Šport
16 ogledov

Kozmus v finale z 10. izidom, Kolaričeva izpadla

Nina Kolarič svetovno prvenstvo Reuters
Primož Kozmus (Brežice), zlati olimpijec in branilec naslova, se je prvi dan 13. atletskega svetovnega prvenstva v Daeguju uvrstil v finale meta kladiva, ki bo v ponedeljek ob 12.15 po slovenskem času.

V kvalifikacijah je vrgel 76,54 m in bil 10., Nina Kolarič (Ptuj) pa je s 6,19 m izpadla v kvalifikacijah skoka v daljino; imela je 27. izid. V nedeljo bo v kvalifikacijah skoka s palico tekmovala tudi Tina Šutej (Mass), kar bo edini slovenski nastop drugega dne SP.

Slovenski rekorder Kozmus si je izboril finale na največji tekmi v sezoni, v kateri se je vrnil na tekmovališča po enoletni odsotnosti. "Vesel sem bil, ko sem videl, da mi je uspelo. Ko nisi v najboljši formi, kot sem bil sam v prejšnjih letih, ko sem osvajal medalje, se lahko hitro kaj zalomi. Hotel sem vreči 77 m, pa mi ni šlo. Računam, da se bom v finalu 'vrtel' okrog osmega mesta. Želim si, da bi si priboril nastop med najboljšo osmerico, da ne bi končal tekmovanja že po polovici finala. Jasno, moja želja je tudi met prek 78 m," si je pred nastopom najboljše dvanajsterice zaželel svetovni in olimpijski prvak Kozmus, ki je orodje vrgel 76,21, 76,54 in 76,44 m.

Kolaričeva je kot zadnja v slovenski ekipi izpolnila normo za SP, v Južni Koreji pa je nato nastopila kot prva. Začela je s prestopom, namerili so ji 2,3 centimetra, potem pa je sodnik v njenem drugem poskusu le dvignil belo zastavico. Kolaričeva je pristala pri 6,19 m. Na voljo je imela še tretji skok, ki pa ni presegel prvega (6,15 m). "Ne vem, kaj je bilo. Že na ogrevanju nisem bila v pravem stanju za tekmovanje, počutila sem se povsem prazno. Potem pa me je spodnesel še prvi prestop in tekmovanje se mi je povsem podrlo. Očitno se mi pozna, da sem dolgo lovila normo, poleg tega pa sem morala na SP zamenjati obutev za tisto reprezentančnega opremljevalca, ki mi ni ustrezala. Vendar slednje gotovo ni bistveno vplivalo na moj izid," je pojasnila objokana rdečelasa slovenska rekorderka iz Spuhlje pri Ptuju. Za finale je bilo potrebno skočiti 6,51 m.

Kenijski dan v Daeguju

Kenijki Edna Kiplagat v maratonu in Vivian Cheruiyot na 10.000 m sta zmagali dveh končnih odločitvah prvega dne svetovnega prvenstva v Daeguju, njune štiri rojakinje pa so poskrbele, da je ta afriška država v Južni Koreji po prvem dnevu edina z odličji. Kenijke so osvojile vseh šest možnih odličij. Po zgodovinskem trojnem zmagoslavju v maratonu v dopoldanskih urah po lokalnem času so prva tri mesta na 10.000 v večernem času na razprodanem stadionu osvojile tudi zlata Cheruiyotova (30:48,98), srebrna Sally Kipyego (30:50,04) in bronasta Linet Masai (30:53,59), branilka naslova.

Masaijeva je vodila večji del teka, Cheruiyotova pa je napadla prav ob zvenu zvonca za zadnji krog. Sledila ji je lahko le Kipyegova, vendar je tudi ona v zaključku popustila. Masaijeva in Cheronova sta v zadnjih 100 m prehiteli Melkamujevo, ki ni zmogla peklenskega finiša. Cheruiyotova bo na tem SP na 5000 m branila naslov in se tako nadeja dvojne krone.

Kiplagatova pa je posegla po prvi zmagovalni stopnički prvenstva, ki bo potekalo do 4. septembra. Maratonsko progo na 42 km in 195 m je pretekla v času 2:28:43, za zgodovinsko kenijsko zmagoslavje pa sta s srebrom in bronom poskrbeli Priscah Jeptoo (2:29:00) in Sharon Cherop (2:29:14).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.