Šport
16 ogledov

Kozmus bo o renti le sanjal

Ideja Primoža Kozmusa, ki za zlato na OI zahteva doživljenjsko rento, je na MŠŠ Žurnal24 main
Vrhunski športniki bodo po karieri dobili poseben status, ki bo trajal od tri do pet let; v tem času bodo lahko dokončali študij ali se usposobili, da v svojem športu delujejo kot trenerji.
 
 

Kozmusova ideja o renti bo težko zaživela, ker se tudi OKS in športniki zanjo ne ogrevajo.

minister Igor Lukšič

 
Takšno rešitev za športnike, ki končajo profesionalno kariero, podpirajo ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) na čelu z Igorjem Lukšičem , Olimpijski komite Slovenije (OKS) in odbor športnikov, ki ga vodi Iztok Čop .

Kdo bo upravičen, se ne ve
Predlog, ki ga je v sredo predstavil Lukšič, je še v povojih, saj ni rešeno najpomembnejše vprašanje, kateri športniki bodo upravičeni do te pomoči. "To moramo še uskladiti z OKS," je dejal minister. Poleg meril je treba predlog dopolniti s številkami, koliko bo to državo stalo, kako bo to financirala in drugo. Vse to bodo opravili do konca tega ali začetka naslednjega leta, je še obljubil Lukšič.

Kozmus včeraj ni bil dosegljiv, ker je na pripravah v Južnoafriški republiki. © AFP

 
"Ta predlog je korak naprej. Čeprav bo zelo pomembno, kako bodo postavili merila, da ne bo tisti, ki je bil na OI tretji, nekaj dobil, četrti pa nič," je dejal nekdanji kolesar Andrej Hauptman , tretji na SP 2001. Njegovo zgodbo – po končani karieri je imel težave z zdravjem in se zanj ni zmenil nihče – je Primož Kozmus izpostavil za eno od najbolj tragičnih v slovenskem športu. Hauptman ga zato podpira pri njegovem boju za pravice vrhunskih športnikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.