Šport
9 ogledov

Kostelić: Spet smo na prvi strani časopisov

Na Ivico Kostelića je treba računati na prav vsaki tekmi.
1/32
Žurnal24 main
Ivica Kostelić je bil dolga leta v senci mlajše sestre Janice. Po njeni upokojitvi so vsi hrvaški smučarski upi postavljeni na Ivico, ki je v nasprotju s sestro blestel na hribu nad Zagrebom.
 

Druga plat Ivice Kostelića

Najboljši film: Tretji človek
Najboljši igralec: Marlon Brando
Hobiji: kitara, glasba, risanje, potapljanje
Najljubši športi: vse razen kriketa in bejzbola
Najljubša hrana: čevapčiči, paški sir in imotski pršut
Če bi lahko zamenjal ime, bi bil: Leon ali Jura
Zbira: zmage
Najljubše sadje: jagode

Za vstop med slalomsko elito se je Ivica Kostelić dolgo časa "lomil" po belih strminah, posejanih s količki, vse dokler ni 25. novembra leta 2001 na slalomu v ameriškem Aspnu s številko 64 porazil vse tekmece. Danes 28-letnik je svojo drugo pomlad doživel na slalomu na stezi Crveni spust, pobočju, na katerem je njegova bolj slavna sestra Janica Kostelić padala, tudi na nedeljski tekmi legend. Na stezi, ki je 20 minut stran od njegove hiše, se je Kostelić 20 tisoč glasnim domačim navijačem za podporo oddolžil z drugim mestom. Nosilec osmih zmag v svetovnem pokalu (sedem v slalomu in ene v superkombinaciji), srebrne kombinacijske kolajne z olimpijskih iger v Torinu leta 2006 in slalomskega zlata na SP tri leta prej v švicarskem St. Moritzu je še v začetku letošnje smučarske sezone životaril, po novem letu pa je skoraj neustavljiv. V svetovnem pokalu je v letu 2008 več točk od Ivice, s katerim smo se po tekmi na Sljemenu pogovarjali na zurnal24.si , osvojil le prvi zvezdnik alpskega smučanja, Američan Bode Miller . Proslavljanja ni bilo, saj je Ivico že zgodaj zjutraj čakala dolga pot v Kanado, kjer bo na sporedu veleslalom in superveleslalom.

Prvič ste nastopili pred domačimi navijači. Kakšen je občutek?
Neverjetno, to je bila zame posebna tekma. Domači uspeh šteje veliko več. Večina mojih sotekmovalcev že leta nastopa pred domačimi navijači, in to po večkrat v sezoni. Sljeme je hrvaški tempelj alpskega smučanja. Imamo samo ta hrib, kjer so poskušale generacije, nam pa je le uspelo.

Po prvi vožnji ste imeli odlično izhodišče, bili ste drugi. Kaj ste si dejali pred odločilno vožnjo?
Vedel sem, da bom moral za dober rezultat veliko tvegati. Bil sem zelo nervozen.


Časa za proslavljanje Ivica ni imel veliko. Na večerni humanitarni tekmi legend je obiskal nekdanje ase alpskega smučanja. © Gregor Prebil

 
Kaj se je spremenilo po novem letu, da ste tako zablesteli?
Formo smo tempirali prav za tekme po novem letu. Od januarja naprej so na sporedu najpomembnejše tekme in na teh želimo biti najbolje pripravljeni. To nam je z malo sreče tudi uspelo. K temu je pripomogel tudi nov material.

Zdi se, da bi bil spektakel še večji, če bi bila tekma zvečer?
Ne, mislim, da bi bilo težko bolje. Vzdušje je bilo fantastično, četudi tekma ni bila pod žarometi. Vesel sem, da so hrvaški navijači pokazali, kako se navija, ne le za domače tekmovalce, pesti so stiskali prav za vse.

Svetovni pokal se seli v Kanado. Tja potujete, čeprav na sporedu ni slaloma.
Čeprav je potovanje dolgo in naporno, potujem v Kanado. To je dober trening, hkrati pa želim dobrim slalomskim uvrstitvam v prihodnje priključiti še veleslalomske uspehe. V Kanadi želim osvojiti točke v obeh disciplinah, veleslalomu in superveleslalomu, s tem bi prav v vseh disciplinah v letošnji sezoni osvojil točke.

Pričakovanja do konca sezone?
Nimam nikakršnih pričakovanj. Želim le dobro smučati, biti samozavesten in dobri rezultati bodo prišli sami od sebe.


Največja navijačica Ivice Kostelića je njegova upokojena sestra Janica. © Gregor Prebil

 
Napoved za Kranjsko Goro?
Seveda po zadnjih uspehih pričakujem romanje velikega števila hrvaških navijačev v Kranjsko Goro. To je ena od mojih najljubših tekem. Zelo sem vesel, da je tekma v marcu in ne v decembru, saj so pogoji za smučanje boljši.

Končno so se prebudili tudi Slovenci?
Zelo sem vesel za njih. Še posebno zaradi Mitje Dragšiča. Vsi so ga že odpisali, bil je zelo slabe volje. To ni prav. Dragšič in tudi Valenčič, ki je delil njegovo usodo, oba sta predvsem odlična športnika in človeka ter moja prijatelja, ki si zaslužita vso podporo, tudi v težkih časih.

 

Preberite še

V Garmischu sta prvič v zgodovini hrvaškega smučanja na stopničkah stala dva Hrvata. Kako je tretje mesto v kombinaciji doživel Natko Zrnčič Dim?
Natko je presenečen zaradi medijske pozornosti. Na to se bo moral čim prej privaditi!

Je smučanje spet šport številka ena na Hrvaškem?
Ni kot nogomet, vendar pa sem zelo vesel, da vsaj občasno spet zasedamo prve strani športnih časopisov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.