Šport
38 ogledov

Kot Borg - Nadal šestič kralj Pariza!

Rafael Nadal in Roger Federer
1/36
EPA
Rafael Nadal je v enem najbolj napetih finalov OP Francije v zadnjih letih s 7:5, 7:6, 5:7 in 6:1 premagal Rogerja Federerja in šestič v karieri osvojil Roland Garros. To je pred njim uspelo le Björnu Borgu.
Zanimive fotoutrinke s finala v Parizu najdete v naši galeriji. Tukaj!

Prvi igralec sveta Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega Odprtega prvenstva Francije, potem ko je v finalnem dvoboju premagal tretjega nosilca Švicarja Rogerja Federerja s 7:5, 7:6 (3), 5:7 in 6:1. Nadal je še šestič zmagal na Roland Garrosu in na večni lestvici po številu zmag v Parizu ujel Šveda Björna Borga. Španec je na največjem turnirju na svetu na peščeni podlagi zmagal tudi v letih 2005, 2006, 2007, 2008 in 2010, skupno pa je Nadal, ki je te dni dopolnil 25 let, dosegel jubilejno deseto zmago na turnirjih za grand slam. V Wimbledonu je slavil zmagi v letih 2008 in 2010, na OP Avstralije v Melbournu leta 2009, na OP ZDA v New Yorku pa leta 2010.

Igralci z največ zmagami na grand slamih:
R. Federer 16 zmag
P. Sampras 14
R. Emerson 12
R. Laver 11
B. Borg 11
R. Nadal 10
W. Tilden 10

"Hvala vsem navijačem in tistim, ki naredijo ta turnir najboljši na svetu. Oba prikazala dobri predstavi in Roger je odlično igral. Doseči zmago proti enemu najboljših teniških igralcev sveta v zgodovini je zame res fantastično! Uresničile so se mi sanje," je bil vzhičen Nadal. "Rafa je prikazal izjemno predstavo in me vnovič premagal. Seveda sem žalosten, a obenem vesel, da sem lahko spet zaigral proti njemu," pa je tekmeca pohvalil Federer in dodal: "Dejstvo je, da je Rafa najboljši igralec na pesku, kar je vnovič dokazal. Kljub temu sem ponosen na svojo igro v zadnjih dveh tednih, dal sem vse od sebe in več nisem mogel storiti."

Grega Žemlja je pokleknil na zadnji oviri challengerja na Reki. Osmi nosilec je v finalu po uri in 20 minutah igre gladko s 3:6 in 0:6 izgubil proti tretjemu nosilcu Portugalcu Ruiju Machadu, 110. igralcu z lestvice ATP. Na turnirju je nastopil tudi najboljši Slovenec Blaž Kavčič, ki je bil prvi nosilec in je branil lansko zmago, a se je poslovil že v četrtfinalu, ko ga je po treh nizih s 4:6, 6:1 in 6:4 Italijan Paolo Lorenzi. 16-letna Nastja Kolar pa je dobila turnir v Mariboru. V finalu je s 7:5 in 6:4 premagala Mašo Zec-Peškirič.

Prvi niz
F
inalni dvoboj se ni začel po Nadolovih notah. Prvih sedem iger ga je njegov največji tekmec Roger Federer povsem nadigral - že v prvi igri mu je odvzel servis. A potem ko je Švicar povedel s 5:2, je Španec zaigral drugače, tako kot zna le on na peščenih igriščih. V osmi igri je imel FedEx ob servisu tekmeca priložnost za zmago v prvem nizu, a je žogico poslal le za malo preširoko. To je bil ključni trenutek, Španec je preklopil prestavo višje. Forehand Nadala je postal zastrašujoče dober in Federer je začel povsem nemočen tekati sem in tja. Rafael je dobil pet zaporednih iger in po 62 minutah prvi niz osvojil s 7:5.

Drugi niz
Nadal je še naprej napadal Federerjev backhand in napake Švicarja so se vrstile (ob izidu 3:1 je imel 11 neizsiljenih napak, Rafa niti ene). V maratonski osmi igri pa je finale znova postal bolj napet. Rekorderju po številu osvojenih slamov je uspel rebrejk in izenačil je na 4:4. A veselje navijačev švicarskega tenisača ni trajalo dolgo, saj mu je Španec že v naslednji igri odvzel nov servis. Pri izidu 5:4 je bil finale zaradi dežja za 10 minut prekinjen. Premor je koristil Federerju. Naredil je nov brejk, hitro dobil še svoj servis in povedel s 6:5. Drugi niz se je odločal šele v podaljšani igri, kjer pa je FedEx delal napake in Rafa jo je dobil 7:3. Po 72 minutah je bil 7:6 le še niz od slama.

Zadnjih 10 zmagovalcev Pariza:
2002 Albert Costa
2003 Juan Carlos Ferrero
2004 Gaston Gaudio
2005 Rafael Nadal
2006 Rafael Nadal
2007 Rafael Nadal
2008 Rafael Nadal
2009 Roger Federer
2010 Rafael Nadal
2011 Rafael Nadal

Tretji in četrti niz
Nasprotnika sta bila izenačena, a Roger ni igral konstantno (pod dveh dobrih točkah je sledila napaka) in Rafael je uspešno korakal proti šestemu slamu na Roland Garrosu. V šesti igri je slednjemu uspel brejk za 4:2. Švicarju ni preostalo drugega kot popoln napad in veliko tveganja. Obrestovalo se mu je in naredil je preobrat. Niz je dobil s 7:5. Tako izenačenega dvoboja Federer in Nadal v Parizu še nista igrala (to je bil njun že peti medsebojni pariški finale) in zdelo se je, da tudi četrti niz še ne bo zadnji. A smo se zmotili: kot da bi bil na pariškem pesku le še Nadal. Četrti niz je s svojim najboljšim tenisom dobil s 6:1 in šestič osvojil Roland Garros ter bo ostal na prvem mestu lestvice ATP. Dvoboj se je končal s kar 56 neizsiljenimi napakami Federerja in le 27 Nadala. Slednji je bil boljši tudi pri drugem servisu (51 odstotkov proti 39 odstotkom), winnerjev pa je imel Švicar 14 več, prav tako asov (11 proti štirim).

OP Francije, ATP, finale (16,8 mio EUR):

Rafael Nadal (Špa/1) : Roger Federer (Švi/3) 7:5, 7:6, 5:7, 6:1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.