Šport
8 ogledov

Kronometer Cancellari, Contador slavi

Zmagovalec Toura Alberto Contador je zadnji, ki je padel na enem od dopinških te
1/15
Žurnal24 main
Švicar Fabian Cancellara je zmagovalec predzadnje etape dirke po Franciji, kronometra od Bordeauxa do Pauillaca. V boju za skupno zmago je Španec Alberto Contador svojo prednost povečal.

Švicar Fabian Cancellara je zmagovalec predzadnje etape dirke po Franciji, posamične vožnje na čas od Bordeauxa do Pauillaca v skupni dolžini 52 kilometrov. V boju za skupno zmago je Španec Alberto Contador prepričljivo odbil napad Nizozemca Andyja Schlecka in si v skupnem seštevku privozil že 39 sekund prednosti pred Nizozemcem.

Drugo mesto je na današnjem kronometru osvojil Nemec Tomy Martin, ki je za svetovnim prvakom v vožnji na čas Cancellaro zaostal 17 sekund, tretji je bil še en Nemec Bert Grabsch. Od Slovencev je bil najboljši Jani Brajkovič (RadioShack) na 70. mestu, Grega Bole je bil 106., Kristijan Koren pa 152.

Contador v "uri resnice", današnji kronometer je od najboljših zahteval le nekaj več kot uro poganjanja pedal na vso moč, ničesar ni prepustil naključju. Španski državni prvak v vožnji na čas se je povsem zavedal, da lahko edino še danes izgubi rumeno majico vodilnega, kar pa je s prepričljivo vožnjo dostojno preprečil.

In če se je po uvodnih kilometrih še zdelo, da lahko mladi Nizozemec preseneti "rutinerja", pa je nadaljevanje, natančneje druga polovica današnje preizkušnje, pokazalo, koliko je "ura" in da Schleck tako zlahka prekaljenega Španca le ne bo mogel ugnati. Na prvem merjenju vmesnega časa je Schleck nadoknadil kar šest sekund zaostanka za Contadorjem in za njim "navidezno" zaostajal le še dve sekundi, nato pa je na pedala močneje pritisnil Contador in svojo prednost pred kolesarjem Saxo Banka le še večal vse do ciljne črte. Ta je na koncu znašala že velikih 31 sekund, skupno zdaj 39, ki jih Nizozemec na nedeljski zadnji, 20. etapi do Pariza, bržkone ne more več nadoknaditi, razen če bi se na Elizejskih poljanah pripetilo kaj povsem nepredvidljivega. Špancu se tako nasmiha že tretja skupna zmaga na najslovitejši kolesarski pentlji.

"Danes je bil zelo težek dan. Tako trdno sem delal vsa ta leta in danes se mi je to obrestovalo. Tudi zato zelo čustveno gledam na današnji kronometer. Rad bi se zahvalil vsem ljudem, ki so mi kakorkoli pomagali in me podpirali v zadnjih letih," je po današnjem dnevu dejal Contador, ki je na Touru zmagal že leta 2007 in 2009.

Znova je svojo premoč, ko gre za vožnje na čas, pokazal Švicar Cancellara, ki je ob prologu dirke zmago slavil tudi tokrat. Drugouvrščenemu Nemcu Martinu, ki je prav tako odpeljal hvalevredno dirko, je "vzel mero" in ga prehitel kar za 17 sekund. Olimpijskemu prvaku z izjemo Martina nihče ni prišel blizu, saj je tretjeuvrščeni Grabsch zaostal že skoraj dve minuti. "Nisem imel vmesnih časov, s katerimi bi se lahko primerjal. Tako sem le poskusil odpeljati svojo dirko kar sem najbolje znal in na koncu je to zadostovalo za zmago," je po današnjem kronometru dejal Cancellara.

Zanimiv je bil tudi boj za tretje mesto med Špancem Samuelom Sanchezom in Rusom Denisom Menčovom, ki pa ga je v svojo korist odločil Menčov. Nič kaj prida pa se ni odrezal rekorder po številu zmag na Touru, Američan Lance Armstrong, ki je za Cancellaro zaostal nekaj več kot sedem minut in zasedel 67. mesto. Skupno je Armstrong zdaj 23., za vodilnim Contadorjem pa zaostaja skoraj 40 minut.

Tour de France, 19. etapa, kronometer:

1. Fabian Cancellara (Switzerland/Saxo Bank) 1;00:56
2. Tony Martin (Germany / HTC - Columbia) +0:17
3. Bert Grabsch (Germany / HTC - Columbia) +1:48
4. Ignatas Konovalovas (Lithuania / Cervelo) +2:34
5. David Zabriskie (U.S. / Garmin) +3:00
...
70. Janez Brajkovič (Slo/Radioshack) +7:09
106. Grega Bole (Slo/Lampre) +8:28
152. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) +10:13


Tour de Frnace, skupno:


1. Alberto Contador (Spain / Astana) 89;16:27
2. Andy Schleck (Luxembourg / Saxo Bank) +0:39
3. Denis Menchov (Russia / Rabobank) +2:01
4. Samuel Sanchez (Spain / Euskaltel) +3:40
5. Jurgen Van den Broeck (Belgium/Omega Pharma-Lotto) +6:54
...
43. Janez Brajkovič (Slo/Radioshack) +1:23:26
94. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) +2:57:11
125. Grega Bole (Slo/Lampre) +3:22:30

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.