Šport
15 ogledov

Kot bi se vojna končala z rusko ruleto

Na tem SP so v osmini finala po enajstmetrovkah zmagali Paragvajci. (Foto: Reute Žurnal24 main
Na tem SP so eno tekmo že odločile enajsmetrovke, a zagotovo ni bila zadnja. Enajstmetrovke v nogometu odločajo 40 let. Za izumitelja ruske rulete, kot jih je poimenoval Peter Ustinov, velja Karl Wald.

Več zgodb iz zgodovine mundialov preberite tukaj.

Sobotna četrtfinalna tekma nogometnega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki med Nemčijo in Argentino bo ponovitev njunega dvoboja iz najboljše osmerice na SP 2006. Tisti se je končal po enajstmetrovkah in le potrdil dejstvo, da so prav Nemci najbolj zanesljivi pri izvajanju strelov z bele točke. Nemci doslej še niso izgubili tekem na svetovnih prvenstvih, ki so jih odločili kazenski streli. Mogoče tudi zato, ker so prav ti nemška pogruntavščina.

Mož, ki si je pred 40 leti zamislil ta način za odločanje remijev, je nekdanji rudar in nogometni sodnik iz Frankfurta Karl Wald, ki zdaj šteje spoštovanja vrednih 94 let. "Vedno sem bil prepričan, da imam prav in da je to najboljša rešitev za odločanje tekem, ki so bile tudi po podaljšku izenačene. Nobena druga možnost ni bila prava," je dejal Wald, ki se je upokojil pri 63 letih.

Do trenutka, ko si je Wald izmislil enajstmetrovke, so izenačene tekme odločali z metom kovanca z žrebom. Ena izmed žrtev starih pravil, nekdanji nemški reprezentant Hannes Löhr, se z Waldovim izumom popolnoma strinja. "Vse skupaj ni imelo nič več skupnega z nogometom. To je bila le loterija in nič drugega," pravi Löhr, ki je namignil na finalno tekmo evropskega pokala leta 1965 med njegovim Kölnom in Liverpoolom.

Tako prva kot povratna tekma sta se takrat končali z izidom 0:0, odločilna tekma na nevtralnem terenu pa se je po podaljšku zaključila z 2:2. Tako je sodnik zmagovalca odločil z metom kovanca, srečnejši pri tem so bili Angleži. Wald, ki je sodniško licenco dobil leta 1936 in je v 40 letih sodil več kot tisoč tekem, je sprva naletel na neodobravanje njegove ideje o izvajanju kazenskih strelov, leta 1970 pa se je bavarska nogometna zveza vendarle odločila za to.

Nemška zveza je odločitev po enajstmetrovkah sprejela kmalu za tem, tako kot tudi Evropska in nato leta 1976 še Mednarodna nogometna zveza. Prvo veliko tekmovanje, ki so ga odločile enajstmetrovke, je bilo evropsko prvenstvo leta 1976, ko je Češkoslovaška premagala Nemčijo. Prva tekma mundiala, ki se je končala s streli z bele točke, pa je bila tista med Nemčijo in Francijo leta 1982 v Španiji. Takrat so Nemci slavili in prišli v finale.

Nemci so po penalih slavili tudi na SP 1990 in EP 1996, ko so obakrat izločili Angleže. Prvo svetovno prvenstvo, katerega finale so odločili kazenski streli, je bilo leta 1994, ko so Brazilci ugnali Italijo. Zdaj že pokojni igralec Peter Ustinov je enkrat izvajanje kazenskih strelov opisal kot: "To je tako, kot če se velika vojna ne bi končala po zaslugi odlične taktike, skovane za mizo, temveč bi nekaj vojakov med seboj igralo rusko ruleto."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.