Šport
13 ogledov

Kowalczykova najhitrejša, Jezerškova 17.

Justyna Kowalczyk Žurnal24 main
Justyna Kowalczyk je bila najhitrejša na tekmi svetovnega pokala na 10 kilomterov klasično na Rogli. Edina slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je zasedla 17. mesto. Pri moških je slavil Petter Northug.

Poljska smučarska tekačica Justyna Kowalczyk je zmagovalka tekme svetovnega pokala na Rogli. Drugo mesto na 10 kilometrov klasično s skupinskim startom je zasedla Norvežanka Therese Johaug, tretja pa je bila rojakinja slednje Vibeke Skofterud. Edina slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je bila 17. Pri moških je zmagal Norvežan Petter Northug.

V ženski konkurenci danes ni nastopila vodilna v skupnem seštevku Norvežanka Marit Bjoergen, saj se želi v miru pripraviti na novoletno turnejo Tour de Ski. Tudi zato je bil boj za zmago nekoliko bolj odprt, a le do polovice proge. Nato se je začela vodilna skupina nekoliko odmikati, nekaj krogov pred koncem pa je Poljakinja začela narekovati ostrejši tempo. Kowalczykova je nato iz kroga v krog povečevala svojo prednost in se prvič letos povzpela na zmagovalni oder.

"Danes je bila to zame dobra tekma, imela sem odlične smuči, kar je bilo odločilno. Mislim, da je tukaj dober zrak, saj mi do zdaj letos še ni šlo. Mislila sem, da bo še težje, a dva kroga pred koncem sem si rekla, tako zdaj pa grem. Smuči so bile res dobre, tako da vsa zahvala servisu," pa je po tekmi dejala Kowalczykova.

Do uvrstitve kariere je prišla Barbara Jezeršek, saj je bila doslej na eni od etapnih postaj Toura najboljša 19. Tokrat je vseskozi tekla okrog 19. mesta, na koncu pa pritisnila na plin in si priborila 17. mesto. "Kar se tiče svetovnega pokala, je to moja najboljša uvrstitev do zdaj. Fantastična tekma, prvi krog sem tekla okrog 15. mesta, držala svoj tempo, potem pa sem izkoristila zadnji kilometer, a mi v dvoboju z Nemko ni uspelo. Vendar si boljše uvrstitve skoraj ne bi mogla želeti, z izjemo zmage seveda. Za naprej mi je važno, da sem naredila ta korak naprej, ki sem ga že dalj časa iskala, danes je bila to potrditev, da sem v dobri formi," pa je po tekmi menila Jezerškova.

V moški konkurenci je do zmage prišel norveški smučarski tekač Petter Northug pred Švicarjem Dariom Cologno in Kazahstancem Aleksejem Poltaraninom. Pri imenu Pettra Northuga se je v neuradnih rezultatih pojavila zvezdica, ker naj bi v končnici tekme uporabil drsalni korak, toda zmaga je na koncu vendarle pripadla Norvežanu. Northug je že pred dvema letoma dobil obe tekmi za svetovni pokal na Rogli, danes pa je nadaljeval svojo tradicijo. V svojem slogu je tekel sredi vodilne skupine, v ospredje pa se je prerinil na zadnjem spustu.

"Nisem imel dobrega občutka, v Davosu mi je šlo precej bolje. Danes sem se v zadnjih dveh krogih moral precej boriti, na zadnjem spustu mi je uspelo držati priključek. Sprint je bil dober, čeprav pozicija ni bila najboljša. Vesel sem, da sem spet zmagal, sploh ker sem bil precej utrujen. Rusi so danes dobro tekmovali v zadnjih krogih, naš načrt je bil, da smo v ospredju kot ekipa, a nam ni uspelo. Vedno je dobro imeti okoli sebe ekipo, danes je to odlično uspelo Rusom, meni pa je bilo težko," je po tekmi povedal današnji zmagovalec Northug in v šali dodal: "Jutri ne bom nastopil, saj mi je mama včeraj v kratkem sporočilu napisala, da moram domov, saj se moram ostriči in obriti."

"To je bila dobra tekma, sem zadovoljen. Danes sem se dobro počutil, sem vesel, saj sem bil po tekmah v Davosu utrujen. Imel sem nekaj težav z astmo, a danes je bilo dobro. Med tekmo nisem razmišljal o pogojih, ti so za vse enaki, poskušal sem le dobro smučati. Na progi je bilo vetrovno, a to za nas tekače ni takšna težava. Nastopil bom tudi jutri, zdaj ko sem že tukaj, nato pa se bom skušal spočiti čez božične praznike, ki se jih že veselim," pa je po tekmi dejal Dario Cologna.

V nedeljo bo na Rogli na sporedu še sprinterska preizkušnja v prosti tehniki, s številčnim slovenskim zastopstvom. Prvič v sezoni se bodo dekletom pridružili tudi fantje. Pri ženskah bodo v smučini Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek, pri fantih pa Luka Prosen, Matjaž Gorjanc, Boštjan Klavžar in Gregor Kralj.

Rogla, 10 km, klasično (Ž):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 32:49,7
2. Therese Johaug (Nor) + 22,1
3. Vibeke Skofterud (Nor) + 27,4
4. Aino-Kaisa Saarinen (Fin) + 47,6
5. Julija Ivanova (Rus) + 57,0
...
17. Barbara Jezeršek (Slo) + 1:42,0ž

Rogla, 10 km, klasično (M):

1. Petter Northug (Nor) 42:42,7
2. Dario Cologna (Švi) + 0,2
3. Aleksej Poltoranin (Kaz) + 1,1
4. Maurice Manificat (Fra) + 1,6
5. Aleksander Legkov (Rus) + 2,1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.