Šport
25 ogledov

Le Karl premagal Marguča! Srebro!

1/9
Žurnal24 main
Rok Marguč je dosegel največji uspeh v karieri. Na deskarskem SP v La Molini je v paralelnem veleslalomu osvojil srebrno kolajno! Boljši je bil le Benjamin Karl. Med osem je prišel tudi Žan Košir!
Za Slovenijo je to peta deskarska kolajna v alpskih disciplinah; po dve sta doslej prispevala Dejan Košir, ki je bil leta 2003 v Kreischbergu zlat v paralelnem veleslalomu, leta 2001 v Madonni pa srebrn v veleslalomu, in Rok Flander, ki je obe kolajni osvojil leta 2007 v Arosi. V paralelnem veleslalomu je bil svetovni prvak, v paralelnem slalomu pa je osvojil bronasto kolajno.

Slovensko deskanje ima novo kolajno – srebrno Roka Marguča! Na SP je bil v kvalifikacijah celo najhitrejši, nato pa je izgubil finalni dvoboj proti najboljšemu tekmovalcu zadnjih let, Avstrijcu Benjaminu Karlu. V izločilne boje sta se uvrstila še Žan Košir in Izidor Šušteršič. Prvi je na koncu zasedel šesto, drugi pa 13. mesto. Za Koširja je bil usoden Italijan Roland Fischnaller, ki je na koncu v boju za tretje mesto premagal Švicarja Kasparja Fluetcha, ki je bil pred tem krvnik Šušteršiča. Rok Flander je obstal v kvalifikacijah, tako kot pri ženskah Glorija Kotnik in Iva Poljanec. Pri dekletih je bila najboljša Rusinja Alena Zavaržina pred Avstrijkama Claudio Riegler in Doris Günther.

Osmina finala
Marguč je prvo vožnjo osmine finala proti Avstrijcu Manuelu Veithu dobil za stotinko, na drugi pa je bil 76 stotink hitrejši in se je tako uvrstil med osem najboljših. Šušteršič je na prvi vožnji naredil veliko napako in tako zaostanka sekunde in pol za Fluetschem na drugi progi ni mogel nadoknaditi. Košir je Francoza Sylvaina Duforja na prvi progi premagal za 39 stotink, na drugi pa naredil napako, a se vseeno uvrstil v četrtfinale (+0,32).

Marguč je ponovil uspeh iz mladinske konkurence, ko je bil leta 2005 srebrn v Zermattu (tudi takrat ga je premagal Karl), na članskih SP je bil dvakrat na 12. mestu. Na tekmah svetovnega pokala še ni bil boljši kot tretji!

Četrtfinale
Marguč je prvo četrtfinalno vožnjo zopet dobil le za stotinko. Napeto je bilo tudi na drugi progi, ko je Rusa Stanislava Detkova prehitel šele v zadnjih vratcih (+0,19). Košir se je meril proti Fischnallerju – zaradi zdrsa je že po prvem teku zaostajal za sekundo in 28 stotink, nakar je na drugi odstopil.

Polfinale in finale
Najprej je bil Rokov nasprotnik Fluetsch. Na prvi vožnji ga je prehitel za 54 stotink. Švicar je v drugo napadal in v predzadnjih vratcih naredil napako – tudi če je ne bi, bi bil Marguč finalist! Nato se je Marguč za zlato boril s Karlom. V prvi vožnji je bogate izkušnje vnovčil Karl in na vse bolj mehki progi Roka prehitel za sekundo in stotinko. Na drugi progi je Slovenec pridelal še nekaj zaostanka in osvojil končno drugo mesto – vseeno uspeh kariere!

"Vedel sem, da sem zmožen velikega dosežka. Že tekma svetovnega pokala v Bad Gasteinu je pokazala, da sem ob pravem času v pravi formi. Zadnje dneve se sicer nisem najboljše počutil, saj sem imel trde noge, a mi jih je uspelo usposobiti. S kvalifikacijsko vožnjo, v kateri sem bil najhitrejši, sem si nakopal pritisk, a nato je bilo z vsako vožnjo boljše. Na pritisk sem pozabil in po vrsti premagoval tekmece. Proti Karlu pa nisem imel možnosti, tudi noge so me že močno bolele," je po uspehu kariere dejal 24-letnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.