Šport
26 ogledov

Kralji še v igri za prestol: Kopitar spet podal

Gaborik Kopitar Los Angeles Kings San Jose Sharks liga NHL Brown Reuters
Los Angeles Kings so v prvem krogu končnice lige NHL ušli "metli" San Jose Sharks in z dvema goloma Justina Williamsa ter Mariána Gáboríka ohranili upe o napredovanju (6:3).

V novem izjemnem strelskem večeru na derbiju med kalifornijskima tekmecema Los Angeles Kings in San Jose Sharks je kapetan domačih Dustin Brown s šestim zadetkom zaokrožil težko pričakovano zmago v Staples Centru, s katero je ekipa Anžeta Kopitarja (podal je za drugega od dveh golov Mariána Gáboríka na začetku zadnje tretjine) ušla "metli" in sramotno hitremu izpadu iz končnice lige NHL. Kopitar je še naprej brez gola, a je podal še na četrti tekmi letošnjih izločilnih bojev.

Justin Williams in Gáborík sta zadela po dvakrat, Brown je golu dodal še podajo, medtem ko je Tyler Toffoli svoj 22. rojstni dan proslavil v slogu in dodal svoj delež v drugi tretjini, ki so jo Kralji dobili s 3:1. Ped peto tekmo, ki bo v soboto v San Joseju, je tako spet vse odprto, čeprav ima LA za vrnitev po zaostanku z 0:3 v zmagah zgodovinsko zelo malo možnosti.

Brown: Še en izziv več

Jonathan Quick je obranil 36 strelov, medtem ko je bil tudi njegov kolega Antti Niemi na drugi strani brez moči, ko ga je Gaborík po podaji Kopitarja z natančnim strelom iz zapestja premagal že po nekaj sekundah zadnje tretjine. Za goste, ki jim ni uspelo drugič v zgodovini kluba "pomesti" z nasprotniki v končnici, so zadeli James Sheppard, Matt Nieto in Joe Pavelski.

"Tu je veliko ponosa," je po tekmi dejal Brown. "Kot ekipa smo dali skozi že veliko stvari, to pa je še en izziv več. Še vedno nadzorujejo serijo, toda ne bomo nehali poskušati." Sicer obrambno čvrsti domači so na prvih dveh tekmah v San Joseju dobili kar 13 golov (13:5), dvakratni zaporedni udeleženci konferenčnega finala pa so v domači dvorani končno odgovorili, ko jim je voda že pošteno tekla v grlo. Napeto vzdušje na tekmah kalifornijskih rivalov je eksplodiralo v zadnji minuti, ko sta se s pestmi spopadla Brent Burns in Robyn Regehr, sirena pa je že označila konec dvoboja.

Kopitar v prvem napadu z Gáboríkom in Brownom

"To bomo poskušali spremeniti v serijo. Jasno je, da ni bila sedma tekma, a za nas je bilo zdaj ali nikoli, zato smo morali staviti prav vse. To ni bila tipična tekma Kingsov," je dejal Williams, ki je zabil prva zadetka končnice, potem ko ga je trener Daryl Sutter preselil iz prvega napada. Prebudil se je tudi Brown po treh tekmah brez ene same točke in podaji v zadnji tretjini dodal še zadetek v prazno mrežo. Tudi Gáborík s tremi golimi na prvih štirih tekmah končnice za novi klub kaže znake dobre naložbe, potem ko je v Kalifornijo prejšnji mesec prišel iz Columbusa.

Sutter je za četrtkovo tekmo v prvi napad poleg Kopitarja prestavil Gáboríka in Browna, ki še ni zadel v končnici. Brown je po manj kot petih minutah našel Slovaka za vodilni zadetek, San Jose pa je izenačil 7,3 sekunde pred iztekom prvih 20 minut, ko je Sheppard na svoji 21. tekmi v izločilnih bojih zabil svoj prvenec.

Domačin Nieto spet v polno

Williams je domače vrnil v vodstvo, a je San Jose znova odgovoril prek Nieta, ki je zadel tudi s pomočjo odboja od Aleca Martineza. Toda to je bil večer LA in Williams je iznajdljivo pričakal odbitek od ograde pred golom Niemija, ki je bil povsem nepripravljen in je znova klonil, Toffoli pa je v mrežo pospravil odbitek od rokavice Andrewa Desjardinsa v zadnji minuti tretjine, ko so domači igralci v slačilnico odšli ob stoječih ovacijah. Niemi ni več stopil v vrata, nadomestil ga je Alex Stalock in prikazal izvrstno predstavo, po kateri bo morda imel nekaj možnosti tudi za igranje od prve minute v domačem "akvariju".

"Ne verjamem, da je rezultat odraz prikazanega," se je pridušal kapetan poražene ekipe Joe Thornton. "Menim, da smo odigrali precej solidno tekmo. Mislim, da so nocoj oni le dobili le nekaj več odbitih ploščic, toda pokazali smo veliko borbe. Prišli smo sem in pokazali tisto, kar smo morali. Zdaj moramo domov in opraviti svoje delo."

Williams bi se lahko slabih devet minut pred koncem veselil tudi hat-tricka, a so mu sodniki gol razveljavili zaradi "cross-checkinga" Jarreta Stolla pred golom gostov. Pavelski je le nekaj napadov kasneje izkoristil odbitek in znižal ob igri z igralcem več, Quick pa je do konca tekme zaklenil domačo mrežo. Nieto, sicer lokalec z Long Beacha in kot otrok navijač Kingsov, je zabil gol še na drugi tekmi v "svojem" Staples Centru. Domači so ušli prvi "metli" po letu 2000.

Detroit zapravil dva gola naskoka

Boston Bruins so po podaljšku v gosteh premagal Detroit Red Wings in v zmagah povedli s 3:1. Detroit je po 15 minutah vodil že z 2:0, a sta nato udarila Torey Krug in Milan Lučić ter izsilila podaljšek. V njem je v 14. minuti zmagoviti gol zabil Jarome Iginla.

Minnesota Wild pa je bila doma z 2:1 boljša od Colorado Avalanche in izenačila na 2:2 v zmagah. Jared Spurgeon in Charlie Coyle sta bila strelca za domače, Ryan O'Reilly pa je zgolj ublažil poraz gostov, ki bodo v noči na nedeljo gostili naslednjo tekmo.

Liga NHL, končnica, rezultati:

Zahodna konferenca

Los Angeles Kings : San Jose Sharks 6:3 (1:1, 3:1, 2:1) /1:3/
Gáborík (5, 41), Williams (24, 37), Toffoli (40), Brown (59); Sheppard (20), Nieto (29), Pavelski (52)
Kopitar (Kings) podaja in 0 strelov v 17 minutah.

Minnesota Wild : Colorado Avalanche 2:1 /2:2/

Vzhodna konferenca

Detroit Red Wings : Boston Bruins 2:3* /1:3/
* – po podaljšku

/X:Y/ – v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 1