Šport
7 ogledov

Kozmus: Po tekmi še nad uteži

oi2008_vodovnik_main_150808_fevzer Žurnal24 main
Miran Vodovnik in Primož Kozmus sta se uvrstila v finale suvanja krogle oziroma metanja kladiva. Troskokašici Marija Šestak in Snežana Rodič sta izpadli, tako kot Matic Osovnikar.

Primož Kozmus je že s prvim metom in s 77,55 metra presegel kvalifikacijsko normo (77,50 m), Miran Vodovnik pa je dosegel svoj najboljši letošnji izid (20,22 m) in se z osmim izidom zanesljivo uvrstil v večerni finale, ki bo ob 20.15 ena od prvih treh končnih odločitev SP. V kvalifikacijah troskoka je Snežana Rodič končala na 19. mestu (13,92 m), Marija Šestak pa na 25. (13,69 m); atletinji se s tem nista uvrstili v ponedeljkov finalni nastop. Škofjeločan Matic Osovnikar je bil v prvi skupini prvega kroga teka na 100 m peti (10,52), skupno pa na 51. mestu med 91 tekmovalci in se ni uvrstil v današnji četrtfinale (18.50).

Usain Bolt je v svoji skupini zmagal in dosegel skupno tretji čas (10,20). © Reuters

 
Kozmus je kvalifikacijsko normo zmogel prvi med vsemi v prvi skupini ter se uvrstil v finale, ki bo v ponedeljek ob 18.05. Kozmus je z 80,34 m tretji po izidih sezone na svetu. Pred njim sta le Belorus Jurij Šajnov (80,72 m) in letos najboljši, Madžar Krisztian Pars (81,43), olimpijski podprvak, ki pa je imel kvalifikacije v drugi skupini. "Malo na tesno je bilo," se je pošalil Kozmus, ki je predčasno zapustil tekmovališče, ter nadaljeval: "Tehnično je bil moj met dokaj slab, a vseeno dovolj za finale. Zadovoljen sem s pogoji, vzdušjem na stadionu, tudi krog za izmet je dober. V naši skupini je, dokler sem bil na stadionu, največ pokazal Poljak Szymon Ziolkowski, Jurij Šajnov pa je še mlad in očitno na tem SP ne bo nevaren. Tudi sam sem v preteklosti plačal davek mladostne neizkušenosti ... Danes me čaka še trening uteži, nato pa bom do finala prost." Kozmus je nastop Šajnova ocenil še pred koncem skupine A, potem pa je bilo jasno, da se Belorus ne bo prebil v finale, saj je bil pred nastopom druge skupine šele 12. (71,37 m).

 
 

Po neprespani noči sem imel nato tudi dokaj naporne jutranje kvalifikacije, zato bom pred finalom, upam, lahko v hotelu tudi malo zaspal.

Miro Vodovnik

 
"Boril sem se in sedaj sem zelo zadovoljen. Upam, da bom v finalu dosegel še kaj več. V prvem poskusu mi je krogla nekoliko spodrsnila s prstov, v drugem pa sem le malo zaostal za normo. Četudi v zadnji seriji nisem izboljšal svojega izida, pa je bil drugi poskus dovolj za finale. Po neprespani noči sem imel nato tudi dokaj naporne jutranje kvalifikacije, zato bom pred finalom, upam, lahko v hotelu tudi malo zaspal," je dejal Vodovnik, prvi slovenski predstavnik na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici, ki se je drugič zapored na SP prebil v finale. Kvalifikacijska norma v suvanju krogle je bila 20,30 m, vendar je bilo za uvrstitev med 12 najboljših potrebno orodje zalučati 20,10 m.

 

Tekaška formula 1

Jamajčan Usain Bolt, svetovni rekorder in trikrat zlat na OI v Pekingu, je v osmi skupini brez težav zmagal in dosegel skupno tretji čas (10,20), njegov najhujši tekmec, Američan Tyson Gay, branilec naslova iz Osake, pa je bil najboljši v predzadnji, 11. skupini in najhitrejši tudi skupno (10,16). V prvi kvalifikacijski skupini je brez konkurence najboljši Jamajčan Michael Frater (10,30). Drugi v skupini je bil Portugalec Arnald Abrantes (10,41), tretji pa Japonec Šinaro Kimura (10,47).

V troskoku je bilo za finale najboljše dvanajsterice potrebno skočiti 14,13 m, kar je bilo precej manj od norme (14,45 m). Rodičeva, zaradi težav z zdravjem tri tedne ni trenirala, ima osebni rekord 14,18 m, osem centimetrov manj pa je najdlje skočila letos. "Tako blizu, pa tako daleč. Če bi bili z Marijo zdravi, bi bili gotovo v finalu. Toda glede na vse si nimam kaj očitati. Dala sem vse od sebe," je povedala Rodičeva. Po prvi seriji je bila s 13,92 m osma in s tem še na mestih, ki so vodila v finale. V drugi seriji je prestopila in bila tedaj na 13. mestu izven finala. Tretji skok se Rodičevi ni posrečil ter je vknjižila drugo ničlo. Šestakova je zaradi težav hrbtom, zaradi česar je razmišljala celo o operaciji, letos skočila največ 14,27 m. V prvih dveh serijah je imela neveljavne skoke in zato na voljo le še en poskus, v katerem je dosegla 13,69 m. "Že v prvi seriji sem želela skočiti največ, ker me na začetku hrbet najmanj boli. Žal pa mi danes ni šlo, čeprav sem se borila ... Prihodnjo dvoransko sezono bom izpustila, kar sem načrtovala tudi pred poškodbo, ki jo moram sedaj čim bolje pozdraviti. Na EP na prostem prihodnje leto pa želim osvojiti medaljo," je napovedala Šestakova.

Primož Kozmus je z delom svojih rok zadovoljen. © Žurnal24

 
V drugi krog teka na 100 m so se uvrstili prvi trije po mestih iz vsake od 12 skupin ter še štirje najhitrejši po času. Osovnikar bi moral teči dokaj skromnih 10,47, da bi se po mestih neposredno uvrstil v nadaljevanje. "Letos mi velike tekme očitno niso usojene. Že marca na dvoranskem SP v Torinu sem slabo startal, tokrat pa še slabše. Najraje bi zavil s steze, če bi bilo to mogoče. Po tako katastrofalnem začetku nisem mogel nič popraviti, saj sem bil s telesom povsem iz ravnotežja na meji padca. Toda prav neumno se mi zdi, da sem na tak način končal z nastopi na tem SP," je razočaran zmajeval glavo Osovnikar, ki je doslej v karieri največ pokazal prav na velikih tekmovanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.