Šport
19 ogledov

Lakovič: "Stopili skupaj in zdržali pritisk"

Jaka Lakovič (levo) je bil v osmini finala z 19 točkami najboljši strelec Sloven Žurnal24 main
Slovenija si je s tretjo zmago na svetovnem prvenstvu v Turčiji zagotovila drugo mesto v predtekmovalni skupini B, izbranci Memija Bečirovića pa poudarjajo, da niso naredili še ničesar.

Ne zamudite klikanja po fotogaleriji, ki je zabeležila zmago slovenskih fantov. Naš mini portal pa vam prinašavse podrobnosti o mundobasketu Turčija 2010.

Izjemno tekmo je odigral kapetan Jaka Lakovič, ki je bil z dvajsetimi točkami skupaj z Marcelom Machadom najboljši strelec pomembnega obračuna. Zablestel je v zadnji četrtini, ko je v slogu pravih kapetanov prevzel breme na svoja ramena in s trojkami držal slovensko ladjo nad vodo. "V prvih 30 minutah smo prikazali odlično igro. Nato pa nehali igrati. Velika napaka je bila, da smo v zadnji četrtini branili rezultat, nismo pa bili agresivni za koš. To nas je drago stalo, skoraj zmage. Izpostaviti moram ekipo. Nismo razpadli, stopili smo skupaj in zdržali velik psihični pritisk, ki nas spremlja že vso našo zgodovino. Dobro smo odreagirali in zasluženo zmagali. A gremo naprej, na prvenstvu želimo igrati do zadnjega dneva," je brez evforije razlagal Jale.

Tekmo proti Braziliji je odlično začel Sežančan Primož Brezec, ki se je pod košem pogumno postavil po robu Tiagu Splitterju. Prvih osem točk je bilo njegovih, do polčasa jih je imel na računu že 16. "V tekmo smo šli čvrsto, samozavestno. Igrali smo dobro v obrambi. Glavnim strelcem Huertasu, Barbosi in Garcii nismo pustili, da bi se 'razleteli'. Morda smo nekoliko slabše odigrali na Splitterju, ampak smo precej pomagali zunanjim igralcem. Ne moreš zaustaviti vseh," je po tekmi zadovoljno razlagal Breza.

V osmini finala bo Slovenija igrala bodisi z Avstralijo bodisi z Angolo. Ti dve reprezentanci se bosta v skupini A v četrtek namreč pomerili za tretje mesto. Tekma bo v nedeljo.

Izjemen je bil prvi polčas, najboljši na prvenstvu. Ne samo, da so dobro ustavili nevarne strelce, fizično močno brazilsko reprezentanco so Slovenci povsem zasenčili tudi v skoku, ki so ga v prvih 20 minutah dobili s 17:9. "V prvem polčasu smo odigrali fenomenalno, na začetku zadnje četrtine pa smo malo padli. Nekako nas je uspavala njihova cona. Nismo več tako zadevali kot v prvem polčasu. Približali so se, a sta nato Boki in Jale zadela dva pomembna meta. Zasluženo smo zmagali." A tu se Slovenci ne bodo zaustavili. Brezec napoveduje: "Nismo še nič naredili. Osmina finala je tu, ampak ne prinaša nič. Ne glede na to, kdo bo nasprotnik, moramo čvrsto v tekmo, nikogar se ne smemo bati."

Pomembno vlogo je imel znova Dravograjčan Boštjan Nachbar, ki je tokrat tekmo končal pri petnajstih točkah. Kot pravi vodja ekipe je protestiral pri sodnikih v drugi četrtini, ko so Brazilci grobo zaustavili Gašperja Vidmarja, in si prislužil tudi tehnično napako. A ta ga ni zmedla. V nadaljevanju je dosegel devet pomembnih točk, tudi odločilno trojko v zadnji minuti, ki je dokončno potopila brazilsko ladjo. "V zadnji četrtini nam ni šlo predvsem v napadu. Oni so prišli do lahkih metov. S fanatično obrambo smo popravili marsikatero napako. Precej smo izmučeni. Štirideset minut igre proti taki ekipi, kot je Brazilija, nikakor ni lahka naloga. Več kot očitno postaja, da je ta turnir zelo izenačen. Neustrašno smo šli v to tekmo. Zavedali smo se, na kaj je treba paziti. Večino tekme nam je to odlično uspevalo in zasluženo smo zmagali."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.