Šport
14 ogledov

Kropa brez možnosti proti ACH

Blejci so petič zapored postali slovenski pokalni zmagovalci. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Po pričakovanjih odbojkarji ACH Volleyja v finalu slovenskega pokala niso imeli večjih težav z Uko Kropo in jo premagali s 3:0. Za Blejce je to peti zaporedni in skupno že šesti pokalni naslov.
Finančno poročilo zveze po šestih letih pozitivno
Pred finalom slovenskega pokala se je v Novi Gorici odvijala skupščina Odbojkarske zveze Slovenije. Odziv delegatov je bil skromen, saj se je je udeležilo le 23 od 46 članov, še ti pa niso bili posebej zgovorni. Brez pripomb so sprejeli vsa poročila, tudi finančno, ki je v preteklosti burilo največ duhov. Posebnih razlogov za razprave niti niso imeli, saj je finančno poročilo po šestih letih pozitivno. V letu 2009 je zveza ustvarila presežek prihodkov nad odhodki v višini 130 tisoč evrov, ki bo šel v vračilo dolgov iz prejšnjih let. Ti niso majhni, znašali naj bi približno 250 tisoč evrov.

Odbojkarji z Bleda so po pričakovanju osvojili svojo prvo letošnjo lovoriko. V finalu pokala jim sosed iz Krope ni povzročil prevelikih težav, razlika v kakovosti je prevelika, da bi lahko Kroparji nudili večji odpor, še posebno, ker so dan prej igral težko in dolgo tekmo proti Salonitu. "Mi treniramo še enkrat manj kot Blejci in jasno je, da jih bomo težko presenetili. Mi smo svoje dosegli že s samo uvrstitvijo v finale, kar je za nas velikanski uspeh," je že po polfinalu dejal trener in igralec Uka Krope Luka Slabe.

A v športu se senzacije dogajajo in številni glasni navijači Krope so upali, da bodo imeli državni prvaki in branilci slab dan, njihovi ljubljenci pa še izboljšali igro iz polfinala. Če bi se to zgodilo, bi bilo presenečenje mogoče. Po uvodnih minutah je bilo res videti, da senzacija ni nemogoča. Kroparji so začeli sproščeno in samozavestno, kar jim je prineslo vodstvo z 11:7.

Toda nato so Blejci le pohodili plin. Čvrsto so se postavili v bloku, izkoristili premoč v višini in ekspresno prešli v vodstvo. Alen Šket je neusmiljeno "rešetal" tekmecev blok, kapetan Andrej Flajs je odlično serviral, zelo dobro je svojo priložnost v bloku izkoristil Matej Vidič. Omenjeni so bili najbolj zaslužni za pet zaporednih točk po izenačenju na 12. točki, s katerimi so si Blejci zagotovili vodstvo z 1:0.

Šket najboljši igralec
Posebna žirija je za najboljšega igralca zaključnega turnirja slovenskega odbojkarskega pokala razglasila Alena Šketa. Najboljši napadalec je bil Vid Jakopin, najboljši libero Daniel Lewis (vsi ACH), najboljši podajalec je bil Matija Jereb (Uko Kropa), najboljši bloker pa Danijel Koncilja (Marchiol Vodi).

Blok prvakov je bil tudi najbolj zaslužen, da so si v drugem nizu že prej zagotovili prepričljivo vodstvo. Povedli so s 5:2, 8:4 in 15:7, Kropa se sicer ni predala, a resneje vodstva tekmecev ni ogrozila. Zato pa je bila spet nevarnejša v tretjem nizu, v katerem je trener Blejcev Igor Kolaković ponudil priložnost za igro tudi mladima Urošu Kovačeviću in liberu Alešu Fabjanu. Uko je vodil z 11:6 in Kolaković, ki je do tedaj mirno sedel na klopi, je zahteval prvi polminutni odmor.

Po njem so njegovi varovanci spet zaigrali tako, kot se za njih spodobi, se do drugega tehničnega odmora približali na 13:16, v nadaljevanju pa z bloki Matevža Kamnika in točkami Šketa in Vida Jakopina izenačili na 18:18, povedli s 23:18 ter brez težav dobili tudi tretji niz. Tekmo je s točko zaključil Kovačević.

Izjave po finalu slovenskega odbojkarskega pokala:

Igor Kolaković, trener ACH Volleyja:
"Zadovoljen sem s pristopom, ki so ga prikazali fantje. Pokazali so spoštovanje do pokala, do enega od dveh slovenskih tekmovanj. Do zmage se nismo sprehodili. Tako proti Marchiolu kot Kropi smo imeli nekaj težav. V finalu so Kroparji pokazali izredno energijo in željo po dokazovanju, za kar jim čestitam, tekmo so samo obogatili. Nasploh sem presenečen nad kakovostjo slovenskih ekip. Če je Kropa četrtouvrščena ekipa, kakšne so šele druge."

Alen Šket, igralec ACH Volleyja:
"Uko Krope nismo niti v enem trenutku podcenjevali, saj bi se nam to lahko maščevalo. Začetki so naša slabost, a se nato vendarle zberemo. Tako je bilo tudi tokrat. Kroparji so nudili dostojen odpor, pokazali so, da so zasluženo v finalu, toda mi smo le izkušenejša ekipa, kar je poleg bloka tudi odločilo. Vsekakor pa si tudi tekmeci zaslužijo vse pohvale, imajo zelo dobro ekipo in posameznike. Tudi mi danes nismo bili slabi, nikoli pa ni toliko dobro, da ne bi moglo biti boljše."

Luka Slabe, trener in igralec Uko Krope:

"Za zmago proti ACH Volleyju moraš imeti odličen, agresiven servis, odličen sprejem, srečo, pa še ACH Volley mora imeti slab dan. Brž ko ni enega od naštetih, nimaš možnosti. In mi jih danes nismo imeli. Vsekakor pa moramo biti zadovoljni, svoje cilje smo v pokalu ne samo dosegli, ampak tudi presegli. Hvala Kolakoviću, da ima tako visoko mnenje o slovenskih klubih. Toda očitno je diplomat, diplomacija pa je prva na svetu, potem pa je vse drugo."

Finale slovenskega pokala:

ACH Volley : Uko Kropa 3:0 (17, 17, 20)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.