Šport
58 ogledov

Kosmač izpolnil normo za IO v Riu

Kosmač Olimpijski klub OKS AZS Olimpijski komite Slovenije Atletska zveza Sloven Anže Petkovšek
Slovenski maratonec Tone Kosmač si je na maratonu v Zagrebu uspešno pritekel normo za Olimpijske igre v Riu prihodnje leto.

Slovenski atlet Tone Kosmač je na 24. maratonu v Zagrebu zasedel peto mesto in je s časom 2:16:48 izpolnil normo (2:17:00) za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu de Janeiru. Zmagal je Etiopijec Gadisa Birhanu Shumie z rekordom proge (2:13:10), v ženski konkurenci pa je bila najboljša Kenijka Stellah Jepngetich Barsosio (2:38:34).

"Za priprave na maraton v hrvaški prestolnici nisem imel veliko časa, ker sem računal na nastop v Berlinu. Ker pa sem zbolel, v Nemčiji nisem mogel nastopiti. Zato smo se odločili, da bom tekel v Zagrebu. Ta tekma je bila zame zelo uspešna, končno je bilo vse tako, kot je treba. Zelo sem vesel. Bilo pa je zelo hladno in deževno, pa tudi precej vetrovno. Zato sem z izidom sem zelo zadovoljen," je dejal Kosmač, že udeleženec velikih tekmovanj, prvič pa bo nastopil na OI.

"Do 30 km sem tekel z dvema Kenijcema, ki sta imela ritem za čas 2:16, potem sta mi ušla. Kljub temu moj ritem ni tako zelo padel, da bi zaostal za normo za OI. Zadnji kilometri so bili kljub temu zelo napeti. Trener Roman Kejžar mi je ves čas dajal informacije, kako sem na poti, in ko sem imel še dve minuti do cilja, je dejal, da imam normo praktično že v rokah. Tedaj sem že vedel, da jo bom izpolnil, ker sem vedel, da zadnji kilometer ne bom tekel kar štiri minute. S Kejžarjem zelo dobro sodelujem, sicer sam treniram po njegovem programu okrog doma v Hotavljah, dvakrat na teden pa se dobiva v Ljubljani in tam večinoma opravim hitrejše treninge. Zdaj bo vse usmerjeno v nastop v Riu. Na maratonu v Ljubljani konec oktobra pa ne bom nastopil, ker se nisem uspel z organizatorji dogovoriti niti za simbolično startnino," je dodal Kosmač.

"Pogoji za nastop so bili težki, v mrazu je ves čas deževalo, nastop pa je otežil še veter. Kosmač je imel po 30 kilometrih manjšo krizo in dva kenijska maratonca, s katerima je dotlej tekel, sta mu pobegnila. Nato je tekel sam in za las uspel izpolniti normo za OI," je po tekmi dejal  trener Roman Kejžar, sam nekdanji olimpijec in še vedno slovenski rekorder v maratonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.