Šport
981 ogledov

Kraljičin pogreb zrušil rekord, ki si ga je lastil šport

Epa
Pogreb britanske kraljice Elizabete II je postal najbolj gledan televizijski dogodek vseh časov.

V Združenem kraljestvu so s ponedeljkovim državniškim pogrebom, katerega se je udeležilo na stotine tujih voditeljev in drugih političnih veljakov, poslovili od nedavno preminule kraljice Elizabete II

Po pogrebnem bogoslužju v Westminstrski opatiji se ji je na ulicah Londona poklonilo na sto tisoče Britancev, pozno popoldne pa so se pogrebne slovesnosti zaključile v spominski kapeli svetega Jurija.

 | Avtor: Epa Epa
Prenos pogrebne slovenosti naj bi pred televizijske in druge zaslone privabil več kot štiri milijarde (!)  ljudi, s čimer je pogreb britanske monarhinje z najdaljšim stažem postal najbolj gledan televizijski dogodek vseh časov!

Rekordne številke so padale tudi v Veliki Britaniji. Pogrebno slovesnost so predvajali tako rekoč vsi tamkajšnji televizijski kanali. Na vrhuncu je prenosu prisostvovalo 37,5 milijona ljudi, kar je rekordna gledanost na Otoku, procesijo pa je spremljalo dobrih 22 milijonov ljudi.

Kraljičin pogreb je po gledanosti presegel rekordno znamko slavnostnega odprtja olimpijskih iger leta 1996 v Atlanti, katerega si je prek zaslonov ogledalo 3,5 milijarde ljudi. Ob otvoritvi športnega spektakla, na katerem sta se kasneje s srebrom okitila slovenska atletinja Brigita Bukovec in kanuist Andraž Vehovar, je olimpijski ogenj prižgal legendarni Muhammad Ali.

Televizijska analitičarka pri WatchTVAbroad Caroline Beltramo je ocenila, da se v ozadju nove rekordne znamke skriva predvsem tehnološki napredek, ki uporabnikom omogoča spremljanje vsebin prek najrazličnejših kanalov.

Komentarjev 1
  • Pepe007 15:01 21.september 2022.

    Kaj pa sedaj, ko sem zamudil, da bi bil med 4-imi milijardami gledalcev? A so vmes smeli vrteti reklame?