Šport
30 ogledov

LeMond: "Lance je uničil vse uspešne kolesarje"

Armstrong Tour dirka po Franciji EPA
Prvi del intervjuja Lanca Armstronga z Oprah Winfrey, v katerem je padli šampion priznal jemanje nedovoljenih poživil, je naletel na mešane odzive. Od tistih, ki Američana ostro kritizirajo, do tistih, ki z njim sočustvujejo. Ali to vsaj poskušajo.

Pričakovano priznanje nekdanjega ameriškega zvezdnika Lancea Armstronga, da si je do uspehov, medtem so mu jih že odvzeli, pomagal na nedovoljen način, je v petek eden najodmevnejših dogodkov na svetovnem športnem zemljevidu. Na Armstrongovo priznanje so se odzvali številni vidni nekdanji tekmovalci in kolesarski delavci, vsi pa so zelo razočarani.

Tako je Belgijec Eddy Merckx dejal, da je velikokrat govoril z Armstrongom tudi o tej temi. In vselej je ameriški tekmovalec zanikal, da bi karkoli naredil narobe. "Njegovo priznanje je bilo težko poslušati. Bila sva si zelo blizu, velikokrat sem ga gledal v oči, ko sva se pogovarjala o dopingu. Vedno je rekel, da on ni vpleten v to," je bil razočaran petkratni zmagovalec dirke po Franciji.

"Že ko je Usada razkrila svoje ugotovitve, sem bil razočaran. Zdaj je vse skupaj še huje. Poleg tega je zadeva zelo neprijetna za druge tekmovalce. Očitno je bilo lagati izredno lahko, vse skupaj pa je zelo hinavsko," je še dejal Merckx.

Prsta ne smemo usmeriti le na kolesarje

To, kar se je zgodilo v zelo gledani in težko pričakovani televizijski oddaji, je bilo po mnenju direktorja dirke po Franciji Christiana Prudhomma skrbno načrtovan marketinški manever. A bistva po njegovem mnenju Američan ni razkril:

"Moramo zvedeti več o programu dopinga. Priti moramo do bistva stvari, tudi zato, da se ne kaj takega bi ponavljalo. Mi smo že dolgo opozarjali, da tekmovalec sam ne more izvesti tako zahtevne goljufije. Zato ne smemo prsta uperiti samo na kolesarje."

Direktor največje dirke na svetu se je dotaknil tudi finančne plati skesanega Armstronga: "Če je priznal, da je uporabljal doping, se mi zdi logično, da bo vrnil nagrade. A denarja ne bomo vzeli mi, usmerili ga bomo v programe za mlade kolesarje in v boj proti dopingu v našem športu."

Greg LeMond LeMonde | Avtor: EPA EPA

Ostri LeMond: "Uničil je vse"

Predsednik ameriške protidopinške agencije Travis Tygart, ki je sprožila postopke proti Armstrongu in dosegla, da so mu odvzeli vseh sedem naslovov skupnega zmagovalca na dirki po Franciji, je pozdravil Armstrongovo izpoved, vendar pa meni, da bo moral narediti še veliko več.

"Lance Armstrong je končno priznal, da je bila njegova kolesarska tekmovalna pot zgrajena na podlagi laži in dopinga. Njegovo priznanje je majhen korak v pravi smeri. Seveda pa bo moral, če je res iskren v svoji želji, popraviti pretekle napake in pričati pod prisego o celotnem obsegu dopinških prekrškov," je poudaril Tygart.

Nekdanji ameriški kolesar Greg LeMond, trikratni zmagovalec dirke po Franciji, je svojega rojaka Armstronga ostro napadel in obtožil, da je "uničil" dosežke vseh, ki so na največjih tekmah zmagovali pred njim.

"Armstrong je uničil vse, ki so dosegali uspehe v kolesarstvu. Užalilo me je, ko sem slišal, da Toura ne moreš osvojiti brez dopinga. Poglejte Andyja Hampstena (zmagovalec Gira leta 1988, tretji leta 1989 in četrti na Tourih leta 1986 in 1992), čigar ime se ne pojavlja nikjer," je bil oster LeMond, ki meni, da je bil Armstrong "povprečen" kolesar.

"Če bi Armstrong Floydu Landisu in Tylerju Hamiltonu dal enaka sredstva, ki jih je jemal sam, potem nikoli ne bi zmagal, ker bi ga premagala," je še dodal.

Millar: "Spregovoriti bi moral tudi Indurain"

Britanski kolesar David Millar (Garmin), ki je pred kratkim prestal dveletno kazen zaradi uporabe dopinga, je bil eden redkih, ki je sočustvoval z Armstrongom. "Razumem njegovo trpljenje. Bila sva velika prijatelja in poznam ga, zato menim, da od zdaj naprej njegovo življenje ne bo več enako. Njegovi otroci bodo šli v šolo, njihov oče pa ne bo več idol, ampak izobčenec," je povedal v Madridu, kjer je sodeloval na konferenci o zdravju in športu, ki jo je organizirala španska protidopinška agenciaj (AEA).

Intervju je Millar označil za "taktično igro", kjer je Armstrong sicer govoril resnico, a besede premeteno izbiral. "Tudi jaz bi si želel resnico povedati Oprah, ne pa policiji. Armstronga so prekleto mučili in odločil se je, da resnico pove na takšen način. To je dobro za šport, čeprav še vedno nismo prišli iz krize, ki je zajela kolesarstvo."

Millar je še dodal, da bi bilo dobro, da bi o svojih petih zmagah na Touru spregovoril tudi legendarni španski kolesar Miguel Indurain. "To bi bilo zelo dobro. Vsi bi morali govoriti o tem, da bi prišlo do sprave. Ne gre se za to, da se obtoži kogarkoli. To ni dobro. Prav tako bi kaj morale povedati tudi ekipe. Indurain je spoštovana oseba in dobro bo vse, karkoli bo že storil," je še zaključil Millar.

Komentarjev 1
  • mph 22:12 18.januar 2013.

    Bi rekel, da je skoraj dejstvo, da so VSI na dopingu, ki kaj štejejo. Seveda je potrebna tudi izjemna genetika, vendar, če hočeš biti v špici, kjer VSI uporabljajo doping, ga moraš še sam. Bolje, da bi bili vsi ti ...prikaži več lepo tiho, namesto, da se širokoustijo, ker so morda naslednji na vrsti za jih razkrinkat.