Šport
12 ogledov

Lapajne: Zmanjkal kanček sreče

Aleš Pajovič je bil za Nemce nerešljiva uganka. Žurnal24 main
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem kolu kvalifikacij za nastop na EP 2010 proti Nemčiji tesno izgubila s 26:27. Izjemno razpoložen je bil Beno Lapajne.
 

Kvalifikacije za EP 2010, skupina 5

Slovenija : Nemčija 26:27
Bolgarija : Izrael 28:34

Pred domačimi navijači v dvorani Zlatorog so varovanci Mira Požuna lovili novi dve točki, hkrati pa tudi prvo mesto v kvalifikacijski skupini 5, ki bi jim ga prinesla zmaga nad Nemci . Zastavljeni cilj se ni izšel, saj so po izjemno izenačeni tekmi slovenski reprezentanti morali pomlajeni nemški reprezentanci priznati poraz s 26:27. V slovenski ekipi ni bilo kapetana ekipe Uroša Zormana , ki še vedno čuti posledice poškodbe, Matjaža Brumna , Luke Žvižeja , Ognjena Backovića , Jureta Dobelška in Miladina Kozline . Namesto Aljoše Rezarja pa je v vratih tekmo začel Beno Lapajne . Ta poteza Mira Požuna se je izkazala za odlično, saj je prav rekorder po nastopih v slovenskem dresu (tokrat je za reprezentanco igral že dvestodesetič),skrbel za sive lase nemških rokometašev in selektorja Henierja Branda. Vratar celjskega kluba je namreč zbral neverjetnih 18 obramb. "Zmanjkal nam je kanček sreče in izkušenj. Igralcem gredo vse čestitke za odlično igro. Svetovne prvake smo pustili pod 30 zadetki. Do cilja, da nam Nemci ne bi dali več kot 25 zadetkov, pa ni zmanjkalo veliko. Mislim, da je ta predstava dober pokazatelj vzpona naše igre," je bil po tekmi zadovoljen Beno Lapajne.

 
 

Borili smo se vso tekmo. Bil je super ambient, dvorana je bila polna.

Aleš Pajovič

 
Poleg Lapajneta je bil v slovenski ekipi v ospredju še Aleš Pajovič , poleg Romana Pungartnika najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance, ki je v prvem polčasu po dveh neuspešnih slovenskih napadih le načel nemško mrežo, močne strele pa je nizal vso tekmo. Po tekmi je bil navdušen predvsem nad navijači: "Borili smo se vso tekmo. Bil je super ambient, dvorana je bila polna. To nas je poneslo, ampak moram reči, da se pozna naša neuigranost. V napadu smo se namreč mučili z igro ena na ena. Skupaj smo opravili le nekaj treningov, do napak je prihajalo zaradi neiugranosti. Čaka nas precej dela, a igralcem ne moremo ničesar zameriti. Tako moramo igrati tudi naprej."

Beno Lapajne je v Celju blestel. © Gregor Katič

 
Slovenski rokometaši so bili v prvem delu povsem izenačeni z Nemci. Potem ko sta sodnika v peti minuti izključila nemškega reprezentanta, je kazalo, da bodo Slovenci prešli v vodstvo, a trije napadi so se končali brez uspešnega zaključka, na drugi strani pa so bili ob igralcu manj uspešni Nemci. V dvanajsti minuti so si varovanci Heinerja Branda priigrali štiri zadetke prednosti. Po nekaj uspešnih obrambah Bena Lapajneta pa je izid na 8:8 izenačil 22-letni Klemen Cente . Do prvega vodstva so Slovenci prišli v 20. minuti. Polčas se je končal tako, kot je potekala večina prvega dela – z izenačenim rezultatom 13:13. Tudi začetek drugega dela tekme je bil precej izenačen, v deveti minuti nadaljevanja pa je Pajovič Slovenijo popeljal do vodstva z dvema zadetkoma prednosti. Nemci so nato hitro ujeli priključek. Ekipi sta bili izenačeni še pri izidu 26:26, zadnji napad pa so sekundo pred koncem tekme uspešno zaključili Nemci. Junak je postal Dominik Klein .

 

Lestvica, skupina 5

1. Nemčija 4 točke
2. Slovenija 2

3. Izrael 2
4. Belorusija 0 (-2 tekmi)
5. Bolgarija 0

"Srečna in zaslužena zmaga Nemcev. Čestital bi publiki in igralcem, ki so dokazali, da znajo igrati tudi v obrambi. Tekmo smo izgubili v napadu, prav tako nismo znali izkoristiti števične premoči. Igrali smo prepočasi in preveč individualno," je tekmo pokomentiral Miro Požun . Izpostavil je še nekaj slabosti: "Vidi se, da Nemci igrajo v močni Bundesligi, ki je veliko močnejša od prve slovenske. Poleg tega smo imeli le enega organizatorja igre, zato je Špilerja čakalo veliko dela. Tekma bi se lahko končala tudi drugače."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.