Šport
58 ogledov

Kot prva s tem dosežkom po Mimi Jaušovec

Jelena Ostapenko EPA
Latvijka Jelena Ostapenko je v prvem polfinalu odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu premagala Švicarka Timeo Bacsinzky, 30. nosilko, s 7:6 (4), 3:6 in 6:3 ter bo v finalu igrala proti Romunki Simoni Halep, tretji nosilki.

Latvijka Jelena Ostapenko, 47. na svetovni lestvici, je prva finalistka pariškega turnirja za veliki slam. Do finala je prišla kot prva nepostavljena igralka po 34 letih, nazadnje je leta 1983 to uspelo Slovenki Mimi Jaušovec.

Tokratni polfinalistki sta prav danes praznovali rojstni dan; Švicarka Timea Bacsinzky je napolnila 27 let, Ostapenkova pa 20, in slednja si je pripravila darilo z največjim uspehom doslej, uvrstitvijo v finale turnirja za veliki slam kot prva Latvijka doslej. V deveti igri tretjega niza je tekmovalka, ki še ni osvojila niti enega turnirja WTA, izkoristila drugo zaključno žogico za zmago po dveh urah in 24 minutah.

Bacsinszkyjeva je leta 2015 že igrala v polfinalu, tu pa je ostala tudi tokrat, čeprav je bila proti obetavni Latvijki sicer v vlogi favoritinje. Sedem let mlajša tekmica je v uvodnem nizu povedla s 4:3, nato pa je Bacsinszkyjeva vzela zdravniški premor zaradi bolečin v desni stegenski mišici, ki so ji jo povili, nato pa je tekmici odvzela servis. Odločitev je padla v podaljšani igri, kjer je bila uspešnejšaa Ostapenkova. S tem je povedla v nizih, čeprav je dobila točko manj od Švicarke.

Slednja je v drugem nizu povedla s 4:3 ter nato s 5:3. Ob koncu je prišla do dveh zaključnih žogic za izenačenje v nizih, prvo je Latvijka rešila, druge pa ne; Ostapenkova je naredila tretjo dvojno napako. Tretji niz se je začel s tremi odvzemi servisov in vodstvom Ostapenkove z 2:1, ki je nato po maratonski četrti igri vodila že s 3:1. V peti igri je Latvijka dobila priložnost za nov odvzem servisa, vendar je kasneje Bacsinzkyjeva izenačila v igrah na 3:3. Latvijka je po že petnajstem odvzemu servisa nato znova povedla in potem dobila osmo igro niza na svoj servis ter dvoboj zaključila z novim odvzemom servisa in občinstvo ji je zapelo: "Vse najboljše".

"Zelo sem vesela, zelo rada igram v Parizu, rada vas imam, izjemni ste. Presrečna sem, ker na tak način praznujem svoj rojstni dan ... Vedno sem igrala agresivno in udarjala žogice z vso močjo, ko se mi je ponudila priložnost. Mogoče mi je to danes pomagalo," je bila vesela Ostapenkova.

Zaenkrat še brez menjave na vrhu

Drugi polfinale je odločal o številki ena svetovnega tenisa, Simona Halep je s 6:4, 3:6 in 6:3 ugnala Čehinjo Karolino Pliškovo, drugo nosilko turnirja. Če bi slavila Pliškova, bi v ponedeljek na vrhu svetovne lestvice nasledila Nemko Angelique Kerber. Slednja še vedno lahko izgubi prvo mesto, saj jo bo na čelu prehitela Halepova, če bo zmagala v finalu.

Halepova je v prvem nizu z brejkom hitro povedla z 2:1, Pliškova pa nato dveh priložnosti za izenačenje na servis tekmice ni izkoristila in je zaostajala z 1:3. Romunka je nato osvojila niz, saj je naredila le 10 neizsiljenih napak, Čehinja pa kar 24. V drugem nizu se je slika povsem obrnila, Pliškova je povedla s 3:2 in nato s 5:2. Romunka je sicer dobila še eno igro, vendar je niz gladko pripadel Čehinji.

Odločilni tretji niz je ponovno izvrstno začela Halepova in povedla z 4:1. Čehinja je nato dobila dve igri zapored in imela servis v osmi igri za izenačenje. To ji ni uspelo in Halepova je imela z začetnim udarcem možnost, da se prebije v finale. Prišla je do dveh zaključnih žogic in suvereno izkoristila že prvo. Meter in 68 centimetrov visoka Halepova je tako dobila peti od šestih medsebojnih dvobojev s 1,86 m visoko Pliškovo, ki ji v natanko dveh urah igre ni pomagal niti dober servis.

"Ta čas me prevevajo čudoviti občutki. Danes je bilo zelo težko, ker je Karolina zelo trda nasprotnica. To, da sem v ponovno finalu, je izjemno. Upam, da bom tokrat zmagala. Toda na drugi strani bo izjemno mlada tekmica in to bo velik izziv," je po dvoboju povedala Halepova, ki jo je leta 2014 v njenem edinem finalu grand slamov v francoski prestolnici premagala Rusinja Marija Šarapova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.