Šport
17 ogledov

Leipheimer najhitrejši na kronometru

Američan Levi Lepheimer je bil najhitrejši v vožnji na čas. Žurnal24 main
Predzadnja etapa Dirke po Španiji je pripadla Američanu Leviju Leipheimerju. V vodstvu ostaja Alberto Contador, ki je glavni favorit za končno zmago.
 

Vuelta, 20. etapa

1. L. Leipheimer (ZDA) 33:06
2. A. Contador Velasco (ŠPA) + 0:31
3. A Valverde (ŠPA) 0:31
101. G. Štangelj (SLO) 5:39

Španec Alberto Contador vodi tudi po predzadnji etapi 63. kolesarske dirke po Španiji. V 20. etapi, gorskem kronometru od kraja La Granje de San Ildefonso do Alto de Navcerrade (17,1 km), je bil najhitrejši Američan Levi Leipheimer , njegov moštveni kolega in največji tekmec, ki pa je pridobil le 31 sekund. Contador je bil drugi.

Na tretje mesto se je uvrstil Španec Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), ki je za zmagovalcem zaostal prav tako 31 sekund, njegov rojak Carlos Sastre pa je ostal tretji skupno, saj je bil v etapi četrti (+1:02). Gorazd Štangelj (Liquigas), edini slovenski predstavnik na dirki, je bil 101. (+5:39), skupno pa je ostal 109. (+2:27:22).

Pred posamičnim gorskim kronometrom je imel Contador v skupni razvrstitvi 1:17 minute prednosti pred drugouvrščenim moštvenim sotekmovalcem Leipheimerjem, tretjeuvrščeni Španec Carlos Sastre pa je zaostajal že za 3:41 minute. Prav med Leipheimerjem in Contadorjem se je odvijal ogorčen boj za vsako sekundo, vendar pa je imel veliko več možnosti za uspeh Contador, ki je po devetih kilometrih zaostajal za devet sekund, po dvanajstih pa za tri več. Prednost Američana je sicer naraščala, vendar pa je šele pred ciljem Španec zaostajal za pol minute. Leipheimer je s časom 33 minut in šest sekund sicer dobil drugi kronometer na dirki, vendar pa pred zadnjo etapo še vedno zaostaja za 46 sekund. Contador je na letošnji Vuelti dobil uvodni kronometer, svojo prednost pa je v gorskih etapah, kjer je od boja za zmago presenetljivo izpadel Valverde, le še povečeval.

Alberto Contador je tudi po predzadnji etapi glavni favorit za končno zmago. © Reuters

 
Contador, ki je leta 2007 v ekipi Discovery zmagal na dirki po Franciji in letos z Astano na dirki po Italiji, je obdržal zlato majico in je tako praktično že dosegel zmago. V nedeljo je na programu le še etapa do španske prestolnice, vendar pa v Madridu ni pričakovati, da bi se vrstni red na vrhu spremenil, saj bo ekipa Astane gotovo poskušala na sicer nezahtevni etapi, ki se bo začela v kraju San Sebastian de los Reyes, preprečiti vsako možnost presenečenja pred španskimi ljubitelji kolesarstva. Poleg tega je etapa dolga le 102,2 kilometra in je najkrajša, razen kronometrov, na letošnji dirki. Pričakovati je, da bo odločitev o etapni zmagi padla v ciljnem sprintu glavnine. Contador bo zato verjetno v 14 mesecih zmagal še na tretji med največjimi kolesarskimi etapnimi dirkami na svetu. Pred njim so na Touru, Giru in Vuelti slavili le Belgijec Eddy Merckx , Francoza Jacques Anquetil in Bernard Hinault ter Italijan Felice Gimondi .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.