Šport
17 ogledov

Kralju Đokoviću nagrada kralja Karađorđa

Novak Đoković EPA
Srbski predsednik Boris Tadić bo najboljšemu teniškemu igralcu sveta, rojaku Novaku Đokoviću, na svečani podelitvi vročil najvišje državno odlikovanje - red Karađorđeve zvezde prve stopnje. Prvo Karađorđevo medaljo so podelili že davnega leta 1904.

Novak Đoković bo nagrado dobil za "izjemne zasluge pri zastopanju Republike Srbije", srbski predsednik Boris Tadić pa bo tako imenovani red Karađorđeve zvezde podelil prvič, odkar se je slovesnost na državne urnike vrnila leta 2010. Tadić naj bi na dan državnosti s sretenjskim redom odlikoval tudi teatrologa Jovana Ćirilova, režiserja Dejana Mijača, Srbsko zdravilsko društvo in Akcijsko ekipo za lociranje in lovljenje haaških beguncev.

Red sicer obstaja že od leta 1904, ko ga je v spomin na stoletnico prve srbske vstaje pod Karađorđem uvedel kralj Petar I. Karađorđević. Nekoč je imela nagrada štiri stopnje, danes le tri. Đoković, ki je doslej osvojil pet naslovov na teniških turnirjih za grand slam, nazadnje je letos januarja zmagal po maratonskem finalu na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu, je odlikovanje dobil kot "najboljši ambasador Srbije po svetu". Predsednik Tadić je v obrazložitvi zapisal, da je Đokovića odlikoval za posebne zasluge in uspehe pri predstavljanju Srbije.

Đoković je letos že prejel tako imenovanega športnega oskarja. Skupaj s kenijsko atletinjo Vivian Cheruiyot je v Londonu dobil priznanje laureus za najboljšega športnika leta 2011. Đoković je šele peti igralec tenisa v zgodovini, ki mu je uspelo osvojiti tri turnirje za veliki slam zapored.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.