Šport > Košarka
1 ogledov

Zvezdniški spopad Curryja in Jamesa

lebron james EPA
Ekipi Golden State Warriors in Cleveland Cavaliers se bosta v noči na petek po slovenskem času v Oaklandu pomerili na prvi tekmi finala severnoameriške košarkarske lige NBA.

Košarkarji Golden Stata na šampionski prstan čakajo vse od leta 1975, medtem ko Cleveland do zdaj še nikoli ni slavil v tem tekmovanju. Cavalier so leta 2007 v finalu z 0:4 izgubili proti Atlanti Hawks. Golden State je lovoriko še pred letom 1975 osvojil dvakrat, in sicer v letih 1947 in 1955, kot franšiza Philadelphia Warriors.

Dolgotrajno čakanje na šampionski prstan ni edina skupna lastnost letošnjih finalistov lige NBA. Oba njihova najboljša igralca Stephen Curry in LeBron James sta bila rojena v isti porodnišnici, v Akronu v Ohiu, vodita pa jih novinca v ligi NBA, Steve Kerr in David Blatt.

Čeprav imata obe ekipi vrsto odličnih posameznikov, sta pred prvo finalno tekmo vendarle v središču zanimanja Curry in James. Prvi do zdaj v svoji karieri še nikoli ni zaigral v finalu lige NBA, kaj šele, da bi v njej zmagal, toda v letošnji sezoni je bil že izbran za najbolj koristnega igralca, saj je imel nemalo zaslug za 67 zmag in le 15 porazov bojevnikov v rednem delu tekmovanja ter nato še za njihov prvi finale po štiridesetih letih.

"Imamo prednost domačega igrišča, ki jo moramo izkoristiti. Vsak igralec sanja o tem, da osvoji šampionski prstan in končno sem tudi sam prišel v ta položaj, ko se zanj lahko borim. Vse naše dozdajšnje zmage v sezoni ne pomenijo veliko. Do konca sezone bomo morali zmagati še štirikrat," pravi 27-letni Curry, ki že vso profesionalno kariero igra v Oaklandu. V končnici je njegovo povprečje 29,2 točke na tekmo, ob tem pa ima še 4,9 skoka in 6,4 podaje in tudi po njegovi zaslugi je Golden State s 27,4 podaje najboljša ekipa lige NBA v tem elementu igre.

stephen curry | Avtor: EPA EPA
"Na začetku sezone je bilo težko reči, ali bomo prišli v položaj, da se bomo borili za končno zmago v ligi NBA. Vendar so mi soigralci sledili in uspeh ni izostal. Ta ekipa ima veliko srce, je zelo odločna, ima vse, kar potrebuje za končni uspeh. Vsi skupaj si nadvse želimo tega naslova, prvega za košarkarski Cleveland. Zavedam se, da nas čaka težko delo, kajti nasprotniki imajo ob Curryju še vrsto odličnih košarkarjev, vendar bomo naredili vse, da pridemo do njega," je odločen 30-letni James, za katerega bo to že šesti finale lige NBA. Leta 2007 je v njem igral prav s konjeniki, zadnje štiri sezone pa z Miami Heat, s katerim je leta 2012 in 2013 tudi osvojil šampionski prstan. V letošnji končnici je njegovo povprečje 27,6 koša na tekmo, kar je nekoliko manj od njegovega dozdajšnjega povprečja, vendar je zato nad svojim povprečjem, kar se tiče skokov (10,4 na tekmo) in podaj (8,3).

"LeBron James je rojen zmagovalec. On je dozorel v svoji vlogi in ve, kaj počne, vendar imamo tudi mi svoje adute. Imam občutek, da gradimo nekaj, kar bo zaznamovalo naslednje desetletje. Naša največja odlika je ob prehodu v napad," je v svojo ekipo prepričan trener Steve Kerr, ki je kot igralec že okusil slast zmagoslavja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Trikrat v dresu Chicago Bulls in dvakrat v San Antonio Spurs, kot trener pa je v priložnosti, da že v svoji debitantski sezoni na klopi to uspe že v prvem poskusu. Tako kot tudi Davidu Blattu, ki je do letošnje sezone v glavnem deloval v Evropi, kjer je s številnimi ekipami osvajal državne naslove, lani pa z Maccabijem še evropskega.

Razpored tekem (igra se na štiri zmage):

Prva tekma: četrtek, 4. junij: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Druga tekma: nedelja, 7. junij: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Tretja tekma: torek, 9. junij: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Četrta tekma: četrtek, 11. junij: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Morebitna peta tekma: nedelja 14. junij: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Morebitna šesta tekma: torek, 16. junij: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Morebitna sedma tekma: petek, 19. junij: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.