Šport
2 ogledov

Krst nove olimpijske znamenitosti

OI peking
1/10
Žurnal24 main
"Neverjetno, osupljivo, dramatično," so Vodno kocko, prizorišče vodnih tekem na olimpijskih igrah, ki jih bo letos gostil Peking, opisali člani Mednarodnega Olimpijskega komiteja (MOK).
 

Statistike

Uradni naziv: Državni center za vodne športe
Trajanje gradnje: štiri leta
Cena: dvesto milijonov dolarjev
Število sedežev: 17  tisoč

Konec januarja je vodni center doživel ognjeni krst – v njem je namreč potekal mednarodni plavalni miting. Kitajci so za "vesoljsko" dvorano s 17 tisoč sedeži, ki se uradno imenuje državni center za vodne športe, porabili dvesto milijonov ameriških dolarjev. Zahtevna gradnja je zaradi arhitekturne zasnove terjala iskanje novih rešitev za jekleno konstrukcijo in membrano, ki obdaja zgradbo.Trajalo je več kot štiri leta. Zunanje pročelje je narejeno iz dveh plasti teflonu podobnega materiala, ki zgradbi omogoča dihanje, podobno kot v rastlinjakih.

 

Zanimivost

Prvi je v bazen skočil mongolski plavalec Tsogjargal Narantsog.

Poljakinja Otilia Jedrzejczak , nosilka zlate olimpijske medalje iz Aten v disciplini dvesto metrov delfin, ena od sodelujočih na mitingu, je vseeno naštela nekaj pomanjkljivosti: "V bazenu in v slačilnicah je prevroče, vse ostalo je super." Poljakinja je bila edina zlata iz Aten, ki se je pomerila na otvoritveni tekmi v Vodni kocki . Najmočnejše plavalne nacije, kot sta avstralska in ameriška, sta uvodni preizkus bazena izpustili. Prvi je imel čast v bazen skočiti mongolski plavalec Tsogjargal Narantsog , ki pa je zanimivo na stometrski razdalji v disciplini delfin tekmoval sam s seboj.


Vodna kocka je svoj krst doživela konec januarja. © Reuters

 

Slovenski plavalni šampion Peter Mankoč v Pekingu ni bil: "Videl sem le slike, ki so mi jih dali kolegi, ki so obiskali Peking. Prebral sem tudi nekaj člankov." Dvakratni svetovni prvak v 25-metrskih bazenih v Peking ne bo odšel na trening: "Treba je trenirati. Pot na Kitajsko vzame preveč časa in moči. Z bazenom se bom seznanil na OI. Bazen je bazen, voda je voda. Tisti, ki ga bodo preizkusili prej, ne bodo imeli prednosti."

Visoki predstavnik MOK Kevan Gosper je bil nad futurističnem ambientom očaran. "Obiskovalci in tekmovalci bodo mislili, da tekmovanje poteka na drugem planetu. To bo še dodaten motiv in navdih za vse športnike. V skoraj vseh pogledih je Vodna kocka najsodobnejši in najboljši vodni center na OI, kar sem jih videl do sedaj," organizatorjem laska Gosper. Mankočev komentar o enem od najsodobnejših športnih objektov na svetu je: "Če bi imeli v Ljubljani le en odstotek tako dobrega centra, kot je ta v Pekingu, bi bil več kot vesel."

 
 

Če bi imeli v Ljubljani le en odstotek tako dobrega centra, kot je ta v Pekingu, bi bil več kot vesel.

Peter Mankoč

 
Američani so na ogled prizorišča poslali le dva oglednika. Eden od njiju je bil Jonty Skinner , direktor športnih znanosti. "Bazen je preprosto neverjeten, osupel sem nad velikostjo," pravi Skinner, ki dodaja: "Otroci, ki bodo prišli sem, bodo navdušeni. In ko so otroci vzhičeni, je tudi vzdušje v dvorani pravo."

Skinner je opozoril na morebitno težavo. Tako kot celotna zgradba je tudi strop narejen iz membrane, ki je videti kot prosojna struktura in spominja na mehurčke. Oblika bi lahko povzročala težave plavalcem v hrbtnem slogu, ki strop pogosto uporabljajo za orientacijo, da vedo, ali plavajo v pravi smeri. "Za hrbtne plavalce je strop enak kot nebo. Morda jih bo zmedlo do te mere, da ne bodo vedeli, kam plavajo," svoje pomisleke izraža Skinner. Mankoč se strinja: "To bi znala biti težava. Jaz se s hrbtnim plavanjem na OI ne bom ukvarjal, to mene ne moti, drugače pa to drži. Če konstrukcija ni ravna, lahko to plavalce ovira."

Skinner dodaja, da so startni bloki postavljeni veliko globlje, kot so bili v Atenah. To bo višjim tekmovalcem omogočilo več prostora. "Pravila velevajo, da morajo biti startni bloki od 70 do 75 nad vodno gladino. Na nekaj centimetrov razlike se bo treba navaditi. Prepričan sem, da bo vse po pravilih," dodaja Mankoč.

Američani so se otvoritvi izognili zaradi časovne stiske in dolge poti, vendar pa Skinner ne vidi ovir, da njihov šampion Michael Phelps , nosilec šestih zlatih medalj iz Aten, ne bi vsaj izenačil rekordnega dosežka legendarnega rojaka Marka Spitza , ki je na enih olimpijskih igrah osvojil sedem zlatih medalj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.