Šport
27 ogledov

Košir obžaluje Verdnikov odhod

Slovenski alpinci so ostali brez strokovnega vodje alpskih disciplin. (Foto: Nik Žurnal24 main
Miha Verdnik, ki je odstopil z mesta strokovnega vodje alpskih disciplin pri SZS, je pojasnil svoje dejanje. "Ocenjujem, da sem opravil manj kot polovico obveznosti, ki so bile namenjene strokovnim vsebinam."

Ocenjujem, da sem zato v času svojega delovanja opravil manj kot polovico obveznosti, ki so bile namenjene strokovnim vsebinam.
Miha Verdnik
"Po dolgem in tehtnem premisleku sem se odločil, da svojega dela na SZS ne bom nadaljeval, ker se skupaj z vodstvom SZS razhajamo v razmišljanju o mojih delovnih nalogah," je v sporočilu za javnost zapisal Miha Verdnik. "Smo v času, ko je alpsko smučanje v zelo kritični situaciji, zato je še toliko bolj pomembno, da ima stroka vso potrebno podporo. Ideja o centraliziranem delovanju SZS je dobra in jo podpiram, vendar se vodstvo morda ni zavedalo, da bi delovne odgovornosti, ki so v preteklosti bile domena disciplin, sedaj morale opravljati podporne službe. Ocenjujem, da sem zato v času svojega delovanja opravil manj kot polovico obveznosti, ki so bile namenjene strokovnim vsebinam,"  je bil kritičen zdaj že nekdanji šef smučarske stroke.

"Tisti, ki me dobro poznajo, tudi dobro vedo, da vedno od sebe dajem največ, kar zmorem, in da je to edina možna pot zame pri opravljanju svojega dela. Vedno sem imel pred seboj samo en cilj, in sicer da bodo trenerji in tekmovalci imeli čim boljše pogoje za opravljanje svojega dela. Sprejel sem najtežjo odločitev v svojem življenju, saj imam smučanje res rad in sem bil svojemu delu predan s srcem in dušo. V nadaljevanju si najbolj želim, da bo mojo vlogo prevzel nekdo, ki bo znal dvigniti delovanje alpskih disciplin na višjo raven. Vsem na SZS želim, da bodo z lahkoto dosegli vse svoje ambicije in presegli zastavljene cilje," zaključuje Verdnik. Po zdaj znanih podatkih je prvi kandidat za Verdnikovo mesto Vlado Makuc.

Košir: "Žal mi je, da gre!"
Vodja alpskega odbora in zbora Jure Košir odstop Verdnika obžaluje: "Žal mi je, da gre, kajti nedvomno sva dobro sodelovala in je bil izjemno delaven in je vložil resnično vse v svoje delo. Absolutno nimam zamer, kar zadeva njegovo strokovno delo. Dejstvo pa je, da je moral opravljati ogromno delovnih nalog, za katere nihče od nas ni pričakoval, da se bodo pojavile in zaradi tega je bil po vsej verjetnosti mnenja, da v celoti strokovnega dela ni mogel opraviti tako, kot je treba," je v odzivu za STA povedal Košir.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Verdnik je Koširju zagotovil, da bo v tej sezoni opravil zadeve do konca – po Koširjevih besedah se pripravljajo že programi za naslednjo sezono, vključno s finančnim okvirjem –, potem pa naj bi ga nasledil novi predsednik strokovnega sveta. Košir je potrdil, da je med možnimi kandidati za Verdnikovega naslednika Vlado Makuc, priznani slovenski trener alpskega smučanja, ki je bil zadnja leta zadolžen za razvoj turškega smučanja. "Odločitev pa ni samo moja stvar. To je domena strokovnega sveta in mene, da se pogovorimo o možnih kandidatih, kandidata pa bosta potrdila alpski odbor in alpski zbor," je še dejal Košir.

"Ocena letošnje sezone je zelo različna: ocena sezone ekipe Tine Maze je odlična, ocena sezone ekipe za hitre discipline je zelo dobra, ocena sezone moške ekipe za tehnične discipline pa je zelo slaba. Razlogov za takšno stanje je verjetno več. Imeli smo izjemno malo časa za pripravo ekip, šefi ekip pa so prav tako imeli zelo malo časa za pripravo programov, vse se je dogajalo šele lani maja, medtem ko so nekatere ekipe opravile že prvo fazo priprav. Aprila morajo ekipe delati že 'dril trening', kar je v alpskem smučanju zelo pomembno. To so delali le v ekipi za hitre discipline, ki je z Burkhardom Schafferjem ostala enaka, in pa v ekipi Tine Maze. Eden od razlogov je tudi v napačnem kadru, ki se ni znašel, in v napačnem načrtovanju porabe, ko je bilo konec januarja treba sprejeti varčevalne ukrepe," je razloge za sedanje razmere naštel Košir.

Med prvimi nalogami novega šefa stroke bo poiskati ustrezen trenerski kader, ki bo poskrbel zlasti za zagon moškega veleslaloma, velika tekmovalna in rezultatska vrzel v tej osnovni smučarski disciplini se je zlasti pokazala na domači veliki mednarodni tekmi za pokal Vitranc. Odprti sta obe možnosti – torej tako tuji trenerski kader kot domače znanje: "Prej moramo natančno razjasniti, koliko imamo na voljo sredstev, da ne bo prišlo do neprijetnih presenečenj. Jasno pa je, da je želja, da se naredi program za tri leta do zimskih olimpijskih iger leta 2014 in da se ohrani tisto, kar deluje zelo dobro tu mislim konkretno na Schafferja. Naloga novega strokovnega vodje bo priprava strategije za vzgojo in razvoj novih, mladih tekmovalcev. Torej gre prvenstveno za vzpostavitev sistema, ki bo deloval tako v rangiranju, kategorizaciji, vzgoji in tehniki."

Obetaven, mladi rod nedvomno obstaja, kar dokazujejo uspehi denimo z evropskega pokala (Tina Robnik) in mladinskega svetovnega prvenstva (Boštjan Kline). "Izjemno pomembno je, kdo bo z mladimi delal in kako se bodo razvijali naprej. To je prvenstvena naloga vseh nas," je opozoril Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.