Šport
27 ogledov

Kranjec: 240 metrov? Raje bom tiho

Robert Kranjec Reuters
Slovenska ekipa na čelu s svetovnim prvakom Robertom Kranjcem je pred zaključkom sezone v Planici odlično razpoložena. "Večkrat sem že rekel, da je možno skočiti do 240 metrov, pa potem ni šlo dlje kot do 229. Tako da bom zdaj raje kar tiho," je dejal Kranjec.

V četrtek se bo s kvalifikacijami začelo zadnje dejanje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na finalu v dolini pod Poncami bodo imeli močno zasedbo tudi domači skakalci, saj bodo imeli na velikanki v Planici na čelu s svetovnim prvakom Robertom Kranjcem kar 13 predstavnikov.

Sveži svetovni prvak iz Vikersunda Kranjec bo seveda prvo ime Slovenije v prihodnjih dneh v Planici. Najboljši slovenski letalec ne skriva želje, da bi na koncu dogajanja v Planici dvignil mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov. A dodaja, da bo športno stisnil roko tekmecema, ki ga po njegovem mnenju edina lahko premagata, Martinu Kochu in Daikiju Itu, če bosta boljša od njega.

Kranjec je na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori najprej zadovoljno ugotovil, da se je po dolgem času prvič zares dobro spočil, upa pa, da bo noč pred tekmami tudi dobro spal, saj ima pred Planico včasih težave s spancem. "Prva želja je, da danes normalno zaspim ter da nato jutri premagam tisti prvi strah. Počutje je sicer odlično, upam, da bom letel čim lepše in čim dlje. A v dobri formi sta tudi Ito in Koch," meni Kranjec. Kako daleč bi lahko na planiški letalnici skočil, tudi ni želel napovedovati: "Večkrat sem že rekel, da je možno skočiti do 240 metrov, pa potem ni šlo dlje kot do 229. Tako da bom zdaj raje kar tiho," je dejal Kranjec.

Glavni trener slovenske ekipe Goran Janus se je ob pogledu na številno zasedbo Slovenije pošalil, da so videti kot nogometna reprezentanca. Poleg Roberta Kranjca bodo čim boljše uvrstitve, najprej v kvalifikacijah, nato pa še na tekmi, iskali še Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Jernej Damjan, Žiga Mandl, Jure Šinkovec, Dejan Judež, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar, Robert Hrgota, Tomaž Naglič, Andraž Pograjc in Primož Pikl.

"Za jutri si želim, da bi se čim več skakalcev uvrstilo na tekmo. V petek in nedeljo pričakujemo zmago, v soboto na ekipni tekmi pa stopničke," je bil o pričakovanjih pred domačimi tekmami neposreden Janus. Dodal je, da za sobotno tekmo ekip postave še ni določil, da pa imata Kranjec in Tepeš mesti tako rekoč zagotovljeni. "O številu uspešnih v kvalifikacijah težko rečem, videli bomo, kakšne bodo razmere. Najprej morajo biti skoki tehnično dobri, potem lahko razmišljamo o daljavah. Za petkovo in nedeljsko posamično tekmo glede na vse, kar je potekalo v sezoni, pričakujem zmago Robija v svetovnem pokalu, manjka pa nam še ena zgodovinska stvar: zmaga slovenskega tekmovalca na poletih v Planici."

Tudi Jurij Tepeš je na zadnjih nastopih na letalnicah pokazal, da je v dobri formi in sposoben uvrstitev na vrh, vseeno pa je bil pred kvalifikacijami še nekoliko previden: "Obremenitve pred domačo tekmo ni. Super je skakati pred domačimi navijači, na rampi zrak kar vibrira, kar je meni super. Upam, da bom lahko letel vse dni. Upam, da težav v kvalifikacijah ne bo, a skoki so šport v naravi, nesreče se dogajajo. Težko je napovedati, da bom med 40, želja pa je seveda uvrstiti se med trideseterico, tako da lahko sezono končam z nasmehom."

Optimističen pa je tudi Jernej Damjan, ki upa, da bo prvič v sezoni osvojil točke na tekmah na letalnici, saj je v Oberstdorfu in Kulmu ostal brez njih. "Lažje je, ker smo doma, ni pritiska, ni potovanj. Nimamo pa še v glavi, da je že konec in da ni treba nič narediti, radi bi še dobro skočili. Jaz bi rad odskakal vse štiri dni, rad bi naredil takšne skoke, kot sem jih končal v Vikersundu, pa rad bi še dobil kakšno točko v poletih, ker niti v Oberstdorfu niti v Kulmu nisem blestel," je menil Damjan.

Slovenski skakalci bodo letalnico prvič preizkusili v četrtek, že danes pa so v Planici uspešno opravili preizkus naprave. Med tistimi, ki so skočili oziroma poleteli, je bil najdaljši Avstrijec Lucas Muller z 214 metri, od domačih skakalcev, ti bodo v naslednjih dneh v vlogi predskakalcev, pa Matic Kramaršič (203 metrov).

V dolini pod Poncami je tako vse nared za največji slovenski športni praznik, vključno z najbolj pomembnim – letalnico. Zaradi uspehov Slovencev in vremenske napovedi, ki napoveduje sončen konec tedna, prireditelji v dneh velikega finala pričakujejo približno 60 tisoč obiskovalcev.

Za zanimivost pred petkovo tekmo bo poskrbel še predstavnik za stike z javnostjo pri Smučarki zvezi Slovenije Tomi Trbovc. Zaradi izgubljene stave v Vikersundu bo moral svetovnemu prvaku Kranjcu peš nositi smuči na vrh letalnice. Vseeno pa bo njegovo delo bolj simbolično, saj bo imel Kranjec en par smuči tudi pri sebi – na domači tekmi si pač v slovenski ekipi ne morejo privoščiti, da bi svetovni prvak moral na zaletno rampo brez smučk ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.