Šport
30 ogledov

Košarkarji izbrali: Petrović najboljši vseh časov

Muzej Dražen Petrović Igor Kovačič
Košarkarski portal Hoopshype.com je v anketi med 38 košarkarji letošnjega EuroBasketa podelil naslov najboljšega evropskega košarkarja vseh časov.

Sloviti jugoslovanski in hrvaški košarkar Dražen Petrović, letos mineva 20 let od njegove tragične smrti v prometni nesreči, je najboljši evropski košarkar vseh časov v izboru košarkarskegaportala Hoopshype.com. Petrović je prejel največ glasov v anketi, ki so jo opravili med 38 košarkarji, udeleženci evropskega prvenstva v košarki v Sloveniji.

Petrović, njegov starejši brat Aleksandar Petrović se je udeležil predtekmovanja EuroBasketa na Jesenicah kot selektor Bosne in Hercegovine, je bil eden najboljših igralcev košarke osemdesetih let 20. stoletja in jugoslovanskih ter kasneje hrvaških športnikov.

Parker drugi

S Cibono je postal dvakratni prvak Evrolige, s tedanjo jugoslovansko izbrano vrsto pa med drugim osvojil dve zlati kolajni, eno na evropskem prvenstvu 1989, drugo pa na svetovnem prvenstvu 1990. S hrvaško reprezentanco je leta 1992 na olimpijskih igrah v Barceloni osvojil srebrno kolajno.

V anketi so udeleženci EuroBasketa navedli pet po njihovem mnenju najboljših evropskih košarkarjev in skupni seštevek vseh glasov je pripadel Petroviću. Na drugem mestu je pristal košarkar San Antonio Spurs Tony Parker, nosilec igre francoske reprezentance, ki se bo drevi v Stožicah za polfinalno vstopnico meril s slovensko reprezentanco.

Brez Slovencev

Parker je sicer prejel največ 10 glasov tisti anketiranih, ki so ga uvrstili na prvo mesto, medtem ko je Petrović prejel devet glasov za prvo mesto in deset glasov za drugo mesto na večni lestvici. Tretje mesto je pripadlo Litovcu Arvidasu Sabonisu. Nato sledita nekdanji srbski reprezentant Dejan Bodiroga na četrtem mestu in Nemec Dirk Nowitzki na petem, Španec Pau Gasol na šestem, Hrvat Toni Kukoč na sedmem, Srb Predrag Danilović na osmem, Španec Juan Carlos Navarro na devetem in Rus Andrej Kirilenko na desetem mestu lestvice.

Na lestvico se je uvrstilo 29 košarkarjev, med njimi pa ni niti enega Slovenca.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:44 03.avgust 2014.

    Kukoč na sedmem mestu , a osvojil vse možne evropske in svetovne lovorike v vseh konkurencah od pionirskih do profesionalnih. Prvi je pravilno prvi za drugega najboljšega so pa enakovredni izbrani z Kukočom . Zakaj se Srbi gurajo v te ...prikaži več ankete , ko je pa najboljši Srb ZORAN SLAVNIĆ !