Šport
300 ogledov

Kranj gosti kvalifikacijski turnir za evropsko vaterpolsko prvenstvo

Sebastijan Marinič
Prvi cilj slovenskih vaterpolistov je uvrstitev na evropsko prvenstvo

Med petkom in nedeljo, od 23. do 25. junija 2023, bo na Letnem kopališču Kranj potekal kvalifikacijski turnir skupine D za nastop na januarskem evropskem prvenstvu (EP). Slovenijo v boju za nastop na prvenstvu čakajo tekme s Finsko v petek, Švico v soboto in Romunijo v nedeljo. Pred slabimi tremi tedni je slovenski selektor Krištof Štromajer  v kranjskem olimpijskem bazenu zbral dvaindvajseterico igralcev, ki so konkurirali za petnajst izbrancev, kolikor jih bo lahko igralo v kvalifikacijah. Pred njim je bila težka naloga, kajti v tem času so vsi, ki so se udeležili priprav, navdušili s svojim odnosom do dela, toda sedmerica se je od izbrane vrste morala posloviti. "Žal je prostora le za petnajst igralcev, kar sem fantom tudi povedal. Nihče od njih v prihodnosti ni odpisan, nasprotno. Verjamem, da bodo tudi ti, ki od danes ne bodo več z nami, nadaljevali enako zavzeto, kajti vrata reprezentance so odprta vsem," je svojo odločitev pojasnil slovenski selektor.

Pred uvodno tekmo s Finsko je v slovenski vrsti nekaj negotovosti, kajti do te tekme so imeli le eno pripravljalno tekmo z mlado ekipo zagrebške Mladosti, minulo soboto pa je igrala še na 30. Dnevu vaterpolistov Slovenije v Kamniku, ko se je pomerila med sabo. "Če primerjam te priprave z lanskimi, ko smo se pripravljali za evropsko prvenstvo v Splitu, so fantje še dvignili raven svoje volje do dela in navzven gleda dobro. Je pa težko karkoli primerjati, še manj pa, da bi se hvalil, kako dobro smo pripravljeni. Vse se bo pokazalo v vodi, kjer se bo o vsem odločalo," ne želi ničesar prehitevati selektor slovenske reprezentance, ki od vseh treh nasprotnikov najmanj pozna prvega, Finsko.

Veliko manjša neznanka je Švica, s katero je Slovenija igrala pred letom in pol, ko se je z njo pomerila na prijateljski tekmi v Kranju in kasneje še v februarskih kvalifikacijah za EP. "Fincev ne poznamo, saj se v zadnjih letih niso pojavljali nikjer, tudi ne v mlajših selekcijah, me pa veseli, da se vaterpolski krog širi. Toda kot pravim vedno, gledati moramo nase, na to, kako bomo mi igrali, zavedamo pa se, da bo ta prva tekma zelo pomembna. Trenutno razmišljamo le o Fincih, ta tekma bo za nas v tem trenutku najbolj pomembna. Predvsem bo pomemben začetek tekme, o čemer se že dve sezoni pogovarjamo tudi v Triglavu. Šele po tej tekmi bomo razmišljali o Švici, ki jo sicer resda bolje poznamo, ne vemo pa, v kakšni zasedbi bodo prišli. Sicer pa jih bomo videli pred svojo tekmo s Finsko, kar nam bo morda nekoliko lažje. Normalno je, da bomo na obeh tekmah naredili vse, da zmagamo," pravi Štromajer.

Le okoli dvanajst ur po tekmi s Švico pa bodo morali slovenski vaterpolisti v nedeljo še enkrat v vodo, ko se bodo pomerili z Romuni. Prvi dve reprezentanci naj bi bili glavni konkurentki slovenski izbrani vrsti za uvrstitev na EP, medtem ko je prvi favorit Romunija. "Mislim, da bo to morda celo naša najlažja tekma na turnirju, dejstvo pa je, da bomo proti Romunom videli, kam dejansko sodimo v evropskem vaterpolu. Vsekakor pa je naš prvi cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo," je odločen Štromajer.

Ob kranjski kvalifikacijski skupini se bodo za sedem prostih mest v Izraelu borili še na Nizozemskem, Malti in v Turčiji. Devet ekip je na EP že uvrščenih, in sicer najboljših osem z zadnjega EP v Splitu ter domačin prvenstva Izrael. Iz kvalifikacij bodo na EP napredovali zmagovalci skupini ter tri najboljše drugouvrščene ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.