Šport
131 ogledov

Latič pot v K-1 začel z zmago

1/5
Žurnal24 main
Slovenski borec Edo Latič je prejšnji vikend osvojil močan mednarodni turnir četverice (po pravilih K-1) v Belgiji. "Prvo je zmaga, drugo pa potrditev, da delaš pravilno, da se je izplačal ves trud, ki sem ga vložil."
Proti kickboksu bi vsak izgubil vojno
Latiča po napornem treningu doma pričakajo žena ter dve hčerki in sin. "Žena me podpira, saj drugače niti ne bi mogla funkcionirati – proti kickboksu bi verjetno vsak izgubil vojno. To je moje življenje. Če en teden ne treniram, sem bolan."

Edo Latič se je v preteklosti udejstvoval predvsem v amaterskem svetu kickboksa in dosegel nekaj spoštovanja vrednih dosežkov (leta 2009 svetovni prvak). Pri 36 letih pa se je odločil "prestopiti" med profesionalce v K-1. Odločitev se je izkazala za zadetek v polno. Latič se je pretekli konec tedna udeležil mednarodnega turnirja četverice v Belgiji in suvereno pometel s konkurenco. "Vtise sem že zbral, a še vedno si rečem, ali se je to sploh zgodilo. Sodnika, ki mi je sodil obe borbi, sem več let gledal po televiziji. Zdaj pa je kar naenkrat sodil meni," je Edo po velikem uspehu dejal za zurnal24.si in dodal: "Prvo je zmaga, drugo pa potrditev, da delaš pravilno, da se je izplačal ves trud, ki sem ga vložil. Nikoli resnično nisem vedel, če sem tako dober, da lahko zmagam tudi v profesionalni borbi."

NE SPREGLEJTE: TUKAJ SI LAHKO POGLEDATE NEKAJ UTRINKOV ZMAGOSLAVJA LATIČA V BELGIJI.

IronDragon
Edo je med prijatelji in poznavalci amaterskega kickboksa poznan pod vzdevkom IronDragon. "Vzdevek je dobil pred nekaj leti na koncertu skupine Lene Kosti, ki ima komad z naslovom Iron Dragon. Tekst je napisan za borca, ob tem pa smo tudi sami imeli idejo o zmaju in prišli do vzdevka IronDragon, ki se je obdržal vse do danes," je izvor Latičevega vzdevka pojasnil njegov prijatelj Pero Car.

Polfinale in finale povsem drug svet
Latič je v polfinalu v drugi rundi premagal višjega in tudi težjega domačina Michela Marxa. "V polfinalni borbi se nisem sprostil, bil sem statičen. Na začetku sem bil tudi sam v knockdownu, ko me je sicer nepravilno zadel s kolenom. Lahko rečem, da je bil to tudi ključni trenutek borbe, saj sem videl, da moram začeti gibati in izmučiti nasprotnika, kar mi je uspelo, nato pa je kmalu sledil usodni udarec za mojega nasprotnika," se je večkratni državni prvak v kickboksu spomnil polfinalne borbe. V finalu ga je čakal Turek Fathi Cam. Okrepljen z zmago v polfinalu je Edo pokazal povsem drug obraz in njegov nasprotnik je predajo podpisal že po nekaj sekundah prve runde. "V finalu je bilo vse drugače, imel sem občutek, kot da se borim mesec kasneje. Ob vstopu v ring sem imel tak občutek, kot ga imam na treningu, bil sem povsem sproščen," je razlagal Latič.

Klub v Velikih Laščah
Edo prihaja iz Velikih Lašč, kjer od leta 2008 vodi Kickbox klub Spirit. Kljub kratki tradiciji se njegovi varovanci že lahko pohvalijo z lepim številom državnih naslovov v mlajših kategorijah.

WFC odpade
"Nekaj borb imam že organiziranih za poletje. Verjetno se bom boril v Franciji. Lahko rečem, da mi trenutno borb ne manjka," je Latič razkril načrte za bližnjo prihodnost. Na našem prostoru v zadnjih letih prevladuje predvsem organizacija WFC, ki pa ni v njegovih načrtih: "V Sloveniji nimam načrtov. WFC odpade, saj se bo moralo marsikaj spremeniti, da bi se boril na WFC. Moti me predvsem odnos do borcev. Resnično nimam cilja, da bi se boril na WFC. Nekaterim fantom pri nas je to cilj, toda jaz mislim, da sem ga s to zmago že presegel. To je enako, kot da bi zmagal na svetovnem prvenstvu, nato pa bi imel cilj zmagati na državnem."

Vsak, ki ima pet minut časa, hoče biti kritik.
Latič o številnih "strokovnjakih"

Krona kariere
Kot smo zapisali že v uvodnih vrsticah, Latič ni novinec v svetu borilnih veščin. Vsekakor pa je zanimivo, da se je šele pri 36 letih, ko večina borcev razmišlja o koncu kariere, odločil za prestop med profesionalce. "S tem hočem kronati svojo kariero. V amaterskem svetu sem dosegel vse, zdaj pa hočem dokazati, da se lahko tudi v profesionalizmu kosam z najboljšimi," je Latič pojasnil svojo odločitev.

Slovenski turnir četverice? Seveda
Z Latičem smo se dotaknili tudi domače scene, ki se po njegovem mnenju počasi, a vztrajno razvija. Ko smo ga povprašali, če bi pristal na turnir četverice s slovenskimi borci (ob Latiču bi lahko nastopila tudi Rok Štrucl in Jasmin Bečirović, medtem ko ne dvomimo, da bi hitro našli tudi četrtega kandidata), je odgovoril: "Brez težav. Takoj sem za, a le za 'pravi' denar."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.