Šport
1 ogledov

Kozmusove besede prizadele smučarje

Žurnal24 main
Primož Kozmus se je pred dnevi obregnil od smučanje, češ da država z denarjem nagrajuje le slovenske smučarje. Z javnim pismom mu zdaj odgovarja razočarana SZS.
 
 

Smučarji so končali kariero z določeno vsoto denarja v žepu.

Primož Kozmus

 
"Dejstvo je, da je ves državni sistem delal za smučanje. Smučarji so končali kariero z določeno vsoto denarja v žepu. V drugih športih pa s polnimi žepi pohval," je pred dnevi za časnik Delo dejal svetovni in olimpijski prvak Primož Kozmus. "Stvari se počasi spreminjajo, a smučarski lobiji so še vedno premočni. Vendar … počasi bo tudi njim odklenkalo. Vsi smo videli vzhičenost smučarije, ko jim je Tina Maze obrnila hrbet. Ona potrebuje kakovost, ne pa kvazistrokovnjakov, ki tlačijo denar v svoj žep, njej pa ostanejo drobtinice." Na te besede državnega rekorderja v metu kladiva se je z odprtim pismom odzval predstavnik za odnose z javnostmi na Smučarski zvezi Slovenije Tomi Trbovc.

 
 

Nismo zgroženi in razočarani nad vašimi izjavami. Smo pa žalostni.

Tomi Trbovc

 
"Najprej dovolite, da vam v imenu Smučarske zveze Slovenije, vseh tekmovalk in tekmovalcev, trenerjev in sodelavcev čestitam za uspeh na nedavnem svetovnem prvenstvu v atletiki. Zlata barva vam zelo pristoji!" pismo začenja Trbovc in nadaljuje: "Nikakor se ne moremo otresti občutka, da vam smučanje ni ljubo. V nekaj stavkih ste nas predstavili kot tiste, ki vladajo Olimpijskemu komiteju Slovenije in si denar tlačijo v žepe. Nismo zgroženi in razočarani nad vašimi izjavami. Smo pa žalostni. Smučarska zveza Slovenije je le ena (resda največja) izmed članic Olimpijskega komiteja Slovenije. Poslovanje SZS je pregledno in ustrezno veljavni zakonodaji, kar potrjuje vsakoletno poročilo priznanih neodvisnih revizorskih hiš. Od športnika vašega kova takih izjav ne bi pričakovali."

 
 

Za njih smo navijali vsi, verjamemo, da globoko v vašem športnem srcu tudi vi.

Tomi Trbovc

 
"Smučarski lobiji, o katerih govorite, imajo več skupnega z Nessi (prikupno pošastjo iz jezera Lock Ness na Škotskem) kot s slovenskim športom. Smučarke in smučarji, ki so svojo kariero uspešno končali, so dosegli rezultate, za katere so trdo garali vso svojo športno pot tako, kot to počnete vi. Za njih smo navijali vsi, verjamemo, da globoko v vašem športnem srcu tudi vi. Verjemite, niso obogateli," Kozmusu piše Trbovc. "Spoštujte drugačne pristope in mnenja drugih in drugi bodo spoštovali vaše. S spoznavanjem širšega športnega okolja ter kulturnim komuniciranjem na temelju argumentov, z izključitvijo žaljenja in individualnih interesov, bomo zmogli sobivati in pluti do naslednjih pristanišč. Res je, da denar igra pomembno vlogo v športu. Vseeno pa našim najmlajšim omogočimo vpogled v socialne vrednote športa, ne silimo jih v šport zaradi materialnih koristi.

Očitno vendarle nekoliko užaljeni na SZS odprto pismo končujejo z naslednjimi provokativnimi besedami: "Vseeno bi vas radi prepričali, da je Slovenija smučarska država. Zato vas vabimo na dnevno smučanje z našimi najboljšimi strokovnjaki in stotinami slovenskih smučarjev na slovensko smučišče po vaši izbiri. Kadarkoli, le da bo snega dovolj."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.