Šport
4 ogledov

Kralji oskubili račke

Anže Kopitar se je na otvoritveni tekmi nove sezone lige NHL izkazal z dvema pod
1/15
Žurnal24 main
V otvoritveni tekmi nove sezoni hokejske lige NHL je ekipa LA Kings Anžeta Kopitarja s 4:1 ugnala aktualne prvake Anaheim. Anže je pri visoki zmagi prispeval dve podaji.
 

Anžetova statistika proti Anaheimu:

7 tekem (3 goli, 8 asistenc)

Liga NHL se je četrtič v zgodovini začela izven ZDA. Po Japonski (leta 1997, 1998 in 2000), so najboljši svetovni hokejisti palice prekrižali v Evropi. Prizorišče - najmodernejša dvorana na svetu - londonska arena O2. Kljub temu, da hokej v Veliki Britaniji ne velja za najbolj priljubljen šport, so se horde navijačev začele proti dvorani valiti že več ur pred tekmo. 20.000 gledalcev je hokejiste obeh moštev pozdravilo s pol urno zamudo. Organizatorjem je prekrižala načrte okvara osvetljave. 20-letni slovenski zvezdnik Anže Kopitar je na led pridrsal kot drugi, za vratarjem, v napovedniku pred tekmo pa so ga predstavili kot "The Future" (prihodnost) kluba.


Londonska arena O2 © Sašo Sever

 

Trener Kraljev Marc Crawford je v prvo peterko uvrstil Roberta Blakea , Mikea Cammallerija , Lubomirja Višnovskega , Dustina Browna in odkritje pretekle sezone Anžeta Kopitarja . Prav Anžetu, ki je lani na otvoritveni tekmi zablestel proti Račkom (dva gola in podaja) je pripadel prvi strel v novi sezoni lige NHL. Na vrata nasprotnika je ustrelil že po vsega 10. sekundah srečanja. Prvo tretjino so zaznamovale številne izključitve. Igra z igralcem več je bila glavno orožje Los Angelesa. Tekla je 9. minuta, ko je kapetan moštva Mike Cammaleri ob številčni premoči (5:3) LA popeljal v vodstvo z 1:0, kar je bil tudi rezultat prve tretjine. Robert Blake je v drugi tretjini, spet z dvema igralcema več, zadel za 2:0 (31. minuta). Po strelu Kopitarja mu odbitega ploščka ni bilo težko potisniti v prazno mrežo. Anže je sodeloval tudi pri tretjem zadetku. V 42. minuti je s pravim projektilom z modre črte drugič na srečanju nasprotnikovega vratarja premagal Cammalleri, tudi tokrat ob številčni premoči. Rački so proti koncu zapretili in v 54. minuti znižali na 1:3, strelec je bil Bobby Ryan . Prvaki so po zadetku silovito pritisnili na nasprotnikov gol, a je bil odlični vratar, 19-letni novinec Jonathan Bernier , vselej na mestu. Anaheim je v zadnjih minutah poskušal nadoknaditi razliko z igro brez vratarja. Računica se jim ni izšla. Končnih 4:1 je z zadetkom v prazno mrežo 15 sekund pred koncem srečanja postavil Michal Handzus .


Navijači Kraljev so po tekmi veseli zapuščali dvorano. © Sašo Sever

 

Po tekmi je trener Los Angelesa Marc Crawford z nasmeškom na obrazu pohvalil svoje igralce in prireditelje: "Ljubim London, prav tako, kot zmago nad prvaki iz Anaheima. Vzdušje je bilo čudovito, v dvorani je bilo čutiti pravo nogometno vzdušje, videl sem veliko različnih dresov, ogromno je bilo Slovakov. Za razliko od Račkov, ki so na Otok prileteli naravnost iz ZDA je bilo nam vsekakor lažje, saj smo pretekli teden v Avstriji odigrali pripravljalni turnir." Crawford se je dotaknil tudi igre, za po mnenju mnogih najboljšega igralca srečanja 19-letnega vratarja Kraljev Jonathana Berniera (26 obramb), ki se je pokazal za pravo okrepitev. Napoveduje mu zvezdniško prihodnost. Pohvalno o njem je govoril tudi Anže Kopitar: "Imel je nekaj zelo velikih obramb, nas velikokrat potegnil iz zagate. To nam je lani manjkalo. Če bo naša igra z igralcem več delovala tako kot danes, hkrati pa bo Jason zanesljiv v vratih, bomo velikokrat led zapuščali dvignjenih glav."

Anže, ki je za letošnji cilj postavil uvrstitev v končnico, sam pa bi bil zadovoljen z 82 točkami, je po tekmi za Žurnal24, ki je tekmo spremljal s kraja dogodka, še dejal: "Bilo je zelo dobro. V razprodani dvorani je bilo čutiti veliko energije. Pozitivno energijo smo iz dvorane prenesli na led. Dejali smo si, da moramo zmagati in to smo tudi storili. Igra z igralcem več je bila brezhibna. Ob številčni premoči tekmeca smo skoraj vse ubranili, tudi tri na pet, razen tistega zadnjega zadetka. Anaheimu se je poznalo, da je ostal brez takšnih hokejistov, kot sta Scott Niedermayjer in Teemu Selanne."

Trener poražene ekipe Randy Carlyle , ki je Anaheim v zadnji sezoni popeljal do Stanleyjevega pokala, je vzroke za poraz iskal v svoji ekipi: "Moje moštvo ni igralo. Pokopala nas je katastrofalna igra z igralcem več.“

V nedeljo bo na sporedu še ena tekma. V ponedeljek bomo objavili ekskluzivni intervju, ki smo ga v Londonu opravili z Anžetom Kopitarjem!

Liga NHL, 1. tekma
LA Kings
: Anaheim Ducks 4:1
Cammalleri (9., 21.), Blake (11.) Handzus (40.); Ryan (33.)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.