Šport
17 ogledov

Lance s 65. mestom sklenil kariero!

Lance Armstrong je v Avstraliji sklenil mednarodno športno pot. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Avstralec Cameron Meyer je zmagal v skupnem seštevku domače kolesarske dirke Down Under. To je bila preizkušnja, na kateri je svojo kariero dokončno sklenil Američan Lance Armstrong.

Avstralec Cameron Meyer (Garmin-Cervelo) je zmagal v skupnem seštevku domače kolesarske dirke Down Under. Le dve sekundi je zaostal njegov rojak Matthew Goss (HTC-Highroad), ki je bil tretji v ciljnem sprintu zadnje, šeste etape. V njej je slavil Britanec Ben Swift (Sky Procycling) pred moštvenim kolegom Novozelandcem Gregom Hendersonom. Američan Lance Armstrong je na dirki končal mednarodno športno pot. Etapo je končal na 103. mestu 58 sekund za zmagovalcem ter bil skupno 65. med 129 kolesarji. Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale), edini slovenski kolesar na letošnji uvodni dirki ProToura, je v nedeljski, zadnji etapi v času Armstronga zasedel 106. mesto, v skupni razvrstitvi pa je bil 55. (+4:18).

Meyer, ki je bil v zadnji etapi v času zmagovalca 20., bi lahko ostal brez zmage, če bi Goss slavil v zadnji etapi. "Presenečen in vesel sem obenem. Toda brez odlične ekipe, ki mi je pomagala med dirko, ne bi prišel tako visoko," je priznal 23-letni Meyer. Bil je med tremi Avstralci, ki so imeli možnost za končni uspeh. Pred etapo je imel osem sekund prednosti pred Gossom, deset pred Nizozemcem Laurensom Ten Damom in 12 pred rojakom Michaelom Matthewsom na četrtem mestu. Goss si je dve sekundi priboril na prvem vmesnem sprintu, na koncu pa še štiri za tretje mesto, kar pa je bilo premalo za končni uspeh. Najbolj razočaran je bil Matthews, svetovni prvak do 23 let, ki je prvo poklicno večetapno zmago na četrtem mestu zgrešil za devet sekund.

Šest etap Dirke po Avstraliji si je ogledalo rekordno število obiskovalcev, več kot 772 tisoč.

Armstrong, sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji, je zadnjič poganjal pedale izven ZDA. Štiridesetletnik je po prekinitvi kariere tekmovalno pot nadaljeval leta 2009 prav v Avstraliji in je tu nastopal tudi lani. Zaradi vprašanj, povezanih z njegovo dopinško afero, izjav novinarjem po etapi ni dajal. Mnogi ugibajo, da naj bi nastopil ter se boril za zmago na prestižnem triatlonskem Ironmanu na Havajih oktobra letos. V mladosti je bil zelo dober plavalec in triatlonec, leta 2006 pa je nastopil na maratonu v New Yorku in s progo opravil v manj kot treh urah, kar je ponovil dve leti pozneje v Bostonu.

Tour Down Under, končni vrstni red:

1. Cameron Meyer (Avs/Garmin-Cervelo) 17:54:27
2. Matthew Goss (Avs/HTC-Highroad) +0:02
3. Ben Swift (VBr/Sky) +0:08
4. Michael Matthews (Avs/Rabobank) +0:09
5. Laurens Ten Dam (Niz/Rabobank) +0:10
6. Francisco Ventoso (Špa/Movistar) +0:17
...
55. Kristijan Koren (Slo/Liquigas-Cannondale) +4:18

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.