 18 in 7 pod.

Hapoel Jeruzalem : Banvit Bandirma 92:73 (21:26, 27:18, 22:15, 22:14)
Wright (5 pod.) in Duncan (12 sk.) 17, Halperin 16 in 6 pod., Kitchen 14; Rowland 22, Meija 17 in 6 sk., ... Prepelič 0, 1 sk. in 1 pod. v 10 min.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.