Šport
22 ogledov

"Lahko jih imamo šest v finalu"

Maribor 52. Zlata lisica slalom odpoved Pohorje EPA
Maribor bo ob koncu tedna gostil že 53. izvedbo tekmovanja alpskih smučark za Zlato lisico. Slovenska postava je že znana.

Na obeh tekmah, tako veleslalomski kot slalomski, bodo gostitelji do zadnjega mesta zapolnili nacionalno kvoto, kar pomeni, da bo v soboto na startu šest slovenskih tekmovalk, enako v nedeljo.

Odgovorni trener za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal Denis Šteharnik je po spektaklu na Sljemenu že razkril vroča slovenska železa za mariborski tekmi. Na startu 1. vožnje sobotnega veleslaloma v Mariboru bodo Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar, Ilka Štuhec, Meta Hrovat, ki je zagrebško tekmo izpustila zaradi viroze, in najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze, ki bo po 20 mesecih premora znova v tekmovalnem pogonu na svoji zadnji, poslovilni tekmi v svetovnem pokalu. V nedeljo na startu slalomske tekme pa bodo Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Ilka Štuhec, Saša Brezovnik in Klara Livk.

"Imamo kvaliteto. Mislim, da lahko vseh šest punc pride v finale, kar je zelo dobro. Imeli smo tudi že štiri punce v finalu. Kar se tiče slaloma, velja isto. Trojici slalomistk, Bucikova, Ferkova, Hrovatova, se bo priključila še Ilka, ki bo imela startno številko 31, in je povsem normalno, da bo startala. Priložnost pa bomo dali še dvema puncama iz evropskega pokala," je dejal Šteharnik. Slovenke formo pred tekmama za Zlato lisico pilijo v Mariboru oziroma na Arehu.

Ana Drev z dobrimi občutki

Smučarke so slalomsko formo pred preizkušnjo na Mariborskem Pohorju v polnem tekmovalnem ritmu preizkusile v torek na Sljemenu nad Zagrebom, kjer po dolgem času povsem na vrhu razpredelnice ni bilo serijske slalomske zmagovalke Američanke Mikaele Shiffrin, ki je odstopila že v 1. vožnji. Zadnja veleslaloma sta bila pred novim letom na avstrijskem prizorišču Semmering, kjer Shiffrinova ni dopustila presenečenj in je vzela vse, kar je lahko, tri zmage v treh dneh, obema veleslalomskima je dodala še slalomsko.

Zagrebški odstop najboljše v sezoni so najbolj izkoristile tekmovalke iz nekdanje Češkoslovaške. Slovakinji Veroniki Velez Zuzulovi je prvič pripadla krona snežne kraljice Sljemena, drugo mesto je osvojila njena rojakinja Petra Vlhova, na zmagovalnem odru pa se jima je pridružila še Čehinja Šarka Strahova. Točke sta z najboljšima izidoma sezone osvojili obe Slovenki, ki sta bili tudi na startu, Ana Bucik je z 11. mestom postavila tudi najboljši izid v karieri, Maruša Ferk pa je bila 17.

Ana Drev v Maribor prihaja z dobrimi občutki in kot sedma najboljša veleslalomistka v svetovnem pokalu. Šmarčanka, ki je lani v veleslalomu pod Pohorjem osvojila drugo mesto, je pred novim letom prelomila urok Semmeringa ter s šestim mestom postavila daleč najboljši izid na tem prizorišču. Na drugem veleslalomu na tem prizorišču je Drevova v slabih razmerah prvič tej sezoni izpadla iz prve deseterice in je prišla do 24. mesta. V tej sezoni s štirimi zmagami, tremi v smuku in eno v alpski kombinaciji, najboljša Slovenka Ilka Štuhec, tretja v skupnem seštevku, se je po dolgem času znova preizkusila tudi v veleslalomskih zavojih in se je prvič zaporedoma uvrstila v finalni veleslalomski vožnji. Semmering je tako zapustila z 22. in 26. mestom.

"Potrebujemo le eno tekmo"

Tudi v slalomu je Šteharnik prepričan, da so na pravi poti: "Potrebujemo le eno tekmo, na kateri bi Bucikova in Ferkova smučali tako, kot znata, da ko prideta v cilj samo dvigneta roke in rečeta več nisem zmogla. To še čakamo. Ni še tista prava forma, še vedno je nekaj zadržanosti, še vedno se nekaj išče, ampak upam, da bomo to uredili do Maribora oziroma do svetovnega prvenstva februarja v St. Moritzu. Žal nas je tista tekma v Sestrieru, ko sta obe odstopili, nekoliko potisnila nazaj. Pred Sestrierom sta bili obe v zelo dobri formi, nikoli v življenju ju nisem videl tako smučati, vendar sta obe v Sestrieru odstopili v prvi vožnji, potem smo se na naslednji tekmi v Semmeringu iskali, zdaj spet počasi napredujemo."

Bucikova ni bila presenečena, ko so na Sljemenu odstopile nekatere najboljše, med njimi Shiffrinova: "Zagreb je vedno ena takšna težka tekma, predvsem je zelo dolga proga, na kateri moraš biti osredotočen. Njej so se zgodile v bistvu takšne slalomske napake, ki se na žalost dogajajo, tako da mislim, da to ne prikazuje njene slabe forme, seveda pa so druge punce to izkoristile, tudi najboljšim se dogajajo napake. Mislim, da smo trenutno dobro pripravljene, v preostalih dneh bomo skušale mogoče še odpraviti manjše napake in potem tam pokazati, kaj znamo."

Tudi Ferkova je zadovoljna z vožnjama v Zagrebu, če odšteje napako v finalu: "V Mariboru mislim, da bo zadeva zelo podobna Zagrebu. Proga bo dobro pripravljena. Se mi zdi, da si zaupam, da sem dobila nazaj tisti pravi pristop, živahnost, eksplozivnost, in Zagreb je bila ena taka lepa generalka, ker nas Slovenke tukaj v Zagrebu zelo lepo sprejmejo, navijajo za nas, kot da smo njihove, kar je zelo dober občutek. Mislim, da smo pripravljene za Maribor in da bo zelo podobno."

Lani odpovedali slalom

Mariborski organizatorji so lani uspeli izpeljati le veleslalom. Zmago je slavila Nemka Viktoria Rebensburg, ki je za 32 stotink sekunde prehitela Drevovo, na najnižjo stopničko je stopila Tina Weirather iz Liechtensteina. V finalu je nastopila še ena Slovenka Katarina Lavtar, ki je bila 17.

Slalomsko tekmo za Zlato lisico so bili lani prisiljeni odpovedati, ko se je zaradi pretoplega vremena predrla snežna podlaga. Letos bo vreme bolj naklonjeno, saj se obeta polarni mraz. Prvi vožnji se bosta v obeh dneh začeli ob 9.15, drugi vožnji pa bosta na sporedu ob 12.15.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.