Šport
44 ogledov

Kozmus v obrambo pekinškega zlata

Primož Kozmus London olimpijske igre 2012 Stanko Gruden/STA
Primož Kozmus bo, začenši ob 21.20, v finalu olimpijskih iger metal kladivo in branil svojo zlato kolajno iz Pekinga, potem ko je več kot prepričljivo opravil s kvalifikacijami. V finalu troskoka bo že pred njim nastopila Marija Šestak.

Od 23 končnih odločitev bodo Slovenci nastopili v štirih finalih. Največ slovenske pozornosti bo namenjene nastopu slovenskega šampiona Primoža Kozmusa, ki se je v metu kladiva prepričljivo uvrstil v boj za kolajne. Kozmus, branilec olimpijskega naslova, se je v velikem slogu uvrstil v boje za medalje, ki bo v nedeljo ob 21.20 po slovenskem času. V kvalifikacijah je že v svojem prvem metu orodje vrgel 78,12 m in kot prvi presegel kvalifikacijsko daljavo za finale (78 m). "Napadel bom na polno. Moj cilj je metati prek 80 metrov, čim dlje. Če bo le možno, bom šel na zmago," je dejal za nacionalni radio.

Marija Šestak, slovenska rekorderka v troskoku, je v kvalifikacijah skočila 14,16 m in se z 12. izidom uvrstila v nedeljski finale ob 20.35 po slovenskem času. Velika pričakovanja ima tudi jadralec Vasilij Žbogar, ki se je s finnom uvrstil v boj za kolajne. Debitantko Žano Jereb pa čaka olimpijski prvenec v maratonu.

Na londonskih tekmovališčih uvodna kvalifikacijska nastopa čakata atleta Rožleta Prezlja v skoku v višino, strelca Boštjana Mačka pa v strelski disciplini trap. Jadralki Tina Mrak in Teja Černe pa bosta nadaljevali regato v razredu 470.

Marija Šestak London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Obeta se super športna nedelja, saj bodo na londonskih olimpijskih prizoriščih podelili kar 23 kompletov odličij. V ospredju bodo zagotovo atletika in sprinterski spektakel na 100 metrov v moški konkurenci in ženski maraton ter veliki teniški obračun med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Britancem Andyjem Murrayjem za olimpijsko zlato odličje. Moški igralci badmintona se bodo za olimpijska odličja pomerili v posamični konkurenci in v dvojicah, moški sabljači s floretom ekipno, v dviganju uteži pa bodo za odličja tekmovale ženske nad 75 kg. V atletiki bodo na sporedu končne odločitve še v metu kladiva, finalna tekma na 3000 m zapreke, ženske pa bodo nastopile še v troskoku in na 400 m. V kolesarstvu bodo moški na velodromu tekmovali za zlato v omniumu, scratchu in 1000 m vožnji na čas. Rokoborci v grško-rimskem slogu se bodo borili v kategoriji do 55 kg in do 74 kg, strelce pa čaka tekma s pištolo na 50 m. Na sporedu bo še finale v skokih v vodo s tri metrske deske za ženske. Znan bo zmagovalec v jadralskemu finnu in zvezdi, obračun za naslov olimpijskega prvaka v tenisu za moške, mešane pare in ženske dvojice. Telovadci bodo nastopili na parterju in konju z ročaji, ženske pa na preskoku.

Komentarjev 1
  • stela 12:25 05.avgust 2012.

    Aaahahaha ZAČENŠI ob ......