Šport
2 ogledov

Lastni časopis, televizija in izobraževanje

Aleš Jug (desno s kroglico v roki) na žrebu za prihajajočo sezono Žurnal24 main
Z direktorjem Zveze rokometnih prvoligašev Slovenije Alešem Jugom smo se pogovarjali o licenciranju klubov in velikopoteznih načrtih za večjo prisotnost rokometa v medijih.
 

Preberite še ...

Derbi že v prvem kolu

V združenju rokometnih prvoligašev načrtujejo kar nekaj sprememb v prvi slovenski ligi. Njihova znanilka je bila že prireditev na Gallusovem nabrežju, ki je pospremila žreb za novo sezono. Podobnih in še bolj svečanih dogodkov pa naj v prihodnosti ne bi manjkalo. Za napredek slovenskega rokometa bodo na zvezi prvoligašev po nogometnem vzoru uvedli licenciranje.

 
 

Naš cilj je izboljšati odnose med igralci, klubi in sodniki. Skratka, fair play.

Aleš Jug

 
Večja medijska prepoznavnost = več denarja
Tako bodo morali klubi ustreči točno določenim organizacijskim, finančnim, formalnopravnim, infrastrukturnim in kriterijem v zvezi z mlajšimi selekcijami. To bo med drugim pomenilo, da bodo morali klubi za novo licenco poravnati vse obveznosti do zaposlenih in vodstva tekmovanja, da bodo vse dvorane imele prostore za novinarje in brezžično povezavo z internetom. Proces licenciranja se bo začel v sezoni 2009/10. Kot nam je povedal direktor združenja Aleš Jug, pa to še zdaleč ni vse: "Nadaljevali bomo izvedbo superpokala. Letos bo v Kopru prvi konec tedna v septembru. V načrtu imamo tudi tekmo zvezd, ki bo konec decembra. Na njej se bosta predvidoma pomerili ekipi Vzhoda in Zahoda, izbirali pa ju bodo tako gledalci kot trenerji. Poleg tega bomo pripravili še kodeks vedenja, nekaj okroglih miz in štiri seminarje na temo propagande in trženja, ki jih bosta med drugimi izvajala direktor Bundeslige in Grosswaldstadta. Načrtujemo tudi časopis, spletni portal, internetno televizijo, podelitve priznanj najbolj zaslužnim zanje, gala prireditev ob koncu leta in še kaj," nas je z novostmi v slovenski rokometni ligi zasul Jug, čigar glavni cilj sta organizacijski dvig klubov na vseh ravneh, še posebej na marketinški, in večja medijska prisotnost rokometa.

K večji priljubljenosti rokometa bodo prispevala tudi priznanja najboljšim. © IFP

 
Prizanesljivo o sodnikih
"Veliko ljudi meni, da 'rušimo' zvezo. To ni res, naš cilj so boljši odnosi in sodelovanje,"
je povedal nekdanji sekretar v RK Gorenje, sodelavec RZS in profesor športne vzgoje. "Tudi s sodniki želimo sodelovati bolje. Tudi zato smo jim na nekaterih naših prireditvah namenili nekaj oglasnega prostora, ki ga lahko tržijo. Sicer pa smo se odločili, da bodo po novem sodniški pari žrebani, ne določeni. Tako se bomo izognili človeškemu faktorju pri določanju sodnikov, saj imajo poražena moštva velikokrat pomisleke, da so bila oškodovana." To je zares precejšnja revolucija, s katero se mnogi (tudi pri sodniški organizaciji) ne strinjajo, saj po sistemu z žrebom obstaja realna možnost, da na primer derbije sodijo slabši sodniški pari. "Sodniška organizacija nam je vseskozi zatrjevala, da imamo dobre sodnike. Torej …" Na sojenje ima Jug sicer precej zanimiv pogled. Meni, da je rokomet zelo težak za sojenje in je nasploh eden redkih športov, kjer sta sodnika le dva, zato morda ne bi bilo slabo uvesti še tretjega sodnika. Do delivcev pravice je veliko bolj prizanesljiv kot rokometna javnost. "Za objektiven pogled na tekmo bi morali sešteti gledati napake vseh: trenerjev, igralcev in sodnikov. Večina pozornosti pa je posvečene sodniškim. Ponavadi igralci naredijo več napak kot delivci pravice," zanimivo razmišlja Jug. Združenje bo po novem vodilo ligo (to je prej počela RZS), saj je na zvezi premalo zaposlenih, da bi poleg vodenja tekmovanja tega še tržili in izvajali vse dejavnosti, ki jih je omenil direktor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.