Šport
36 ogledov

Legenda F1 v bolnišnici

Felipe Massa Williams EPA
Legendarni ustanovitelj britanske ekipe Williams je zaradi pljučnice moral v bolnišnico.

Sir Frank Williams, veteran elitnega dirkaškega športa in ustanovitelj ekipe Williams, zaradi pljučnice okreva v bolnišnici v Angliji, je pred začetkom kvalifikacij na VN Mehike sporočil izvršni direktor britanske ekipe Mike O'Driscoll.

''Preživlja težke trenutke. Staknil je pljučnico. Njegovo okrevanje je počasno, a zanesljivo,'' je povedal O'Driscoll in dodal: ''Upam, da ga bomo kmalu spet videli v naši bazi v Grovu. Vsi vemo, kako odločen je.''

frank williams | Avtor: EPA EPA
Sir Frank je moštvo Williams ustanovil leta 1977 skupaj z inženirjem Patrickom Headom. Tri leta kasneje sta ekipo vodila do prvega naslova svetovnega prvaka, ki ga je pred 36 leti privozil Alain Jones.

Frank je bil leta 1986 udeležen v hudo prometno nesrečo, ki ga je prikovala na invalidski voziček. Čeprav je postal tetraplegik, je ostal redni udeleženec dirk za veliko nagrado in naslednja tri desetletja opravljal vlogo šefa britanske ekipe.

Leta 2012 je napovedal umik iz upravnega odbora, v katerem je mesto prevzela njegova hčerka Claire Williams. Kljub pešajočemu zdravju je 74-letni inženir zadržal mesto šefa ekipe.

Tik za Ferrarijem in McLarnom

Sir Frank je šef ene najuspešnejših ekipi v zgodovini formule 1, ki jo je ustanovil pred skoraj 40 leti. Williams po številu dirk in zmag v elitnem dirkaškem športu zaostaja le za Ferrarijem in McLarnom. Največje uspehe je dosegal v 90. letih prejšnjega stoletja, ko so naslove svetovnega prvaka osvjali Jacques Villeneuve (1997), Damon Hill (1996), Alain Prost (1993) in Nigel Mansell (1992). Pred tem so naslov svetovnega prvaka z Williamsom osvojili še Alain Jones (1980), Keke Rosberg (1982) in Nelson Piquet (1987).

Williams je v skoraj 40-letni zgodovini nastopil na 662 dirkah za veliko nagrado ter zbral sedem dirkaških ter devet konstruktorskih naslovov prvaka.

Frank Williams v zadnjih sezonah le redko spregovori, tokrat je in se je zavzel, | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.