Šport
10 ogledov

Kralji na pragu zgodovinskega uspeha

los angeles kings trening anže kopitar Reuters
V noči na četrtek bo v Los Angelesu na sporedu četrta tekma finala lige NHL. Ekipa našega Anžeta Kopitarja v seriji vodi s 3:0, veliki Stanleyjev pokal pa si lahko zagotovijo že z zmago na tokratnem obračunu.

Anže Kopitar je v tem trenutku zagotovo eden najbolj priljubljenih športnikov v Sloveniji, obenem pa ga obožujejo tudi onstran luže. Z osemnajstimi točkami je v kategoriji najboljših strelcev končnice na prvem mestu izenačen z Iljo Kovalčukom, s čimer si je v ekipi Los Angeles Kingsov prislužil spoštovanje vseh soigralcev.

Pred letošnjo sezono pa Kopitar ni imel veliko izkušenj z igranjem v končnici NHL. S Kingsi je v zaključnem delu tekmovanja nastopal le v sezoni 2009/2010, ko je zaigral na šestih tekmah, kjer je prispeval dva gola. V lanski končnici pa Kopi zaradi poškodbe ni zaigral.

Štiriindvajsetletnik je nase opozoril že kot talentiran mlad hokejist, ki se je z rosnimi šestnajstimi leti odločil, da odide na Švedsko. Na izboru leta 2005 je bil najvišje postavljeni evropski igralec, kot enajstega pa so ga za svojega izbrali Kingsi. V svoji krstni sezoni je prispeval dvajset golov in 41 asistenc, s čimer je postavil tretji najboljši rezultat novinca, takoj za dosežkoma Evgenija Malkina in Paula Stastnyja.

"Moraš zmagati v tej ligi, če želiš biti prepoznaven. In to bodo dobri igralci tudi storili. V tem trenutku je zelo zabavno igrati v tem okolju, na takšnem odru," je povedal Kopitar. "Ključnega pomena je, da ostanemo zbrani in brzdamo svoja čustva. Otroci se zgledujejo po tebi, zato veš, da očitno nekaj delaš prav. Vztrajati moramo naprej in narediti vse, da serijo zaključimo," je dodal naš najboljši hokejist. "Kopi me je vse od mojega prvega dneva v ligi vsak dan presenetil z nečim novim. Še nikoli nisem videl igralca, ki je tako dober na svojem backhandu, in to je šele začetek njegovih sposobnosti. Vedno prikaže nekaj novega in on je velik razlog, da smo sploh tu," je povedal branilec Los Angeles Kingsov Drew Doughty.

Ob vodstvu s 3:0 v zmagah pa se zastavlja vprašanje, ali lahko Kingsi osvojijo naslov brez izgubljene tekme? Večina igralcev o tem ne želi preveč razmišljati, kljub temu pa Colin Fraser priznava, da Stanleyjev pokal ni daleč od njihovih misli. "Vseeno nam je, kje ga osvojimo, ampak če smo že doma ... Seveda nočemo izgubiti nobene tekme. Želimo slaviti doma. Spravili smo se v ugoden položaj in zdaj ga želimo izkoristiti," je povedal Fraser.

Los Angeles Kings lahko postanejo prva ekipa po letu 1988, ki bi jim pokal uspelo osvojiti z razmerjem zmag in porazov 16:2. Pred štirinajstimi leti so takšen rezultat zabeležili Edmonton Oilers. Že zdaj pa so Kingsi postali prva ekipa sploh, ki je prav vsako serijo obračunov odprla z vodstvom 3:0 v zmagah, odkar se je takšen format tekmovanja uveljavil leta 1987.

Liga NHL, finale, 4. tekma:

V noči na četrtek, ob 2.00:

Los Angeles Kings - New Jersey Devils /3:0/

// - izid v zmagah, igrajo na štiri zmage