Šport
25 ogledov

Lakovič: "V osmini bomo pravi"

Kje bodo v predtekmovanju igrali slovenski košarkarji, še ni znano. (Foto: Reute Žurnal24 main
Jaka Lakovič je tisti igralec, ki mu je selektor Memi Bečirović s kapetansko vlogo izkazal posebno zaupanje, košarkar Barcelone pa mu ga z obrestmi vrača.

Turčija 2010

Dvaintridesetletni organizator igre Jaka Lakovič se je posebej izkazal v tekmah proti Hrvaški in Braziliji, ki sta bili odločilni za drugo mesto v skupini B. "V petih tekmah smo štirikrat zmagali. To je dobro. Predvsem bi izpostavil prvo tekmo proti Tuniziji, ki je bila težka v psihološkem smislu. Nato pa obe zmagi proti Hrvaški in Braziliji, kjer smo naredili pravi posel. Proti Iranu je bila nekoliko slabša tekma, ne tako zanimiva. Morda bi lahko že prej odločili zmagovalca. Ampak tudi take tekme je treba zmagati. To je to, zdaj gremo naprej," je še zadnjo oceno predtekmovanja podal Lakovič in potrdil, da ni skrbi, da Slovenija ne bi spočita pričakala tekme osmine finala z Avstralijo: "Celotna ekipa je zelo dobra pripravljena. Imeli smo dober razpored. V prvih dveh tekmah je igralo veliko igralcev, minutaža je bila zelo dobro razporejena. Ključni tekmi z Brazilijo in Hrvaško smo odigrali sveži, proti Iranu pa smo spet vsi igrali vsi."

Lani na evropskem prvenstvu na Poljskem ni imel prave zamenjave. Mu je iz tega vidika v Turčiji kaj lažje? "Je, seveda .Minutažo si porazdelimo, ni vse breme na meni. Za razliko od Poljske pa je sistem na SP drugačen. V skupini sta dva avtsajderja, morda en izrazit favorit, pri nas so bile to ZDA. Za dve tekmi smo se res morali osredotočiti, tempirati našo formo. Zdaj imamo čas, da se dobro pripravimo, tako fizično kot taktično in verjamem, da bomo v osmini finala pravi."

Kako pa bi primerjal to reprezentanco s tisto na Poljskem? "Težko je primerjati. Veliko je novih igralcev, tu je nov selektor. Ostal je moštveni duh. Pokazali smo dobro košarko, zdaj pa nas čaka tista tekma, v kateri želimo narediti še korak naprej." Selektorja Jureta Zdovca je zamenjal Memi Bečirović, kaj novega je prinesel v izbrano vrsto? "Vsak trener ima svojo filozofijo. Jure je imel svojo, Memi ima svojo. Najbolj pomembno je, da igralci selektorjeve ideje na igrišču stoodstotno izvršimo. Če se dela stoodstotno, ni veliko razlik," meni Lakovič.

V zadnjih dveh tekmah predtekmovanja je imela Slovenija precej težav proti conski obrambi tekmeca. Avstralija sicer tovrstne obrambe ne prakticira veliko, bolj igra na moč, a vseeno bo to težavo treba odpraviti. "Težave smo imeli predvsem zato, ker smo igrali nezbrano in neodločno. Naše odločitve so bile narejene napol. Sledile so napake, tudi slabši meti. To je stvar zbranosti. Moramo biti bolj odločni, bolj potrpežljivi. Z dobrim gibanjem žoge bodo prišli tudi dobri meti," meni Lakovič, ki ima na tribunah še posebej vnete navijače. "Družina je tu. So me pa presenetili. Mislil sem, da jih ne bo. Potem pa sem jih zagledal na ogrevanju pred tekmo s Hrvaško. Hvaležen sem, verjetno tudi zato bolje igram!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.