Šport
24 ogledov

Lance bi rad poravnal račune

Na cilju na Elizejskih poljanah lani Lance Armstrong ni skrival razočaranja.  (F Žurnal24 main
Lance Armstrong bo še zadnjič nastopil na Touru. Lani se je le stežka sprijaznil z zmago Alberta Contadorja. Zdaj nista več moštvena kolega in tako bi se mu rad oddolžil za lanski poraz.
Ob Janiju Brajkoviču bodo na letošnjem Touru nastopali še Kristjan Koren, Grega Bole in Simon Špilak, ne pa tudi suspendirani Tadej Valjavec. Glavni cilj Slovencev, poleg pomoči kapetanom svojih moštev, bo napad na dosedanjo najboljšo slovensko uvrstitev – četrto mesto Andreja Hauptmana.

Konec tedna se s prologom v Rotterdamu začenja že 97. izvedba Dirke po Franciji. Prvi favorit, da 25. julija na Elizejske poljane pripelje v rumenem, je Alberto Contador, a znova (in še zadnjič) mu bo na poti stal Lance Armstrong. Lani sta bila v isti ekipi in sedemkratni zmagovalec Toura je v Parizu grdo gledal dvakratnega zmagovalca francoske pentlje. Letos Armstrong nastopa z lastno ekipo (RadioShack) in mu bo tako Contadorjeva Astana rivalska ekipa. Armstrong in eden od štirih Slovencev na dirki, njegov moštveni kolega Jani Brajkovič, verjameta, da bo 39-letni Američan res konkurenčen za končno zmago, a resnici na ljubo naj bi bil Contadorju še resnejši tekmec za rumeno Luksemburžan Andy Schleck. Lance pravi, da mu lahko koristi poznavanje Albertovih zmožnosti: "To je moja prednost. Je popoln kolesar z malo slabostmi. Na vzponih je morda najboljši med vsemi, prav tako je med boljšimi na kronometrih."

Razliko bi rad naredil na Col du Tourmaletu.
Alberto Contador

Na Tour se vračata dva grešnika. Aleksander Vinokurov je oddelal dve leti suspenza zaradi krvnega dopinga in je ob prihodu na start Toura še enkrat zanikal, da bi kdaj grešil. Po dveletnem suspenzu se na največjo etapno dirko vrača tudi Ivan Basso. Glavna Vinokurova naloga bo v prvem tednu varovati hrbet Contadorju, nato pa bo branilec zmage na etapah v Pirenejih prvič napadel. "Razliko bi rad naredil na Col du Tourmaletu. Ta prelaz imam zelo rad. Dobro ga poznam," napoveduje Contador. Med skritimi favoriti je Bradley Wiggins, ki bi rad postal prvi britanski zmagovalec Toura. Kakšno etapno zmago si, čeprav utrujen z Gira, želi tudi Avstralec Cadel Evans.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.