Šport
18 ogledov

Kraljevska etapa Vanendertu

Jelle Vanendert Reuters
Jelle Vanendert (Omega Pharma) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji, kar je njegova prva zmaga v karieri.

Belgijec je na zadnji težki etapi v Pirenejih zmago slavil pred Špancem Samuelom Sanchezom in Luksemburžanom Andyjem Schleckom. Pred dvema dnevoma je pa olimpijski prvak Sanchez v Luz-Ardidenu za zmago ugnal prav Vanenderta.


Belgijec je favorite za skupno zmago na letošnjem Touru ugnal na zadnjem vzponu na Plateau de Beille, le Andyju Schlecku je uspelo nadoknaditi dve sekundi, tako da skupni vrstni red ostaja nespremenjen. Rumeno majico tudi po zadnji gorski etapi v Pirenejih, dolgi 168,5 kilometra, še naprej nosi domačin Thomas Voeckler. Slednji je vse presenetil že na uvodni etapi v Pirenejih, ko ga nobenemu od favoritov ni uspelo sleči. Za njim sta razvrščena Luksemburžan Fränck Schleck in Avstralec Cadel Evans.

Branilec naslova Španec Alberto Contador, ki zadnje dni toži nad bolečinami v desnem kolenu, je uspešno "preživel" še en dan v gorah in je skupno na sedmem mestu, saj je proti največjemu tekmecu Andyju Schlecku izgubil le dve sekundi. "S prihodom v Pireneje se nisem dobro počutil. Vsak dan pa se počutim bolje in to me navdaja z optimizmom," je povedal španski zvezdnik.

Medtem pa je junak etape postal Vanendert, ki se je odcepil od skupine z rumeno majico kakšnih 6,9 kilometra pred ciljem. Najprej je ujel ubežnika Francoza Sandyja Casarja, nato pa je z napadom poskusil še Sanchez, a mu je zmanjkalo časa, in tako je Belgijec prišel do prve etapne zmage v karieri. S tem se je Špancu oddolžil tudi za poraz v dvanajsti etapi, ko ga je olimpijski prvak prehitel v zadnjih metrih.

Vanendert je ciljno črto prečkal z 21 sekundami prednosti pred Sanchezom, tretji pa je bil doslej že dvakrat drugouvrščeni na francoski pentlji, Andy Schleck, ki je zaostal za 46 sekund. Drugi favoriti so - tako kot rumena majica - zaostali še dve sekundi več. "Nikoli si niti v sanjah nisem mislil, da bom kdaj v karieri dobil tako težko etapo, kot je bila danes. Na Tour sem prišel v odlični formi, a vseeno ne morem verjeti, da mi je uspelo dobiti kraljevsko etapo," je bil v cilju vzhičen Belgijec.


Sicer je ritem na zadnjem, že petem vzponu dneva skušala narekovati ekipa bratov Schleck, Leopard Trek, saj sta tako Andy kot Fränk poizkušala z napadi, ki pa se niso obrestovali. Favoriti vključno s Contadorjem, Evansom ter tudi Voecklerjem in Italijanom Ivanom Bassom so ju vsakič uspešno ulovili. Andyju je šele v zadnjih dveh kilometrih etape uspelo malenkost pobegniti, da si je napram tekmecem prikolesaril dve sekundi prednosti. "Skušali smo vse, kar je bilo v naši moči, vendar se danes nismo otresli prav nobenega resnega tekmeca. Na koncu sem sicer pridobil dve sekundi, kar je boljše kot nič. Zadnji ciljni vzpon je bil očitno premalo selektiven. Komaj čakam, da pridemo v Alpe, kjer vam obljubljam, da bo povsem druga pesem," pa je povedal Andy Schleck.

Njegov starejši brat Fränk je po etapi kritiziral Contadorja in Evansa, češ da sama nista niti enkrat napadla: "Midva z bratom sva vsaj poskušala. Edini, ki je prav tako poskušal in želel nekaj storiti, je bil morda še Basso. Vsi drugi so le nadzorovali en drugega, medtem ko smo mi edini skušali res dirkati v pravem pomenu besede in tekmovati."

Tour de France, 14. etapa:

1. Jelle Vandendert (Omega Pharma/Bel) 5:13:25
2. Samuel Sanchez (Euskaltel/Špa) + 0:21
3. Andy Schleck (Leopard/Luks) + 0:46
4. Cadel Evans (BMC/Aus) + 0:48
5. Rigoberto Uran (Sky/Kol) + 0:48
6. Alberto Contador (Saxo Bank/Špa) + 0:48
7. Thomas Voeckler (Europcar/Fra) + 0:48
..
88. Kristjan Koren (Liquigas/Slo) + 23:44
137. Grega Bole (Lampre/Slo) + 26:45
156. Borut Božič (Vacansoleil/Slo) + 26:45

Skupni vrstni red:

1. Thomas Voeckler (Europcar/Fra) 61:04:10
2. Frank Schleck (Leopard/Luks) + 1:49
3. Cadel Evans (BMC/Aus) + 2:06
4. Andy Schleck (Leopard/Luks) 2:15
5. Ivan Basso (Liquigas/Ita) + 3:16
...
97. Kristjan Koren (Liquigas/Slo) + 1:31:54
123. Grega Bole (Lampre/Slo) + 1:51:06
143. Borut Božič (Vacansoleil/Slo) + 2:03:07

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.