Šport
7 ogledov

Kozmus v Slovenski Bistrici do 4. daljave leta

primož kozmus Stanko Gruden/STA
Primož Kozmus je v svojem prvem nastopu v sezoni na 13. mednarodnem atletskem mitingu v Slovenski Bistrici v metu kladiva z 78,75 m in je trenutno četrti na svetu po izidih sezone. Tako kot Kozmus je v metu kladiva normo za svetovno prvenstvo kljub zelo slabem vremenu dosegla tudi Barbara Špiler (69,58 m). Martina Ratej v ZDA do norme za SP.

Uspešen je bil tudi tretji slovenski rekorder. Kranjčan Rožle Prezelj je v skoku v višino slavil z 2,22 m in je le za šest centimetrov zaostal za normo za SP (2,28 m). Sara Strajnar je na 100 m z 11,64 sekunde dobila dvoboj s Aljo Sitar (11,78). Med atleti je na tej razdalji slavil Srb Miloš Savić (10,57), drugi pa je bil član novomeške Krke Gregor Kokalovič (11,79). Nina Kolarič (Ptuj), slovenska rekorderka v skoku v daljino, je zmagala s 6,12 metra.

V suvanju krogle je slavil evropski dvoranski podprvak Hamza Alić iz Bosne in Hercegovine (19,52 m), drugi pa je bil Marko Špiler, brat Barbare Špiler, ki je presegel 18 m (18,07 m). Slovenski rekorder Miran Vodovnik, povratnik po poškodbi, je bil zadnji, četrti (17,84 m). Na 400 m je Liona Rebernik (Štajerska) s 54,67 ugnala Hrvatico Anito Banović (54,85).

Tekmovalcem in tekmovalkam mrzlo in deževno vreme ni bilo naklonjeno. Kljub temu je Kozmus najprej dosegel normo B za SP (76 m), nato pa se je v peti seriji z 78,74 približal tudi normi A (79 m). Prek nje je letos vrgel le Čeh Lukaš Melich (79,19 m), pred Kozmusom pa sta le še Belorusa Jurij Šajunou (78,99 m) in Pavel Krivicki (78,85 m).

"Dobro izhodišče za naprej"

"Glede na to, da sem lani v Slovenski Bistrici porazno začel sezono, sem danes zelo zadovoljen s startom v novo. To je dobro izhodišče za naprej in lahko mirno treniram naprej. V tem tednu sem imel tudi težave z mišico v spodnjem delu hrbta in sem se celo spraševal, če bom lahko nastopil. Očitno pa je bila mišica le malo nategnjena. Tako sem zadovoljen z doseženim," je povedal Kozmus, olimpijski podprvak iz Londona. Začel je s 75,35 m, nato pa nadaljeval s 77,08, 76,99, 77,97, 78,75 in končal s 77,40 m.

Tudi njegova druga tekma v sezoni bo potekala pred domačim občinstvom v Velenju, kjer bo 4. junija največji slovenski atletski miting. "Tam bo močna konkurenca in se bo potrebno v njej dokazati. V letošnji sezoni bodo tekmeci za najvišja mesta olimpijski prvak Krisztian Pars, Poljak Pawel Fajdek, Melich, ki je letos zelo konstanten, in Japonec Kodži Mirofuši, če bo prišel v solidno formo. Pomembno je, da na treningih dobro delam, tehniko pa bom popravil v naslednjih treh tednih. V Velenju bom zato nastopil iz polnega treninga, potem pa že na evropskem reprezentančnem pokalu pričakujem boljše izide," je napovedal Kozmus.

Špilerjeva: "Očitno mi dež leži"

Špilerjeva se je v tretji seriji najbolj približala sedemdesetim metrom in izpolnila normo za SP (69,50 m). "Očitno mi dež leži, saj sem dobre izide in kolajne v slabih razmerah dosegala tudi na velikih tekmovanjih v mladinski konkurenci. Bilo je zelo mrzlo, zato je bila dosežena daljava kar malce nepričakovana. Od maja sem si želela, da bi dosegla normo za SP in sedaj sem vesela, da sem jo dosegla. Na SP v Moskvi si želim nastopiti v finalu. Trenutno pa moram še malo izboljšati tehniko in v tem primeru bo šlo kladivo krepko prek 70 m. Trenutno pa si želim stabilne forme in metov okrog 69, 70 m," je dejala Špilerjeva.

"Moj cilj je bil, da na drugi ali tretji tekmi dosežem normo za sredozemske igre, ker je rok le do konca maja. To mi je uspelo, čeprav je bilo tu vreme zelo mrzlo in se je tekmovanje zelo vleklo. Moj naslednji cilj je sedaj norma na SP. Povedati pa moram, da treniram zelo dobro in se uspešno pripravljam za največje tekme leta. Niti sam ne vem, kje so se pojavile govorice, da slabo in neredno vadim," je povedal Prezelj, ki je 2,22 m dosegel v drugem skoku, pred tem je bil v prvih poskusih uspešen na vseh drugih višinah, na 2,25 m pa je letvico trikrat podrl.

Kolaričeva je bila edina, ki je presegla šest metrov, s 6,06 m v prvi in 6,12 m v tretji seriji, v drugem in četrtem poskusu je ostala brez rezultata, v zadnjih dveh serijah pa ni skakala. Kolaričeva, ki se je v svojem prejšnjem nastopu že približala šestim metrom in pol. Tokrat ji je zelo blizu prišla mlada domačinka Tina Božič, ki je bil druga s 5,93 m.

Strah pred poškodbo

"Kar malo strah me je bilo, da se ne bi poškodovala, ker je bilo tako mrzlo. Zjutraj naj bi še kazalo, da bo vreme popoldne kolikor toliko dobro, potem pa je padal še dež in enostavno ni šlo več," je priznala Kolaričeva, ki bo naslednjič nastopila v Velenju.

Medtem ko je Kolaričeva za dobrega pol metra zaostala za normo za SP v Moskvi (6,65 m), pa se je za tem kriterijem (11,36) Strajnarjeva zaostala za 32 stotink. "Zadovoljna sem z doseženim izidom, posebej zaradi slabih pogojev. V karieri še nisem bila tako dobro pripravljen,a kot sem sedaj. Zato pričakujem, da bom kmalu izboljšala osebni rekord in tekla pod 11,58. Norma za SP je dosegljiva ob dobrih pogojih in dobri konkurenci, žal pa v Sloveniji tega ni," je menila Strajnarjeva.

Ratejeva s petim mestom do norme za SP

Martina Ratej, slovenska rekorderka v metu kopja, je na atletski diamantni ligi, ki poteka v New Yorku, zasedla peto mesto in s 60,51 m izpolnila tudi normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi (60,00 m). Zmagala je Nemka Christina Obergföll (65,33 m) pred Rusinjo Marijo Abakumovo (64,25 m).

Tretja je bila Avstralka Kimberley Mickle (63,93 m), četrta pa Ukrajinka Vira Rebrik (60,95 m). Ratejeva je bila edina slovenska predstavnica na tekmovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.