Šport
22 ogledov

Kozmus porazno začel olimpijsko leto

sp atletika kozmus Reuters
Zlati olimpionik Primož Kozmus je v svojem prvem nastopu v olimpijski sezoni na uvodnem mitingu slovenske velike nagrade v Slovenski Bistrici zasedel šele tretje mesto s skromnimi 73,60 metri. Marina Tomič (Kladivar) pa je s 13,04 sekunde in osebnim rekordom zmagala na 100 m ovire ter dosegla normo B za olimpijske igre v Londonu (13,15).

Pred Primožem Kozmusom, imel je obilo tehničnih težav, sta bila Madžar Krisztian Pars (79,18 m), ki ima v lasti najboljši izid sezone na svetu, in hrvaški reprezentant Andras Haklits (73,75 m). Med atletinjami je v tej disciplini zmagala mlada slovenska rekorderka Barbara Špiler (67,17 m).

Marija Šestak (Mass) je s 6,34 m iz druge serije skoka v daljino zmagala pred Nino Kokot (Velenje), ki je zaostala štiri centimetre (6,30 m). Sabina Veit (Štajerska) je slavila na 100 m (11,57), njena klubska kolegica Liona Rebernik pa je na 400 m s 54,29 ugnala Hrvatico Anito Banović (54,55).

Rožle Prezelj (Kranj) je za zmago v skoku v višino preskočil 2,24 m, na 2,28 m pa je letvico trikrat podrl. Med atleti je na 400 m z rekordom stadiona slavil Conrad Williams (46,52), član srebrnih britanskih štafet na zadnjih SP na prostem in v dvorani. Oplotničan Miran Vodovnik, slovenski rekorder v suvanju krogle, je bil drugi (18,17 m), zmagal pa je Hamza Alić iz Bosne in Hercegovine (19,24).

Zelo verjetno, da bo Kozmus izpustil EP

Kozmus je tudi lani po tekmovalnem premoru slabo začel sezono, vendar se je s svetovnega prvenstva v Daeguju vrnil s kolajno. Toda v Slovenski Bistrici je kar dvakrat orodje vrgel v zaščitno mrežo, pa tudi izven sektorja za pristanek kladiva. Zato je že začel razmišljati, da bi zaradi OI v Londonu, kjer bo branil zlato, izpustil evropsko prvenstvo v Helsinkih. Dokončne odločitve pa še ni sprejel in kljub domačemu spodrsljaju ostaja zmerno optimističen.

"Ne bom še delal panike, vendar bo potrebno začeti s planom B. Zaostanek za najboljšimi je izjemno velik. Opraviti bom moral ta ciklus treninga, potem pa je zelo verjetno, da bom izpustil EP. Napovedal sem izid okrog 79 m in ostal daleč zadaj. Porazno. Upal sem, da bom 'izvlekel' 75 ali 76 m, pa sem zmogel ta res čuden izid. Brez občutka sem bil, kot da ne bi nikdar metal kladiva. Težko razložim. To, da sem nastopil iz polnega treninga, ne more biti opravičilo. Na treningih mi gre precej bolje, vendar imam tudi pri vadbi slabše dneve, danes pa je bil res najslabši," je dejal Kozmus.

Veliko bolj prešerne volje je bila Tomičeva, ki je za Brigito Bukovec, srebrno olimpijko iz Atlante (1996), sedaj trdno druga na večni slovenski lestvici. Že na prvi tekmi sezone se je približala magični meji 13 sekund. "Kar malo sem bila presenečena, ko sem videla čas, ki sem ga dosegla. Zadovoljna bi bila že s kvalifikacijskim izidom (13,28). Toda trener Matej Juhart mi je dejal, da imam še dve desetinki rezerve. V finalu mi je uspelo popraviti majhno napako iz kvalifikacij in dosegla sem izvrsten izid kot potrditev dobrega dela v pripravljalnem obdobju," je bila zadovoljna Tomičeva. Veter je pri njenem teku pihal dovoljenih +1,9 m/s.

"Moja prva tekma na diamantni ligi v Dohi je bila ponesrečena. Danes sem dokazala, da sem dobro pripravljena za troskok. Daljina ni moja disciplina, skačem jo na tekmah enkrat ali dvakrat na leto. Zato skok prek 6,30 m kaže, da sem na dobri poti za nadaljevanje sezone in mi pomaga tudi k dvigu samozavesti. Zato sedaj z veseljem čakam naslednje tekme," je dejala Šestakova, slovenska rekorderka v troskoku.

V metu kopja je Jaka Muhar (Satler) sicer prepričljivo ugnal konkurenco in potrdil normo za mladinsko SP, vendar je z 72,18 m za več kot sedem metrov zgrešil normo B za OI. Martina Ratej, slovenska rekorderka v tej disciplini, je po četrtem mestu v najmočnejši svetovni konkurenci v petek v Ostravi na Češkem v domovino prišla šele zjutraj na dan tekme v Bistrici in je zato nastop odpovedala.

V skoku v daljino, izvrstna je bila hrvaška trojica Marko Prugovečki (8,00 m), Ivan Pucelj (7,88 m) in Dino Pervan (7,79), se je od domačih gledalcev s šestim mestom (7,02 m) poslovil Boštjan Fridrih. V zadnjem obdobju v bistriškem Almontu skrbi za organizacijo in trenira svoje naslednike ter je bil tudi glavni organizator mitinga. Fridrih, dolgoletni slovenski reprezentant, je dejal, da je to njegova zadnja tekmovalna sezona, ki jo namerava skleniti 18. julija na VN v Mariboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.