Šport
17 ogledov

Krvodajalska akcija reli voznikov v Logatcu

Andrej Jereb je reli v Argentini končal na 14. mestu v konkurenci prvenstva PWRC Žurnal24 main
V soboto bo na dirkališču v Logatcu prva krvodajalska akcija, ki so jo podprli številni znani slovenski dirkači na čelu z Andrejem Jerebom, voznikom, ki je to akcijo z veseljem podprl.
 

Spored

9:00–11:00: KHD in GHD
11:00–12:00: Drift
12:00–14:00: Reli

Hude nesreče v prometu so vse pogostejše, zato so bolj številne tudi potrebe po krvi v bolnišnicah, ki oskrbujejo ponesrečence. Tega se zavedajo vsi, vendar malokdo ve, kako lahko pomaga. Zdaj to možnost ponujajo pravzaprav najhitrejši vozniki na naših cestah, in sicer vozniki relijev, ki nastopajo tako v domačem prvenstvu kot tudi v relijih za svetovni pokal. Akcijo s sloganom Dirkači darujemo kri za žrtve cestnih divjakov podpira tudi v zadnjih letih eden izmed najuspešnejših voznikov Andrej Jereb. "Take aktivnosti so potrebne, tako da res pozdravljam to pobudo in sem res takoj pristopil k sodelovanju," je za spletno stran AK Modri dirkač povedal Jereb, ki se dobro zaveda nevarnosti, ki na naših cestah prežijo na voznike iz dneva v dan, in obenem potrdil svoj prihod v Logatec. Tako organizatorji kot vsi, ki se bodo udeležili prireditve, pozivajo vse, ki bi bili pripravljeni darovati kri. Seveda bodo vsi krvodajalci tudi nagrajeni, in sicer s krogom ali dvema s tako imenovanim driftarjem. Vsi pa si bodo dan lahko popestrili tudi s spremljanjem nekaterih dirkačev, ki se bodo s svojimi avtomobili podali na progo v Logatcu.

Kakšne so potrebe po krvi

Za potrebe zdravstva se potrebuje kar 400 krvodajalcev in krvodajalk na dan, kar pomeni 105 tisoč na leto. To zagotovo ni majhna številka, vendar omenimo samo en primer. Za ponesrečenca se lahko porabi tudi do 15 litrov krvi, kar pomeni, da za takega človeka potrebujejo 20 do 30 krvodajalcev in krvodajalk. Sam krvodajalski postopek traja pet do deset minut, vsakemu krvodajalcu pa naj bi odvzeli približno 450 mililitrov krvi. Kdo pa sploh lahko daruje kri? Vsak, ki je zdrav, star od 18 do 65 let in tehta najmanj 50 kilogramov. Razlika je tudi v tem, da lahko ženske dajo kri vsake štiri mesece, moški pa vsake tri.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.