Šport
20 ogledov

Lauda priznal: pred leti ponaredil spričevalo

Niki Lauda vedno pove svoje mnenje. (Foto: EPA) EPA
Nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Avstrijec Niki Lauda je že kot mlad fant raje dirkal z avtomobilom, kot pa hodil v šolo. Za nemški časnik Zeit je povedal, da je ponaredil maturitetno spričevalo.

Ponarejeno spričevalo je bilo tako slabe kvalitete, da ga je staršem lahko pokazal le od daleč, poroča nemška tiskovna agencija dpa"Moji starši so vztrajali, da naredim maturo. Ampak to je vse predolgo trajalo, zato sem ponaredil maturitetno spričevalo," je dejal Niki Lauda, ki je že z 19 leti dirkal z avtomobili.

• Primer Simčič: strokovnjaki ugotovili, da gre za ponaredek

Ker pa je bil ponaredek slabe kakovosti, si staršem spričevala ni upal dati v roke. "Pokazal sem jim ga le od daleč, saj bi drugače lahko jasno videli, da je bilo ime pravega lastnika spričevala izbrisano z odstranjevalcem črnila. Človek je lahko na sto metrov videl, da nekaj ni v redu," je dejal Lauda. "Kljub temu pa so bili vsi srečni in jaz sem se lahko osredotočil na dirke," je dejal svetovni prvak v formuli 1.

Lauda je sicer priznal, da je imel v začetku zaradi dejanja slabo vest, ki pa je z njegovo uspešnostjo na svetovnih tekmovanjih kmalu izpuhtela. Šele leta kasneje je materi priznal, da spričevalo ni bilo njegovo. "Ampak takrat sem bil že zelo uspešen," je še povedal danes 63-letni Lauda.

Njegov stari oče, uspešen industrialec, je po pridobljenem (ponarejenem) spričevalu sicer poskušal njegovo dirkaško kariero prekiniti in ga navdušiti za študij. "Vedno je rekel, da bi morali o članih naše družine brati na gospodarskih straneh časnika in ne med športnimi novicami," se spominja Lauda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.