Šport
5 ogledov

Le ena Rusinja v Riu?

Ruska lepotica Darija Klišina Žurnal24 main
Šef ruske atletske zveze Dimitrij Šljahtin pravi, da jim ni jasno, kdo od njihovih atletov bo lahko nastopil na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, potem ko je Mednarodna atletska zveza (IAAF) v petek glasovala za nadaljevanje suspenza ruskih atletov po državno spodbujenem dopingu in korupciji v atletiki.

Toda kljub kazni je IAAF pustila odprta vrata za Rio določenim ruskim športnikom, in sicer tistim, ki vadijo v tujini. Dimitrij Šljahtin je dejal, da bi te zahteve izpolnjevala le ena atletinja: "Če je tako, da lahko nastopijo le tisti, ki vadijo v tujini, potem imamo na voljo le eno atletinjo. Darjo Klišino, skakalko v daljino."

Dodal je, da bo ruska zveza IAAF poslala zahteve po dodatnih pojasnilih in če lahko preverijo, ali lahko za Rusijo nastopijo tisti, ki vadijo v Kirgizistanu in na Portugalskem. "Kaj pomeni zunaj Rusije?" je dejal trener ruske državne reprezentance Jurij Boržakovski na dan odprtja ruskega državnega prvenstva v Čeboksariju. "Tri mesece smo vadili na Portugalskem. Če IAAF sprašuje konkretneje, potem verjetno govori o atletih, ki vadijo v tujini posebej in niso del ruske reprezentance," je še povedal Boržakovski.

Petindvajsetletna Darja Klišina vadi na akademiji v Bradentonu na Floridi, ki je znana predvsem po ustvarjanju vrhunskih golfistov in teniških igralcev. Klišina, dvakratna evropska dvoranska prvakinja, ni prišla v rusko izbrano vrsto za OI 2012 v Londonu. Tako bi bile igre v Riu njene prve.

Šljahtin je poudaril, da bo njihova atletska zveza podprla svoje športnike, tudi skakalko s palico Jeleno Isinbajevo, ki je zahtevala, da tožijo IAAF. Ruska zveza bo to najverjetneje tudi naredila, ko dobi zaključno poročilo IAAF, je zaključil Šljahtin. Isinbajeva je tudi poudarila, da ne bo nastopila pod nevtralno zastavo, kot so na petkovem zasedanju odločili predstavniki IAAF, ki so tako možnost pustili za dopinško "čiste" ruske atlete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.