Šport
56 ogledov

"Lahko se kosamo z vsako ekipo"

Risi Minsk IIHF/Twitter
Svetovno prvenstvo v hokeju se bo s prvimi tekmami začelo v petek, za Slovence pa povsem zares dan pozneje. Prva tekma selektorja Nika Zupančiča in njegove igralce čaka v soboto ob 12.15 proti Švici, v slovenskem taboru pa so po dolgih pripravah zadovoljni in optimistični.

Uradno se je projekt Pariz 2017 začel 3. aprila, v več kot mesecu pa so igralci poleg številnih treningov opravili še šest tekmovalnih preizkusov in bili precej na poti. Pred začetkom SP jih je letos čakala novost, pripravljalni turnir v St. Peterburgu, kjer so nekoliko odmaknjeni od domačega dogajanja lahko mirno opravili zadnje piljenje forme pred odhodom v Francijo.

"Dobra organizacija, dober obisk, tudi glede treningov smo imeli na razpolago vse, kar smo potrebovali. Maksimalno smo izkoristili vse. Že tekma z Norvežani je bila zelo močna, z Rusi pa zanesljivo najmočnejša v tem obdobju in ravno pravšnji test," je o zadnjih dveh tekmah, z Norveško in Rusijo do 25 let, dejal selektor Nik Zupančič.

Skupno je za Slovenci v pripravah šest tekem; štiri zmage (dve z Madžarsko, ena z Italijo in ena z Norveško) in dva poraza (s Kazahstanom po kazenskih strelih in Rusijo) pa je izkupiček teh pripravljalnih testov.

Na ruskem turnirju je slovenski strokovni štab tudi dokončno določil sestavo ekipe. Zadnji dan se je po tehtnem premisleku odločil, da bo brez SP ostal eden od desetih branilcev, Miha Štebih.

Na njegovem seznamu za SP so zdaj trije vratarji, devet branilcev in 13 napadalcev. Na seznamu so:

  • vratarji Gašper Krošelj, Luka Gračnar in Matija Pintarič,
  • branilci Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič, Aleš Kranjc, Andrej Tavželj, Matic Podlipnik, Jurij Repe, Mitja Robar, Luka Vidmar, Blaž Gregorc,
  • napadalci Rok Tičar, Jan Muršak, Robert Sabolič, Žiga Jeglič, Žiga Pance, Aleš Mušič, David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Jan Urbas, Miha Verlič in Nik Pem.

"Zelo zadovoljen sem z vsemi peterkami, tudi s strelskim učinkom. Morda prva peterka še ni bila strelsko razpoložena, upam pa, da bo Tičarju, Jegliču in Saboliču steklo tudi v napadu na SP. Kot celoto gledano vidim ekipo na visoki ravni, a šli bomo iz tekme v tekmo. Upam, da ne bo nobenih nevšečnosti s poškodbami. Prilagajali se bomo turnirju, temu, kako bo vse potekalo. Imamo dovolj širine," pred SP pravi selektor o zadnjih dneh priprav. Veseli ga predvsem, da se je uspešno vrnil Sabolič, ki je bil poškodovan in je izpustil prvi del testnih tekem.

"Vse cilje v pripravah smo izpolnili. Morda bi bilo bolje izpustiti kakšen trening zaradi potovanj. A mislim, da je bilo optimalno. Fantje so navajeni tudi teh ur, treninge smo imeli večinoma v dopoldanskih urah, tudi telesno smo se že navadili na ta ritem, mislim, da bo vse v redu," je o zadnjih pripravah pred SP in o morda neugodnem razporedu (prvi tekmi bo Slovenija igrala že ob 12.15.) dejal Zupančič.

"Cilj je jasen in realen. Lahko se kosamo z vsako ekipo, če smo stoodstotni, ampak moramo biti fizično in psihično stoodstotni vseh 60 minut. Začeli bomo s prvo tekmo, potem pa bomo videli," o ciljih pravi selektor. Kot vedno je prvi cilj slovenske izbrane vrste obstanek med najboljšimi na svetu, potihoma pa Slovenci upajo na še kaj več.

O odsotnosti prvega zvezdnika Slovenije Anžeta Kopitarja, ki je letos po priporočilu kluba Los Angelesn Kings sklenil, da bo izpustil tekmovanje - tudi nekatere druge ekipe bodo čutile pomanjkanje svojih zvezdnikov iz lige NHL-, selektor ni želel veliko razmišljati. "Njegova kakovost je seveda nesporna, vsak selektor bi bil vesel, če bi imel v ekipi enega najboljših na svetu, a zdaj pač mora Slovenija nastopiti tudi brez njega," meni Zupančič.

"Mislim, da je bilo kar dobro. Rusi so bili bolj kakovosten nasprotnik kot drugi, s katerimi smo igrali. Ko smo se mi privadili na njihov način igre, smo odigrali najboljšo tekmo pred SP. Imamo nekaj rezerv pri igri z igralcem več ali manj. Drsalno in fizično pa smo dovolj močni, ko bomo obvladali še sistem, bo še bolje," je o pripravljenosti ekipe tik pred SP razmišljal Jan Muršak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.