Šport
208 ogledov

Legenda o uspehih Janje Garnbret: "Tega ne znam racionalno razložiti."

Janja Garnbret Profimedia
Slovenska plezalka je na svetovnem prvenstvu zablestela v vsem svojem sijaju in se domov vrača s tremi zlatimi medaljami.

V domovino se bo jutri z najuspešnejšega svetovnega prvenstva doslej vrnila slovenska reprezentanca v športnem plezanju. Janja Garnbret je v Hachiojiju na Japonskem zmagala v treh od štirih disciplinah, v katerih je nastopila. Prevladovala je na balvanih, v težavnosti in olimpijski kombinaciji. Nad uspehi je navdušen tudi sloviti Tomo Česen.

"Poskušal bom biti objektiven. Navdušen sem nad vsem, kar počne, pa ne samo ona, ampak naša celotna reprezentanca. Skupaj z Japonci smo najboljša država po uspehih med vsemi in smo pred takšnimi velesilami, kot so denimo Francija, Rusija, Kitajska, ki imajo veliko več športnikov. Smo na vrhu. Tega ne znam racionalno razložiti," je v pogovoru za STA razplet svetovnega prvenstva pospremil Tomo Česen, vrhunski alpinist in nekdanji selektor slovenske članske reprezentance v tem športu.

Janja Garnbret Vrnitev prvakinje Šport V Ljubljani sprejem za Janjo Garnbret

"To, kar ji uspeva, je nekaj, kar se doslej ni dogajalo in se še ni zgodilo. Seveda je treba reči vsa čast zaradi vseh pritiskov, ki si jih športnik sam nalaga. Največ pričakovanj ima itak vsak sam. Ne glede na to, da to poskuša pozabiti, se tega ne da povsem. In to zdržati ni enostavno. Jasno je, da moraš biti natreniran, fizično pripravljen, brez tega se nič ne zgodi. Ta pritisk zdržati pa ni tako enostavno. Sploh ne zdaj, ko je čisto na vrhu. Dosti lažje je za nekom teči in ga loviti, kot pa bežati, da te ne bodo ujeli," je še dejal Česen.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

"Primerjave s preteklostjo so nehvaležne. Mnogo let nazaj kombinacije, kot jo poznamo zdaj, ni bilo. Vendar v zgodovini ni bilo tekmovalca in tekmovalke, ki bi tako dobro obvladal oziroma obvladala obe disciplini, torej težavnost in balvane. Medtem ko še zdaj ni nikogar, ki bi obvladal vse tri discipline. Mislim, da bo to tudi zelo težko, ker je hitrost tako različna od drugih dveh disciplin, da se mi zdi praktično nemogoče, da bi nekdo prevladoval v vseh treh posameznih disciplinah kot Janja zdaj v težavnosti in balvanih," je prepričan vrhunski alpinist.

Janja Garnbret Največja vseh časov Šport To so bile prve besede Janje Garnbret po zgodovinskem dosežku

Športno plezanje bo prihodnje leto v Tokiu prvič na sporedu olimpijskih iger s kombinacijo, v kateri je Garnbretova lani in letos zaporedoma postala svetovna prvakinja.

"Priljubljenost športa se z uvrstitvijo športnega plezanja na olimpijske igre seveda povečuje. Težko ocenjujem, kaj to pomeni v drugih državah. Pri nas smo z letošnjim letom dobili neposredne televizijske prenose na nacionalni televiziji, kar se mi zdi ogromna pridobitev in na ta način seznanitev tudi širše javnosti s tem športom. Mogoče je le še na Japonskem plezanje tako medijsko podprto, kot je ta trenutek v Sloveniji," Česen potrjuje pozitivne spremembe z olimpijskim statusom športnega plezanja.

Opozarja tudi na dileme: "Na vsak način je bil ta olimpijski format športu na nek način 'vsiljen'. Mednarodni olimpijski komite je rekel, da bodo podelili en komplet medalj moškim in ženskam, mi smo se pa morali odločiti, kaj in kako."

"Obstajala je dilema, kaj narediti. Kar nekaj časa je potekala debata na mednarodni zvezi za športno plezanje in nacionalnih zvezah. Na koncu smo dobili format, ki se je pokazal za zelo zanimivega. Letošnji finale je bil dinamičen, zanimiv in sproti so se stvari spreminjale in ni bilo jasno, kdo bo na koncu zmagal. Ta zmnožek uvrstitev te hitro lahko prestavi gor ali dol po lestvici," je opisal Česen.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

"Moje osebno mnenje je sicer, da se je na tem prvenstvu pokazala ena hiba tega formata. Gre za tekmovalca, ki sta bila dobra le v eni disciplini - hitrosti. Aleksandra Miroslaw s Poljske je bila pri ženskah četrta, Kazahstanec Rišat Habibulin pri moških pa je osvojil celo bron. To se mi ne zdi najbolj objektivno, pravilno. Biti dober v eni tretjini disciplin, pa potem poseči tako visoko se mi ne zdi prava slika," je bil kritičen.

"Ne zdi se mi, da je ta formula najbolj ustrezna in ne vem, ali je bila najbolj premišljena z vidika športa. Za nekaj se je treba na koncu odločiti, to je dejstvo, se pa ni pokazalo najbolje v praksi," je dodal.

"Hvala bogu bo že v Parizu drugače in pozdravljam spremembo. Zdaj pa imamo to, kar imamo, in ta formula se do Tokia ne bo spreminjala in čez eno leto bo na olimpijskih igrah tako, kot je bilo tokrat v Hachiojiju," je pripomnil.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa
Športno plezanje bo ostalo del olimpijskega programa tudi leta 2024 v Parizu. Le, da bo takrat hitrost ločena disciplina za kolajne, drugi olimpijski komplet odličij pa bodo podelili najboljšim v težavnosti in balvanih.

Težava so tudi kvote. V vsaki od konkurenc ženski in moški državam pripadajo le po dve mesti. "Nacionalnim kvotam se ni mogoče izogniti, a mislim, da bi morali stremeti k temu, da bi se na olimpijskih igrah merili najboljši športniki. Tako bomo imeli kar nekaj smešnih situacij, ko se bodo s celinskih prvenstev na olimpijske igre uvrstili tekmovalci, ki bodo povsem nekonkurenčni ostalim."

Janja Garnbret se je že uvrstila med olimpijsko dvajseterico, za edino preostalo slovensko olimpijsko mesto med ženskami pa bo priložnost v dodatnih kvalifikacijah novembra v Toulousu ter prihodnje leto na evropskem prvenstvu. Prav tako v moški konkurenci sta morebitni slovenski mesti še nezapolnjeni.

"Imamo, kar imamo. Marsikoga, ki bi si zaslužil biti na olimpijskih igrah, na njih ne bo. Kar bo kar velika frustracija za tiste športnike, ki se v Tokio ne bodo uvrstili," je sklenil Česen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.