Šport
11083 ogledov

Policist streljal na kršitelja karantene, podrobnosti osupnejo

Print Screen
Svetovno znanega deskarja na vodi bi kršitev samoizolacije skoraj stala življenja. Policisti so prijeli tudi njegovega znanca, ki pa v nobenem trenutku ni bil v življenjski nevarnosti.

"Čeprav sem naredil napako, si nisem zaslužil smrtne obsodbe," je slab teden dni po incidentu na plaži v Kostariki, kjer je policist streljal na kršitelja vladne uredbe, povedal priznani deskar na vodi Rafael Villavicencio (28).

V Kostariki trenutno  veljajo zaostrena pravila karantene, vendar tamkajšnje oblasti še vedno beležijo številne kršitve.

Med kršitelji je tudi ogromno deskarjev na vodi, ki so se v zadnjih dneh predajali užitkom ob jezdenju valov, čeprav tega uradno ne bi smeli početi.

V četrtek pa je v tej srednjeameriški državi prišlo do resnega incidenta. Villavicencio (28) je tistega dne priča številnim deskarjem, ki so ignorirali vladno uredbo. Ob pogledu na kolege so ga močno zasrbeli prsti, zato je pograbil desko in se odpravil v morje. Ker je bilo deskarjev veliko, so na plažo prispeli policisti, ki so kršitelje uspešno razgnali, nekaj so jih celo aretirali.

Villavicencio je, kot trdi sam, upošteval pozive policistov in nemudoma prišel iz vode, kjer ga je pričakal policist, ki je pred tem izvlekel pištolo in mu pričel groziti. Sledila je burna izmenjava mnenj, nakar se je obupani deskar pognal v beg. Policist je dvakrat ustrelil za njim, a ga na srečo ni zadel. 

"Videl sem, da je pripravljen streljati."

Villavicencio trdi, da je pobegnil zato, ker se je zbal za svoje življenje, napovedal pa je, da bo pravico iskal na sodišču. Policistu zaradi neutemeljene uporabe strelnega orožja grozijo hude sankcije, v najslabšem primeru mu bodo sodili za poskus uboja.

"Vedel sem, da ne bi smeli deskati, vendar sem opazil več ljudi v vodi, zato sem se odločil za hitro akcijo. Uro zatem so prispeli policisti. Takrat sem zapustil prizorišče. Veslal sem v smeri svojega doma, nakar je policist ustrelil v zrak. V rokah je držal pištolo in mi grozil. Zbal sem se in stekel. Videl sem, da je pripravljen tudi streljati. Slišal sem glasen pok, metek je letel mimo mojega ušesa. Nisem se ustavil, dokler nisem prišel do svojih vrat. Nato sem se zaklenil v hišo in poklical soseda. Proti policistu bom sprožil pravni postopek, saj živimo v državi, kjer ne moreš na takšen način kršiti človekovih pravic. Ne želim mu nič slabega, vendar si zasluži kazen," je povedal Kostaričan.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Med deskarji na isti plaži je bil tudi njegov prijatelj Noe Mar McGonagle, ki se je zaradi kršenja karantene znašel celo na policijski postaji, a je bila njegova izkušnja precej manj travmatična. "V državi velja prepoved deskanja, vendar vsi še vedno hodijo v vodo. Ko so prispeli policisti, sem takoj prišel iz vode. Pričakoval sem opozorilo, vendar so me aretirali. Eno uro sem preživel na policijski postaji. Policisti so bili super. Niti kaznovali me niso. Le zagrozili so mi, da bom naslednjič pristal v zaporu," je povedal McGonagle.

Spregovoril je tudi o strelih, ki so pretresli tamkajšnjo skupnost. "To je bilo res noro. Poznam fanta, na katerega so streljali. Ne poznam ga preveč dobro, tako da se od takrat nisva slišala. Policaj je v velikih težavah, saj je bil to poskus uboja. Ne glede na to, kam je ciljal, je streljal na neoboroženega človeka. Ne piše se mu nič dobrega," je prepričan McGonagle.

Komentarjev 11
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 23:52 01.april 2020.

    policijska država, fašizem, vi pa kar ploskajte. komaj čakam ,da bodo streljali na vas

  • kapibara1 18:13 01.april 2020.

    Tito kaznoval SAMO izdajalce,, kaj so pa delai drugi tirani..? kaznovali prijatelje.. tisteg, ki mu ni bil povšeči.. !!

  • maresem 17:56 01.april 2020.

    Za frajerje je pač potrebna strožja šola, pa če treba tudi pok.