Šport
32 ogledov

Košir odstopil: "Nisem imel več podpore"

Jure Košir na današnji tekmi v Kranjski Gori. (Foto: Nik Rovan) Nik Rovan
Jure Košir je odstopil z mesta predsednika odbora in zbora alpskih disciplin Smučarske zveze Slovenije. Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, se je za odstop odločil, ker vodstvo SZS ni izpolnjevalo določenih pogojev, ki so bili temelj njegovega programa.

Jure Košir, ki je nepreklicno odstopno izjavo poslal predsedniku SZS Tomažu Lovšetu in članom alpskega odbora, ob neizpolnjevanju pogojev navaja, da gre pri tem za okrepljeno delo z mladimi ter zmanjševanje birokratskega aparata SZS. "Svojega zaupanja nisem mogel upravičiti niti do tekmovalcev in tekmovalk niti do slovenskih alpskih smučarskih klubov in društev, saj brez zaupanja in podpore mojim odločitvam nisem mogel izvajati programa, ki sem ga predlagal ob izvolitvi na mesto predsednika odbora," je v sporočilu za javnost zapisal Košir in dodal: "Tudi slabo interno vzdušje, ki je nesporno pogojeno tudi z odhodi vidnejših strokovnjakov, ni pripomoglo k izboljšanju stanja, pač pa je to le poslabšalo in še dodatno otežilo možnosti za delovanje v korist tekmovalcev."

Kot pravi Košir, je bil njegov cilj, sploh v zaostrenih gospodarskih razmerah, aktivno sooblikovati boljšo organiziranost in sistem dela alpskih disciplin. "Vendar sem v zadnjem času izgubil ne le zaupanje in podporo vodstva v moje delo in odločitve. Še več, moja funkcija predsednika se je po želji vodstva rezultirala zgolj v opravljanju formalnosti te, to je formalnega vodenja sej, ne pa sooblikovanja boljšega dela na višjem strokovnem nivoju," je še zapisal Košir.


"Ponosen sem, da mi je uspelo sestaviti strokovni svet, ki ga sestavljajo najeminentnejša strokovna imena slovenskega smučanja. Rad bi poudaril, da sem skupaj s strokovnim svetom in alpskim odborom vedno deloval v korist tekmovalcev vseh reprezentančnih kategorij. Otežena gospodarska situacija je pustila viden pečat v izvajanju našega programa, vendar izguba zaupanja in neodvisnosti v strokovnih odločitvah ne dopuščata možnosti nadaljnjega sodelovanja, ki pa je izhajalo izključno iz volonterskega delovanja. Zvezi želim uspešno delo, tekmovalcem in tekmovalkam pa čim manj poškodb in veliko uspehov,"
je zaključil Košir, ki je predsedniško funkcijo zbora za alpsko smučanje vodil od aprila 2010.

Lovše obžaluje odstop

Na odstop se je že odzval tudi Lovše. "Kot predsednik SZS obžalujem odstopno izjavo Jureta Koširja z mesta predsednika panoge za alpsko smučanje in člana izvršilnega odbora SZS. Jure Košir je zaznamoval slovensko smučanje kot malokdo, po končani karieri pa je postal uspešen poslovnež, ki mu je bil nadaljnji razvoj slovenskega smučanja pomemben življenjski moto. Moja osebna vez z Juretom je še toliko večja, ker je bil eden izmed tistih, ki so me prepričali, da kandidiram za predsednika SZS," je v sporočilu za javnost zapisal Lovše.

Kot je poudaril Lovše, je SZS proračun panoge za alpsko smučanje kljub gospodarski krizi povečala za 56 odstotkov. "Z 1,58 milijona evrov v olimpijski sezoni 2009/2010 ga je dvignila na predvideni znesek 2,37 milijona za sezono 2011/2012. Okrepljeno je bilo tudi financiranje otroških in mladinskih reprezentanc. Sredstva zanje so se dvignila s 130.000 evrov na 150.000 evrov na sezono. Sredstva je v pretekli sezoni v obliki sponzorstva v pomembni meri kril tudi Dinersclub Slovenija. Uresničeno pridobivanje višjih prihodkov in obvladovanje stroškov je eden izmed ključnih elementov poslovanja SZS. Jure Košir je kot predsednik panoge predlagal in izpeljal imenovanje strokovnega sveta, ki deluje v okviru alpskih disciplin. S tem se je dvignil nivo delovanja ter vpeljala dobra praksa. Juretu se zahvaljujem za opravljeno delo in mu želim veliko uspeha na nadaljnji življenjski poti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.