Šport
28 ogledov

Kranjec poletel najdlje od vseh

Robert Kranjec
1/12
Žurnal24 main
Slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je bil najdaljši na kvalifikacijah v Planici. Najboljši slovenski letalec je pred osem tisoč gledalci pristal pri 228,5 metra. Dogajanje pod Poncami v galeriji.

Robi Kranjec je navdušil več kot osem tisoč gledalcev pod Poncami in z 228,5 metra dobil kvalifikacije za petkovo posamično tekmo. Na petkovem tekmovanju pa bo še pet Slovencev. S tem je izpolnjen tudi tihi cilj glavnega trenerja slovenske reprezentance Matjaža Zupana, ki je želel, da bi v petek skakalo šest naših orlov. To bodo Robi Kranjec, Jurij Tepeš, ki je bil šesti v kvalifikacijah (203 metrov), Jernej Damjan mesto za njim (201 metrov), Dejan Judež (187,5 metrov), Peter Prevc (184,5 metra) in Mitja Mežnar (187,5 metra). Brez petkovega nastopa so ostali debitant Matej Dobovšek na 38. mestu, Rok Zima na 48. mestu ter Matjaž Pungertar in Matic Kramaršič na 52. oziroma 53. mestu od 58 skakalcev.

Imeti šest tekmovalcev na tekmi je res lep ekipni uspeh. Vemo, da je na poletih 40 kvalifikacijska številka in potihoma smo si želeli, da bi dosegli takšen uspeh. Uspelo nam je. Videli smo kar nekaj lepih poletov, predvsem Robija, Jerneja, Jurija in tudi mladega Petra, ki je prvič na planiški velikanki, ter Dejana in Mitje, tako da smo zadovoljni. A jutri je nov dan in se že veselimo nove tekme.
Matjaž Zupan
"Zelo sem zadovoljen z današnjim dnem. Kvalifikacijski skok je bil zares dober, lep in tudi tekoče izveden. Letalnica je odlično pripravljena, mislim, da bi se dalo leteti do 240 metrov ali še kakšen meter čez, a za to bodo potrebni tudi boljši vetrovni pogoji," je po kvalifikacijah dejal Kranjec. "Super, res! Zadovoljen sem, saj sta mi danes uspela dva res dobra poleta. Letalnica je dobro pripravljena, čeprav je deževalo," je še dejal Kranjec in poudaril: "Moj cilj za planiški vikend sta gotovo dve uvrstitvi med 10. Če bo še kaj več, bom toliko bolj vesel. Če pa bo malo slabše, ne bo nič hudega."

Z nastopom je navdušil tudi Jurij Tepeš. "Še zlasti kvalifikacijski nastop mi je odlično uspel. To je bilo to, kar potrebujem za naslednje dni. S tem sem si dokazal, da znam. Skok čez 200 metrov mi pomeni res veliko," je ocenil Tepeš in dodal, da bo sam ne glede na vreme – prireditelji ter vremenoslovci v naslednjih dneh obljubljajo boljše vreme in s tem tudi boljše razmere za letenje – skušal na tem kvalifikacijskem skoku še graditi. Z nasmehom do ušes je kvalifikacije končal tudi Jernej Damjan, ki je prav tako presegel 200-metrsko znamko. Najprej je besedami "norec, norec" pospremil Kranjčev polet do 228,5 metra, nato pa prav tako vzneseno nadaljeval: "Kaj naj rečem? Jaz sem zelo zadovoljen, da sem šel po letu in pol spet čez 200 metrov, vesel sem, da sta mi oba skoka lepo uspela ter da me je letos velikanka tako lepo sprejela."

Trije padci se niso končali s hujšimi posledicami. Še najbolj jo je skupil Bodmer, ki si je izpahnil ramo in bo okreval v treh tednih. Jumoto si je poškodoval zapestje. K sreči se huje ni poškodoval niti drugi japonski skakalec, veteran Kasai, ki je padel po doskoku v kvalifikacijah. Izkušeni Japonec ima sicer obtolčen desni bok, prejel pa je tudi udarec v predel reber. Kljub temu so se v japonski reprezentanci odločili za predčasno vrnitev v domovino, ki jo je pred dnevi prizadel uničujoč potres, temu pa je sledil še cunami.

Četrtek v Planici je zaznamovalo oblačno vreme. Oblaki so nam ponudili tudi nekaj kapelj dežja, po drugi strani pa smo videli tudi nekaj sončnih žarkov. Pod Poncami so za fantastično vzdušje že v četrtek poskrbeli otroci iz cele Slovenije, ki se jih je zbralo preko osem tisoč. V le eni seriji uradnega treninga (zaradi težav s smučino, kjer se je nabirala voda) je takoj zablestel Kranjec z 217 metri, žal pa smo videli tudi dva padca. Najprej jo je brez poškodb odnesel Fumuhisha Yumoto iz Japonske, nato pa je grdo padel Nemec Pascal Bodmer, ki naj bi si po prvih informacijah izpahnil ramo.

Preko 200-metrske znamke so v kvalifikacijah skočili še Japonec Daiki Ito (200 metrov), Norvežan Bjoern Einar Romoeren (206,5) ter Jurij Tepeš (203) in Jernej Damjan (201), ki sta zasedla šesto in sedmo mesto. Čez 200 metrov so poleteli tudi Avstrijci Gregor Schlierenzauer (220,5), Thomas Morgenstern (219,5), Martin Koch (211,5) in Andreas Kofler (205,5), Nemec Severin Freund (208,5), Švicar Simon Ammann (207,5), Poljak Adam Malysz (206) in Norvežan Tom Hilde (201,5), ki imajo nastop že zagotovljen in so skočili z nižjega naletnega mesta.

Planica, kvalifikacije za petkovo tekmo:

1. R. Kranjec (SLO)  228,5 metra  221,2 točki
2. A. Bardal (NOR)  227,0   217,9
3. A. Jacobsen (NOR)  210,5   203,4
 ...
6. J. Tepeš  (SLO)  203,0   192,2
 ...                                   
19. D. Judež  (SLO)  187,5   175,7
20. P. Prevc (SLO)  184,0   175,2
26. M. Mežnar (SLO)  187,5   171,0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.