Šport
28 ogledov

Krvnik Dejana Zavca pozitiven na doping testu

andre berto EPA
Nekdanji boksarski svetovni prvak Andre Berto je bil pozitiven na dopinškem testu, v njegovem telesu pa so našli prepovedani steroid nandrolon. Tako je njegov dvoboj za naslov 23. junija v Los Angelesu z rojakom Victorjem Ortizom odpovedan.

Organizator dvoboja Richard Schaefer je dejal, da sta se oba boksarja prostovoljno odločila za dopinško kontrolo, ki jo je izvedla ameriška protidopinška agencija (VADA), tako vzorec A kot B pa sta bila pri Bertu pozitivna.

Na vest se je prek Twitterja odzval tudi slovenski boksar Dejan Zavec, ki je najprej zapisal, da ga novica ni presenetila. Nato pa je zapisal še, da pozitivni dopinški testi mečejo slabo luč na boks in vse boksarje pozval k čistim bojem. Prav Berto je Zavcu septembra lani v ameriškem Biloxiju odvzel naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,678 kg) po verziji IBF, ko so se sodniki zaradi Zavčevega hematoma (ta je bil posledica Bertovega močnega udarca), ki mu je povsem zaprl desno oko, odločili, da po peti rundi prekinejo dvoboj in tekmo je s tehničnim knockoutom dobil Berto.

Osemindvajsetletni Berto je vrsto let eden od varovancev t. i. kondicijskega trenerja in nutricionista Victorja Conteja. Slednji je bil glavni akter v enem največjih dopinških škandalov v športu sploh. Ustanovitelj zloglasnega laboratorija Balco v Kaliforniji je vrsto uglednih športnikov, med njimi tudi sprinterja Marion Jones in Tima Montgomeryja ter baseballskega zvezdnika Barryja Bondsa, več let sistematično zalagal s steroidi in rastnimi hormoni. Conte je bil leta 2005 obsojen na štiri mesece zapora in štiri mesece pogojno.

Po novici o pozitivnem testu se je prek Twitterja hitro odzval tudi Conte in zapisal: "Pozitiven dopinški test Andreja Berta nima prav ničesar z mano ali s kakšnim prehranskim dodatkom, ki ga je boksar dobil od mene. Andre je priznal, da je brez moje vednosti posegal tudi po drugih sredstvih. Očitno je bilo eno teh sredstev okuženo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.